Figyeljünk a vírus tanításaira!

  • Az üzemanyagkutaknál betartják az egészségügyi előírásokat.
  • Sokat segít az automata ajtó és a bankkártya.
  • Semmit sem kell megérinteni.

Bár az előírások szerint az üzemanyagkutak látogathatók, nem árt az óvatosság tankolás közben sem. A töltőállomások nem tartoznak a vírus által legveszélyeztetettebb helyek közé, hiszen általában nem kerülünk közel a tankolást végző személyzettel, ám a fizetés során már be kell tartanunk az egészségügyi ajánlásokat, azaz az egymástól való 1,5-2 méteres távolságot. Ahogy azt a minap megtapasztaltam, az olcsó üzemanyagok ellenére most nincs nagy tülekedés a kutakon, lévén sokan leállították az autóikat, betartva a „maradj otthon” ajánlását. Az általam kedvelt benzinkútnál egyébként a munkatársak is használják a maszkot és a gumikesztyűt, sőt, egy tábla is figyelmeztet arra, hogy a kút épületébe csak egyesével lépjenek be a fizetni szándékozók. S noha – nagy tömeghez szokott tankolóként – furcsa látvány egy benzinkúton, hogy az épületben mindig csak egy vásárló van, az autótulajdonosokat ez láthatóan nem zavarta, mindenki szó nélkül eleget tett a táblán megfogalmazott kérésnek.
Érdemes egyébként itt is inkább bankkártyával rendezni a fizetést, hiszen így még inkább elkerülhetjük a közvetlen érintkezést. A bankok jóvoltából, amelyek most megemelték az érintéses tranzakciók limitjét 15 ezer forintra, még azt is „megússzuk”, hogy használnunk kelljen a terminál nyomógombjait, amit nyilván nagyon sokan fogdostak már össze. Ilyenkor láthatjuk az automata ajtók hasznát is, mert a segítségükkel és a bankkártyánkkal voltaképpen úgy bonyolíthatunk le egy tankolást, hogy közben semmilyen idegen tárgyat nem kell megérintenünk. Csak zárójelben jegyzem meg, a vírus elmúltával az automata ajtó egészen biztosan jó biznisz lesz, érdemes nagyobb téteket tenni rá. Ezeket hiányoltam eddig is a plázák és mozik mellékhelyiségeiből is, hiszen hiába a kézmosás, ha utána meg kell fogni az ajtó kilincsét. Amerikában ezért nagyon sok helyen úgy alakítják ki ezeket a helyeket, hogy egy pici labirintuson vezet az út, tehát még – a működésképtelenség lehetőségét hordozó – automata ajtóra sincs szükség.
Egy kicsit elkanyarodtam a konkrét mondanivalómtól, térjünk tehát vissza az üzemanyagkutakhoz! A saját tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy nincs különösebb probléma a tankolásokkal. De azért, aki bűnügyi híreket is olvas, az tudja, nem mindenhol van ez így. A jelen körülmények között végképp érthetetlen türelmetlenségről, fegyelmezetlenségről és udvariatlanságról sokan még mindig nem tudtak leszokni, pedig a koronavírus most éppen erre tanít minket. Kár, hogy akadnak olyanok, akik ezúttal is hiányoznak ezekről az órákról!

S.G.