Guruló rozsdahalom, benne két gyerek és egy ittas sofőr

  • A guruló romhalom lenne talán a legpontosabb kifejezés a szombaton Szolnokon lekapcsolt autóra.
  • Se rendszáma, se forgalmi engedélye, se motorháztető, és  még a sofőr is ittas volt, amikor megállították.
  • Két kiskorú gyermeke egymás ölében ülve utazott az anyósülésben – de ők legalább be voltak kötve.

Fotó: police.hu

Ezt az autónak látszó, önálló haladásra képes, rozsdásodó, ütött-kopott fémhalmot Szolnok belterületén szúrta ki a napokban a megyei rendőr-főkapitányság egyik baleseti helyszínelője. Aligha lehettek kétségei, amikor megállította, hogy ez a mozgó roncshalom tartogat még meglepetéseket a számára. S a papírjai aligha lehetnek rendben.

Nem tévedett.

A kiszolgált Fordot már rég kivonták a forgalomból, érvényes forgalmi engedélye épp ezért nem is volt. Ezért nem volt rendszáma sem. Mondjuk ettől még elvárható lett volna, hogy legyen a motorházon tető és a csomagtartó zárját ne cukorspárga helyettesítse.

De ezek még csak a jéghegy csúcsát jelentik.

A police.hu oldalon erősen megrongálódottnak minősített Ford 33 éves sofőrjénél nem volt jogosítvány (van, vagy legalább eddig volt) neki, csak otthon hagyta. Ami érthető is, ha a fentiekhez hozzávesszük, hogy a fiatalember ittas volt és két kiskorú gyermek egymás ölében ülve utazott mellette.

Egyetlen pozitívum, amit a sofőr javára lehet írni, hogy a két gyereket bekötötte, a két apróságot közös biztonsági övvel biztosította az anyósülésben.

A Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a sofőr ellen közigazgatási és szabálysértési eljárást is indított.

Fotó: police.hu

A közlemény arról nem írt, hogy indul-e, egyáltalán kezdeményeznek-e bármiféle eljárást azért, amiért a 33 éves apa súlyosan veszélyeztette gyermekei életét és testi épségét azzal, hogy egy, a közlekedésre alkalmatlan, a forgalomból kivont, autóba ültette őket, úgy, ahogy még egy kifogástalan műszaki állapotú autóba sem ültethette volna a két gyermeket.

Mindemellett ittas is volt, amivel nemcsak a forgalom többi résztvevőjét veszélyeztette, hanem a saját gyermekekeinek a biztonságát is, akiknek a testi és szellemi fejlődéséért szülőként felelős.

Talán egyszer majd nálunk is előveszik a efféle szabálytalankodó sofőröket a gyermekeik veszélyeztetéséért is. Nem egy uniós tagállamban már ma is számítaniuk kell az autósoknak a gyermekvédelmi szolgálat ellenőrzésére már akkor is, ha úgy érik őket ittas vezetésen, hogy a gyermekeik nem ülnek az autóban. Azokban az országokban ugyanis a rendszer abból indul ki, hogy súlyos alkoholproblémái lehetnek annak, aki képes a megengedettnél nagyobb alkoholmennyiség elfogyasztása után még volán mögé ülni. Annak esetleg a házköznapi életben, például a gyermekei nevelésekor is lehetnek alkoholproblémái.

Nálunk ma még akkor sem, ha benne ülnek.

Pedig mindenkit hazavárnak…

F.Gy.A.