Hétfőtől nemcsak jegy, maszk is kell az utazáshoz a BKV járatain

  • Hétfőtől csak maszkban vagy a szájat és az orrot kendővel, sállal eltakarva lehet utazni a budapesti buszokon, villamosokon, trolikon és metrókon.
  • A taxiban is viselni kell a maszkot vagy sálat, kendőt, valamint az üzletekben és a piacokon is.
  • Az orvosok szerint a legjobb az lenne, ha az otthonán kívül mindenki viselne maszkot, mindenütt.

Hétfőtől (április 27-től) a koronavírus-járvány miatt kötelező lesz maszkot viselni mindenkinek, aki a budapesti közösségi közlekedés járatain kíván utazni. Taxiba sem utazhat senki a rendelet visszavonásáig maszk nélkül, akkor se, ha a sofőrön kívül más nem utazik az autóban, és az utas a vezetőtől legtávolabbi, azaz a jobboldali hátsó ülésen foglal helyet.

Maszkot kell viselni továbbá a boltokban, piacokon is.

Budapest főpolgármesterének döntése a koronavírus-járvány terjedésének  lassítását, ahogy a szakemberek fogalmaznak: a járvány ellaposítását szolgálja. Orvosok és járványügyi szakemberek ennek érdekében azt javasolják, hogy mindenki, mindenhol viseljen maszkot! Ne csak a fővárosi rendeletben nevesített helyeken, hanem mindig, ha elhagyják az otthonukat.

Az orvosok ma már egyetértenek abban, hogy a koronavírus elleni védekezés szempontjából hasznos, ha mindenkin, mindig van maszk. Nem feltétlen fontos, hogy orvosi vagy valamilyen speciális szűrővel is ellátott maszk legyen, csak legyen valami, ami megfoghatja a vírust, vagy legalább egy részét.

A lényeg, hogy az orr és a száj el legyen takarva. Maszk helyett használható sál, kendő vagy bármi hasonló textilféle, ami csökkentheti a belélegzett levegővel esetleg a szervezetbe jutó vírusok mennyiségét, s egyszersmind annak a kockázatát is, hogy mi fertőzzünk meg esetleg másokat.

Nem szabad megfeledkezi arról, hogy sokan vannak és még többen lehetnek, akik megfertőződtek ugyan, de nem betegedtek meg, még csak a koronavírus-fertőzöttségre jellemző tüneteket sem produkálnak, ám ennek ellenére megfertőzhetnek másokat.

Karácsony Gergely főpolgármester a következőkkel indokolta a döntést:

„A célunk, hogy megfékezzük a járvány terjedését. Nemzetközi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy zárt térben veszélyes, ha nem takarjuk el az arcunkat. Ezért lesz kötelező kendő, sál vagy maszk viselése. Döntésünket egyeztettem a kormánnyal is. Tudom, ez egy újabb kényelmetlen intézkedés, de egyben szükséges, mindannyiunk érdekében, ezért kérem az együttműködésüket.”

A kötelező maszkviselés bevezetésétől függetlenül továbbra is ajánlott mind az utcán, mind a közösségi közlekedésben, mind pedig az üzletekben a biztonságos távolságtartás. Ez a két intézkedés együtt még inkább védelmet jelenthet a megfertőződéssel szemben.

A vírus ugyanis cseppfertőzéssel terjed, jellemzően a kilélegzett levegőben lévő párára tapadva. Így meglehet, maga a vírus minden további nélkül átjutna az egyszerűbb maszkokon, ám a páracsepp, amire rátapadt, már nem biztos.

Az előbbiek miatt fontos betartani még egy szabályt: Minden maszkhasználat után mossuk ki a maszkot, vagy az eldobható (egyszer használatos) maszkot dobjuk ki, végül is azért eldobható.

Fontos tudni, hogy az eldobható maszk és gumikesztyű veszélyes hulladéknak minősül, ezért a háztartási szeméttől elkülönítve kell tárolni. A szakemberek azt javasolják, hogy a használt maszkot – aki teheti – tegye ki a napra egy kis időre, a koronavírus ugyanis állítólag nem szeret napozni, majd gyűjtse külön (zárható) zacskóba és úgy dobja ki a kukába.

A mosható védőeszközöket célszerű langyos vízben, klórmentes fertőtlenítőt tartalmazó mosószerrel kimosni.

Bármennyi időt töltünk is a lakásunkon kívül, az orvosok azt javasolják, hazaérkezés után az első utunk a fürdőszobába vezessen. Mossunk kezet alaposan, csak ez után álljunk neki ki-, és elpakolni a boltban vagy a piacon vásárolt dolgokat. Fertőtlenítőt is tartalmazó kendővel vagy nedves ruhával célszerű a megvásárolt áruk csomagolását is áttörölni, mielőtt a szekrénybe vagy a hűtőbe tennénk azokat.

Viselés közben ne nyúljon senki szabad kézzel a maszk alá, mert a kezével vírust juttathat a szája elé. Tanácsos kerülni a maszkviselés alatt a dohányzást is, a cigarettázáshoz kilyukasztott maszk nem véd kellőképpen, ha pedig akár csak egy cigi elszívásának idejére is leveszi azt a viselője, megint csak könnyen megfertőződhet, akár a beszívott levegővel, akár a kezével juttathat vírust közvetlenül a szájához.

A kötelező maszkviselés utazáskor és vásárláskor a fővárosi rendelet visszavonásáig érvényben marad.

F.Gy.A.