Halálos sötétség

  • Nem viccből van a KRESZ-ben, hogy a műszaki hiba miatt vagy bármilyen más okból megállásra kényszerült járművet ki kell világtani!
  • A buszsofőr az utasokat leszállította ugyan, de még az elakadásjelző háromszöget sem tette ki
  • A vészfékezés ellenére sem volt semmi esélye a személyautó sofőrjének elkerülni az ütközést

Forrás: police.hu

Felfüggesztett fogházbüntetésre és járművezetés eltiltására tett indítványt az ügyész a vádiratában az ellen az 51 éves buszsofőr ellen, aki még 2018 áprilisában kivilágítatlanul hagyta az általa vezetett, de műszaki hiba miatt megállásra kényszerült buszt, és ezzel balesetet okozott.

Az eset 2018. április 28-én késő délután történt. A Bakonygyepes felől Noszlop irányába haladó busz lakott területen kívül állt le műszaki hiba miatt, elfoglalva a teljes jobb oldali sávot. A sofőr az utasokat leszállította ugyan, azonban semmit nem tett azért, hogy a többi közlekedő az álló járművet időben észlelhesse. Nem világította ki semmilyen módon és az elakadásjelző háromszöget sem tette ki, pedig azt a KRESZ minden lerobbant autó vezetője számára kötelezően előírja.

Már egy ideje állt a busz, amikor egy autó, melyben egy házaspár utazott – a  65 éves férfi vezetett, 63 éves felesége az anyósülésben ült –, a kivilágítatlan buszba rohant. A nyomozás adatai és a szakértői vizsgálatok szerint a személygépkocsi vezetője későn vette észre a kivilágítatlan buszt. Vészfékezett, de már nem tudta elkerülni az ütközést. Mintegy 58-62 kilométer/órás sebességgel rohant az autó a buszba.

A balesetben a jobb első ülésen ülő nő a helyszínen életét vesztette, az autó vezetője nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A rendőrség az autóbusz sofőrje ellen halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt indított büntetőeljárást. Ennek befejezése után emelt vádat az ügyészség a buszvezető ellen a már a gyanúsításban is megfogalmazott vétség miatt.

F.Gy.A.