Forgalmi rend változásokra kell számítani a temetők környékén

  • Senki ne vezessen megszokásból mindenszentekkor és halottak napján!
  • Egyen- és civil ruhás rendőrök polgárőrökkel és civil biztonságiakkal közösen vigyáznak a biztonságra
  • Ne hagyjanak semmit látható helyen az autókban! Minden kocsi mellé nem állíthatnak rendőrt vagy polgárőrt!

Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a közutakon és a temetők környékén a közelgő mindenszentek és halottak napja idején. A rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését – hívta fel a figyelmet Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője a budapesti Fiumei úti sírkertben tartott sajtótájékoztatón.

Óberling azt kérte, aki teheti, ne a hétvégén, hanem már hét közben látogasson ki a temetőbe, mert akkor várhatóan kevesebben lesznek, és kisebb lesz a forgalom is a közutakon és a közösségi közlekedés járművein is.

A temetők környékén a rendőrök elsősorban a forgalmat segítik majd és a vagyonbiztonságra ügyelnek, de természetesen a szabálytalanul közlekedőkkel szemben a megemlékezés napjain is intézkedni fognak.

A rendőrség fokozott óvatosságra kéri az emlékezőket, és azt javasolja, hogy lehetőség szerint úgy tervezzék a temetőlátogatást, hogy még sötétedés előtt hazaérjenek. Sötétedés után gyorsan lehűl a levegő, pára és köd csapódhat az utakra, amelyek ettől hirtelen csúszóssá válhatnak, és az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, az autósok többsége még nem készült fel az őszi-téli út- és látási viszonyokra.

Óberling előre jelezte, mindenszentek és halottak napja alkalmából több temető környékén ideiglenes forgalmi rendet alakítottak, alakítanak ki, ezért az ezredes arra kérte az autósokat, ne rutinból vezessenek, figyeljenek az ideiglenesen kihelyezett táblák és a rendőrök jelzéseire.

Varga Balázs, az ORFK bűnmegelőzési osztályának kiemelt főreferense arra hívta fel a figyelmet, hogy az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak – kerékpárok, csomagok, táskák – könnyű prédát jelentenek a temetőkben és azokon kívül egyaránt. Kérte a temetőkbe látogatókat, hogy fokozottan figyeljenek  értékeikre, egymásra, és különösen az idős emberekre, akik korukból adódóan kevésbé képesek vigyázni értékeikre.

Varga arra is figyelmeztetett, hogy a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön is tanácsos különösen elővigyázatosnak lenni ezeken a napokon. A nagy tömeg ugyanis, mint más alkalmakkor is, vonzza a zsebtolvajokat, tolvajokat.

Akik autóval indulnak felkeresni szeretteik nyughelyét, semmit ne hagyjanak az autó utasterében, amikor leparkolnak a temető előtt, vagy akár a temetőben. Se könnyen mozdítható csomagot, se iratot. Amit nem tudnak vagy nem akarnak magukkal vinni a sírkertbe, zárják a csomagtartóba.

A temetők környékén a jövő hétvégi megemlékezések idején az egyenruhás rendőrök mellett civil ruhás nyomozók is szolgálnak majd, valamint az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a helyi polgárőrségek tagjai is járőrözni fognak. Csonka Nándor, az Országos Polgárőr Szövetség sajtófőnöke arról számolt be, hogy a megemlékezések napjaiban több ezer polgárőr lesz szolgálatban országszerte. Ők elsősorban a temetők balesetmentes megközelítésére, a parkolók biztonságára és a látogatókra figyelnek majd.

F.Gy.A.