Gázolás a zebrán – de most nem az autós volt a hunyó

  • Egy épület takarásából körültekintés nélkül, féktávolságon belül hajtott biciklijével egy autó elé egy 13 éves fiú Szigetváron
  • Szerencséjére a sofőr szabályosan – azaz kellően lassan – közelítette meg a kereszteződést, de még így is fellökte a bringást
  • A fiú felborult a biciklijével, de azonnal fel is pattant – úgy tűnik nem szenvedett komolyabb sérüléseket

A kép csak illusztráció!

Első képkockák egy tragikus balesetet sejtettek. Egy furgon elgázolt egy 13 éves fiút, aki kerékpárján ülve a zebrán próbált meg áthajtani az úton egy amúgy nem túl nagy forgalmú kereszteződésben.

Másodpercekkel később aztán kiderült, hogy a látszat csal, a gázolásnak mégsem volt olyan tragikus végkifejlete, mint első látásra gondolhattuk volna. A biciklis fiú szerencsés kimenetelű balesetét rögzítette a térfigyelő kamera.

Az eset még szeptemberben történt Szigetváron, a képeket azonban csak nemrég hozta nyilvánosságra a rendőrség kifejezetten baleset-megelőzési célból, és a napokban mutatta be elsőként az RTL Klub televízió híradója

A baleset képei és az RTL Klub híradójának riportja itt tekinthetők meg.

A térfigyelő kamera felvételén az látszik, hogy a fiú kerékpárjával megpróbál átkerekezni a kereszteződésen. Egy épület takarásából épp akkor hajtott rá a zebrára, amikor odaért egy kisteherautó. Gyakorlatilag telibe kapta az autó.

Szerencséjére – vele ellentétben – a teherautó vezetője ismerte a KRESZ ide vonatkozó előírásait, tudta, hogyan kell megközelíteni a zebrát. És be is tartotta az előírásokat. Elég lassan hajtott, ezért még ha satufékkel is, de szinte azonnal meg tudta állítani az autót.

A kocsi így, bár ugyan ellökte a 13 éves biciklis fiút, de – a felvétel alapján úgy tűnik – neki végül az ijedtségen kívül nem esett semmi baja. Szinte azonnal felpattant és elindult vissza a járda felé.

Az esetnek ennek ellenére több tanúsága is van! Nem véletlenül tette közzé a rendőrség, bár talán ezt hamarabb is megtehette volna.

  • Nem véletlen írták a KRESZ-be, hogy a gyalogátkelőhelyet fokozott óvatossággal, csökkentett sebességgel kell megközelíteni. Lásd a felvételt! Ha az az autós nem kellően körültekintő, az eset jó eséllyel súlyos sérüléssel végződött volna, de az is lehet, hogy a halálos kimenetelű gyermekbalesetek számát gyarapította volna.
  • Az sem véletlenül olvasható a KRESZ-ben, hogy „a kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia”. A felvételen tisztán látszik, hogy a kerékpáros az autó vezetőjének a szempontjából egyik pillanatról a másikra tűnt fel a semmiből. Ráadásul az épület takarásából hajtott ki elé! Tényleg csak annak köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj, hogy a teherautó kifejezetten lassan közelítette meg az átjárót és a jelek szerint a sofőr reflexei is rendben voltak.
  • Az eset mindezeken túl jó példa arra is, hogy miért nem szabad körültekintés nélkül lelépni a zebrára! Itt nemcsak arról van szó, hogy a biciklis fiúnak le kellett volna szállni a bringáról és áttolni a túloldalra. Látható, hogy körül sem nézett, csak tekert. Az autós az előző pillanatban még senkit nem látott a kereszteződésben, akinek elsőbbséget kellett volna adnia. A következő pillanatban már ott volt előtte a kerékpáros fiú.

Mivel a zebrán tilos kerékpározni, a szabálykövető autósoknak csak arra kell figyelniük, hogy állnak-e az út szélén gyalogosok, akik átkelésre késszülődnek, vagy közelednek-e úgy a zebra felé, amiből számítaniuk kell arra, hogy át akarnak menni az úttest másik oldalára. Ha nem látnak senkit az átkelőhely előtt várakozni, vagy afelé közeledni, nyugodtan a gázra léphetnek.

Bár a 15 napon túli időjárás előrejelzéseket a meteorológusok sem tartják túl megbízhatónak, a hosszútávú prognózisok azt sejtetik, az idei tél időjárási szempontból inkább késő őszi, olykor kora tavaszi lesz. Persze arra is volt már példa, hogy közvetlenül március idusa előtt bénította meg az országot egy váratlan hóesés.

Ezzel együtt a prognózisok alapján inkább arra kell számítani, hogy az elkövetkező hetekben az évszakhoz képes kifejezetten jó idő lesz (február végéig az időjósok szerint öt nap is elérheti a 10 fokot a hőmérséklet, sőt meg is haladhatja azt). Ez pedig egyet jelent, hogy az évszakhoz képest több kerékpárossal találkozhatnak az autósok az utakon. Lakott területen belül és kívül egyaránt.

Legyen mindenki körültekintő, gyalogos, autós, kerékpáros egyaránt. Mert mindenkit haza várnak…

F.Gy.A.