Halálos traktorozás

  • A sofőr a felelős azoknak az életéért és biztonságáért, akiket szállít.
  • Állva utazott a pótkocsin, s amikor az megbillent, a kerekei alá zuhant.
  • Másfél év felfüggesztett fogház halálos baleset gondatlan okozásáért.

A kép csak illusztráció.

„Felelős vagy azért, amit megszelídítettél” – mondta ki Antoine de Saint-Exupéry Kisherceg című világhírű regényében a róka a könyv egyik nagy és örök igazságát. Néhány szó megváltoztatása után a róka üzenete a közlekedés résztvevőire nézve is igaz, és örök érvényű igazsággá alakítható. „Felelős vagy azért és azokért, amiket és akiket szállítasz”.

Bármilyen jármű volánjához üljön is az ember, felelős azokért, akik vele együtt utaznak (mögötte vagy mellette, bárhol a járművén, a járművében), akiket és amiket szállít, és persze a többi közlekedőért és azokért is, akik a környékén tartózkodnak. A gépjármű nem játék, hanem veszélyes üzem! Nem szabadna félvállról venni a használatára vonatkozó szabályokat. Nemcsak a sofőröknek, az utasoknak sem!

Ezt nem vette figyelembe az a 74 éves férfi, aki még 2018. szeptemberében Csökölyön dupla pótkocsis rozoga – a Somogy Megyei Főügyészség közleménye szerint „elhanyagolt állapotban lévő” – traktorjával halálra gázolt egy nőt.

A vádlott egy mezőgazdasági területen közlekedett a rendszám nélküli pótkocsis traktorral, amin – szabálytalanul – három utast is szállított. A baleset későbbi áldozata, egy nő, a második pótkocsi közepén állt, amikor a járműszerelvény elindult, majd pár méter megtétele után jobbra kanyarodott.

Soha nem derül már ki teljes bizonyossággal, hogy miért gondolta a hölgy, hogy a gidres-gödrös mezőgazdasági művelés alatt álló területen képes megtartani az egyensúlyát a pótkocsin. Túlzott kockázatvállalása végül az életébe került.

Kanyarodás közben a dupla pótkocsis traktor felhajtott egy nagyjából 30 centiméterrel magasabban fekvő területre, emiatt a traktor, majd a pótkocsik is megbillentek, az állva utazó sértett pedig egyensúlyát vesztette és a földre zuhant.

A tragédia ekkor már elkerülhetetlen volt. Olyan szerencsétlenül esett, hogy épp annak a pótkocsinak a kerekei alá zuhant, amelyen előzőleg állt.

A pótkocsi kerekei átgázoltak az asszonyon, aki ettől olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni az életét.

A történtek miatt a Kaposvári Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásáért emelt vádat a 74 éves traktorossal szemben, akinek a vádhatóság álláspontja szerint nemcsak azzal kellett volna tisztában lennie, hogy szabálytalanul szállított három utast a járműszerelvényén, hanem azzal is, hogy az veszélyes. Nem lett volna szabad embereket szállítania, főleg nem úgy, hogy állnak!

A bíróság „a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről” szóló kormányrendelet alapján tárgyalás tartása nélkül járt el az ügyben és – az ügyészség indítványával egyezően – egy évi és 6 hónapi (végrehajtásában felfüggesztett) fogházbüntetésre ítélte ítélte a 74 éves traktorost, és három évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ítélet még nem jogerős. A rendkívüli helyzetben érvényes szabályozás szerint a büntetővégzés ellen az érdekeltek 15 napon belül szólalhatnak fel. Ez ebben esetben ez nem fellebbezést jelent, hanem, hogy kérik az ügyben a tárgyalás megtartását.

F.Gy.A.