Fertőző lehet a saját autónk is!

  • Még az egyszerű szappanos langyos vízzel az autónkban is csökkenthető a koronavírus fertőzés kockázata.
  • Most veszélyes lehet a „telekocsi” program, kollégák, barátok, távoli ismerősök ezért ne utazzanak maszk nélkül az autónkban.
  • Érdemes a megszokottnál gyakrabban átmosni az autót klórmentes fertőtlenítővel kívül-belül.
  • Egyes felületeken a koronavírus napokig fertőzőképes marad! Takarításkor ezért ne hagyjunk ki egyetlen gombot és kapcsolót se!

Csökkentsük minimálisra a mindennapokban a személyes találkozásokat, a vírus terjedését a szakemberek jelenlegi tudása szerint így lehet a leghatékonyabban lassítani. Ezért kell(ene) mindenkinek, aki csak teheti, otthon maradnia. Ezért fogadják el még a közösségi közlekedéspártiak is mostanában, hogy ha valakinek feltétlen ki kell mozdulnia otthonról, inkább válasszon egyéni közlekedési módokat – gyalogoljanak, kerékpározzanak, üljenek autóba.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a maszk, a gumikesztyű és az autó is lehet fertőző, ha nem megfelelően használjuk! A maszkról, a kesztyűről a legtöbben tudják, hogy használat után az egyszer használatosakat veszélyes hulladékként kell kezelni, azaz bezacskózva kell kidobni, a többször használatosakat pedig legalább 60 fokos szappanos, mosószeres vízben ki kell mosni.

Arra azonban sajnos kevesebben gondolnak, hogy a saját autójuk is megfertőzheti őket, a szeretteiket vagy bárki mást, aki benne utazik. És arra sem gondol mindenki, hogy az autóban sem szabadna másképp „viselkedni”, mint a közösségi közlekedési járműveken, ha a hozzátartozóinkon kívül másokkal is utazunk benne.

Nem a másfél-kétméteres távolságtartása gondolok, hiszen az a személygépkocsikban – kevés kivételtől eltekintve – kivihetetlen. Az viszont nem, hogy ha mások autójába ülünk, legyen rajtunk kesztyű és maszk. Maszk mindenképpen, a kesztyű hiánya kézfertőtlenítő spray vagy nedves, fertőtlenítőszert is tartalmazó kendő használatával pótolható.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a koronavírus nem tudja, hogy akibe már befészkelte magát buszon, villamoson vagy autóban utazik-e éppen, családja körében tartózkodik-e vagy utazik, dolgozik idegenekkel. A vírus bárhol bárkit, bárhol megfertőzhet.

Legyünk ezért különösen óvatosak!

Csak azért, mert valaki a barátunk, kollégánk, ne engedjük minden különösebb óvintézkedés nélkül beülni az autónkban. Abból, hogy egész nap egy légtérben dolgoztunk és egyikünknek sincsenek fertőzöttségre utaló tünetei még nem következik, hogy nem kaptuk el a vírust. Sokan hordják ki lábon ezt a kórt is.

De, aki minket nem fertőzött meg, vagy legalábbis nem tudunk róla, hogy átadta volna a vírust, minden további nélkül megfertőzheti idős hozzátartozóinkat vagy bármelyik családtagunkat. Ezért kérjünk meg mindenkit, aki nem egy háztartásban él velünk, hogy ha beül a kocsinkba, tegyen fel maszkot!

És ezért kell mostanában a szokásosnál is gyakrabban és alaposabban kitakarítani az autónkat! És ez fokozottan érvényes a kamionok, buszok és más munkagépek vezetőfülkéire is. A koronavírus a szabadban órákig, egyes felületeken akár napokig is fertőzőképes maradhat.

Most a szokásos autómosás, belső takarítás kevés. A járvány alatt jóval alaposabban kell kívül-belül le-, illetve kitakarítani az autónkat, mint máskor. Ha nem is olyan alapossággal, mint amikor a szervízben külső-belső takarítást kérünk, de ahhoz hasonlóan.

A koronavírus ellen a legjobb szer a szappan. De tulajdonképpen bármilyen klórmentes szer használható, ami nem roncsolja a különböző felületeket. (Érdemes fellapozni az autó gépkönyvét, vagy az interneten utána nézni, hogy az autónk tisztítására a gyártó milyen anyagokat, szereket és eszközöket javasol.)

A szokásosnál is alaposabban tisztítsunk meg az autó belső terében minden olyan felületet, amelyhez vezetés (utazás) közben mi vagy utasaink gyakran hozzáérhetnek.

A kormányhoz, a sebességváltóhoz, a különböző kapcsolókhoz, az újabb típusoknál az érintőképernyőhöz, az ablak le- és felhúzó kallantyúhoz vagy gombhoz, a tükörhöz és a kézifékhez minden utazás során hozzáérünk. Ezeket érdemes szappanos vízzel vagy a háztartásban használt más (klórt nem tartalmazó) tisztítószerrel áttörölni, majd pár perc várakozás után – hadd fejtse ki a szer a hatását, hadd pusztítsa el a vírust – tiszta ruhával töröljük át a kezelt felületeket.

Nem érdemes, nem is szabad dörzsölni az autó belső felületeit.  Nem tudunk azzal több vírust eltávolítani egy felületről, ha elkezdjük csiszolni, viszont a dörzsöléssel felsérthetjük a felületeket. A műanyag és fémrészeken keletkező mikrosérülésekben pedig utána könnyebben megtelepedhetnek a különböző vírusok és baktériumok (nem csak a koronavírus), amiket azokból sokkal nehezebb lesz eltávolítani.

Előbb belül, aztán kívül tisztítsuk meg a járművet (kívül érdemes szappanos vagy vegyszeres vízzel külön is átmosni a kilincseket és a csomagtartó nyitógombját, majd a takarításhoz használt holmikat, a gumikesztyűtől a különböző törlőkendőkig vagy rongyokig mossuk ki. Használjunk fertőtlenítő hatású légfrissítőt az autóban.

Nincs recept, sem ajánlás arra, hogy milyen gyakorisággal takarítsuk ki az autónkat a fertőzésveszély csökkentése érdekében. Nyilvánvaló, hogy minél gyakrabban és minél többen használnak egy autót, célszerű annál gyakrabban és alaposabban takarítani és fertőtleníteni azt. Főleg, ha a jármű egyben a munkaeszközünk is (kamion, taxizásra használt személyautó, busz).

F.Gy.A.