Halálos véget ért a házibuli a pincesoron

  • Részeg volt és senki nem engedte meg neki, hogy vezessen
  • Az autó öt utasa közöl az egyik meghalt, amikor a kocsi elborult
  • Ha elismeri felelősségét három és fél év börtönnel megúszhatja

Halálos közlekedési baleset gondatlan okozásának vétségével, segítségnyújtás elmulasztásával – amit a terhelt a veszélyhelyzet előidézőjeként követett el – és jármű önkényes elvételével vádol a Tatabányai Járási Ügyészség egy dorogi férfit. Mindezekért akár három és fél évet is kaphat.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közleménye szerint a férfi április 30-án egy házibuliba volt hivatalos Bajóton, a település határában – azaz lakott területen kívül – lévő Öregkő-aljai pincesoron. Éjfélig italozott a többiekkel, majd anélkül, hogy arra az autó gazdájától engedélyt kért volna, beült az egyik autóba és elindult.

A kocsiban rajta kívül még öten ültek, de a jelek szerint egyikük sem akarta, vagy tudta megakadályozni a férfit abban, hogy ittasan elinduljon velük. Vélhetően ott és akkor az ő veszélyérzetüket is tompította a buli hangulat és az alkohol.

Utóbb a szakértői vizsgálat 0,33 gramm per liter véralkohol telítettséget mutatott ki az autó jogosulatlan vezetőjének a szervezetében. Hogy emiatt, vagy pusztán a járművezetési tudásának és képességeinek hiányosságai miatt, nem tudta, de az tény, hogy a dorogi férfi olyan manőverekbe fogott az éjszaka kivilágítatlan pincesori úton, amelyek eredmény képen pillanatok alatt elvesztette uralmát a jármű felett.

A tragédia akkor következett be, amikor az ittas alkalmi sofőr megpróbált megfordulni és eközben felhajtott az útszéli meredek padkára. A manőver finoman szólva nem sikerült. Az autó megpördült a hossztengelye körül és a jobb oldalára dőlve állt meg.

Az áldozat, aki a balesetben a helyszínen életét vesztette, a jobb első ülésen utazott és éppen félig kihajolt a kocsi nyitott ablakán, amikor az autó felborult. Nem volt bekötve. Mindezek következtében akkora erővel csapódott részben a földhöz, részben az autó karosszériájához, ami az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket okozott a fején és a felsőtestén.

A kocsi többi utasa nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott ezt követően nem nyújtott segítséget a bajba jutott társainak. Nem hívott sem rendőrt, sem mentőt. Elmenekült a helyszínről.

Az ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy amennyiben a vádlott elismeri bűnösségét, ítélje őt három és fél év végrehajtandó szabadságvesztésre, továbbá tiltsa el a közügyek gyakorlásától négy, az autóvezetéstől pedig hat évre. És hogy fizettesse ki vele a büntetőeljárás közel félmilliós bűnügyi költségeit is.

F.Gy.A.