Halálos balesetet okozott a partidrog

  • Az MDMA hatása alatt a sorfőr nem vett tudomást az enyhe jobb kanyarról.
  • Frontálisan ütközött egy vele szemben szabályosan közlekedő autóval.
  • A balesetben a vétlen autót vezető nő a helyszínen belehalt sérüléseibe.
  • A bedrogozva balesetet okozó sofőr tettéért akár nyolc évet is kaphat.

Első hallásra a 35 kilométer/ órás sebességkülönbség nem tűnik túl nagynak. Még akkor sem, ha egy enyhén jobbra ívelő úton autózik az ember. Feltéve, hogy az autó gumija, a kormánya és a futóműve rendben van, és persze, ha a sofőr józan, nincs bedrogozva és tud is vezetni.

2018. novemberében azonban egy fiatal férfi Isaszeg belterületén 50 helyett 85 kilométer/órás sebességgel hajtott és nem tudta bevenni az enyhe jobb kanyart. Számos jel utalt arra, hogy meg sem próbálta. Szinte nyílegyenesen haladt, amikor áttért a menetirány szerinti baloldalra és frontálisan ütközött egy vele szemben szabályosan közlekedő autóval.

A vétlen autót vezető hölgy az ütközés következtében a helyszínen életét vesztette.

Később kiderült, hogy a sofőr, akiről csak annyit lehet tudni, hogy még nem töltötte be a 30 életévét, kábítószer, egészen pontosan MDMA (azaz ecstasy) hatása alatt vezetett. Ezért tért át a szembe jövők sávjába. Nem sodródott át az autó a másik sávba, nem is csúszott meg az úton. Minden jel szerint a sofőr tudomást sem vett arról, hogy az út enyhén jobbra tart.

Az MDMA az egyik legismertebb és legkeresettebb szintetikus kábítószer a hazai piacon. „Eve”, „Love” „drung”, „mosoly”, „boldogság” és még vagy egy tucatnyi más fantázia néven is ismert. Szertotint és dopamint szabadít fel az agyban, jókedvet, extázishoz hasonló boldogságot gerjeszt. Felelőtlenné teszi a fogyasztóját.

Hatása akár 4-6 órán keresztül is fennmarad. Ez idő alatt használójára hullámokban tör rá a feldobottság érzése, amit időnként érzékenység, émelygés vált fel. Olykor hányás is, de a kellemetlen hatások csak rövid ideig mutatkoznak, aztán elmúlnak.

Mivel az MDMA elnyomja az éhség, a szomjúság és a fáradtság érzését is, hatása alatt a fogyasztó órákig képes „magas fordulaton „pörögni”. Ezért is az egyik legkedveltebb partidrog a fiatalok körében. És ezért különösen veszélyes a sofőrökre.

Mert miután a szer kezd kiürülni a szervezetből, majd teljesen megszűnik a hatása, a fogyasztón erős hangulatingadozás lesz úrrá, a fáradtság, egy átbulizott éjszaka után  már-már a végkimerülés határára kerül. Olykor össze is omlik a fogyasztók szervezete. Jobb esetben csak az izmaik, rosszabb esetben a szívük a túlterhelés hatására feladja.

Ugyanakkor a szer – a szív mellett – túlterheli a veséket és a májat, s ezzel hosszabb távú gyakori fogyasztás esetén ezek károsodását okozza. Ám, ami rövid távon is komoly veszélyt jelent a fogyasztóra nézve, hogy jelentősen megemeli a testhőmérsékletet. Egyes források szerint ezzel több fogyasztó halálát okozza, mint ahányan a droghasználat miatt bekövetkező közlekedési balesetekben vesztik életüket.

Nehéz eldönteni, mikor veszélyesebb egy MDMA-fogyasztó sofőr. Akkor, amikor még dolgozik a szervezetében a szer, minek hatására elhiszi, hogy ő mindenre képes, sőt, mindenre is? Vagy akkor, amikor úrrá lesz rajta a mindent legyűrő kimerültség, és már a szeme nyitva tartása is komoly erőfeszítést igényelne a részéről, de már ahhoz sincs ereje?

A magyar Btk. az 1999. március elsején hatályba lépett kiegészítése óta bünteti önálló bűncselekményként a bódult állapotban való járművezetést. Alapesetben (azaz, amikor vele megbukik, hogy valamilyen kábítószer hatása alatt vezetett, de nem okozott balesetet) két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő ez a cselekmény.

Három évet is kaphat az a drog hatása alatt vezető sofőrt, aki súlyos sérülést, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségkárosodást vagy tömegszerencsétlenséget okoz bódult állapotban. Halálos baleset okozása bódult állapotban kettőtől nyolc, több ember halála eseten öttől tíz évig büntetendő.

Fontos szempont a büntetőeljárások során, hogy a hatóságoknak azt kell bizonyítaniuk, hogy a sofőr bódult állapotban vezetett, azaz valamilyen tiltott szer hatása alatt állt. Nem elég azt bizonyítani, hogy tiltott szert fogyasztott!

A legtöbb drog ugyanis az elfogyasztása után hosszú ideig, némelyik akár hónapokig kimutatható a szervezetből, még akkor is, amikor a hatása már réges-rég elmúlt. Nem számít bódult állapotban vezetésnek az, ha valaki korábban drogozott, de a vezetés vagy a baleset idejére a korábban elfogyasztott szer hatása már elmúlt.

Emlékezetes eset volt a Dózsa György úton történt halálos baleset, melynek egyik, ismert részesének, M. Richárdnak a szervezetében kokain nyomait mutatta ki a vizsgálat. Ez azonban csak annyit jelentett, hogy valamikor, jóval a baleset előtt kokaint fogyaszthatott. De nem volt kokain hatása alatt, amikor nagy sebességgel haladva balesetet okozott.

A drogok esetében nincs olyan egységes (bármely szerre alkalmazható) mérőszám, mint az alkoholnál, ami jelzi a befolyásoltság mértékét, és ami alapján büntetéseket szabhatnak ki a hatóságok. Ahány drog, jószerivel annyiféle hatóanyag és hatásmechanizmus. Az egyik felpörget, a másik lecsillapít. De még a látszólag azonos hatású szerek is más-más módon stimulálják a szerveztet. Emiatt sok esetben a hatásuk megléte is más-más módon mutatható csak ki.

Ez az oka, hogy a drogok esetében nincs olyan szondaféleség, amivel ki lehetne mutatni, hogy valaki milyen szer hatása alatt állt. Léteznek tesztek, amik megmutatják, hogy akit vizsgálnak vele, előzőleg milyen drogot fogyasztott. Azt azonban nem képesek meghatározni, hogy az illető a vizsgálat (avagy a baleset) idején a szer hatása alatt volt-e vagy sem. Ezt a törvény értelmében minden esetben orvos szakértőknek kell megállapítani és kimondani. Ezért húzódnak el olykor évekig az efféle ügyek nyomozásai.

Az isaszegi eset több mint másfél éve történt, de csak most emelt vádat a halálos balesetet okozó fiatalember ellen az ügyészség. A Pest Megyei Főügyészségtől kapott tájékoztatás szerint letöltendő börtönbüntetés és végleges eltiltás a járművezetéstől szerepel a vádiratban.

F.Gy.A.