Hiába integetett a közeledő személyvonatnak

  • A vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésével vádol az ügyészség egy 65 éves sofőrt.
  • Túlságosan lazára vette a kanyart, és az autója kerekei a sín és a sín melletti beton perem közé szorultak.
  • Megpróbálta lestoppolni a vonatot, de az őt és a kocsiját is elsodorta.

A kép illusztráció.

Bénázott. Így is összegezhetnénk a sofőr tettét, ha történetesen nem egy 65 éves ember kis híján tragikus véget ért manőveréről lenne szó. Csakhogy, vannak olyan bénázások, el- vagy benézések, amelyeknek súlyosabb következményei is lehetnek, mint hogy a bénázót megmosolyogják a háta mögött.

A Veszprémi Járási Ügyészség a vasúti közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétségéért emelt vádat egy 65 éves férfi ellen, aki 2019. novemberében járművével Balatonakarattya közelében, egy nyílt vasúti pályaszakasz melletti parkolóban olyan szerencsétlenül manőverezett, hogy végül az autója kerekei a sín és a sínnel párhuzamosan futó betonperem közé szorultak.

Mondhatnánk erre, hogy bénázott… Egy pillanatra nem figyelt kellőképpen… Valójában csak meg akart megfordulni, azonban ezt olyan figyelmetlenül – vagy nagyvonalúan? – tette, hogy közben a sínekre hajtott. Így szorulhatott a hozzá legközelebb eső sínszár közé.

A pórul járt sofőr igyekezett menteni a menthetőt. Kiszállt a járműből és a sínek mentén gyalogosan Balatonfűzfő felé indult, hogy az abból az irányból esetlegesen érkező szerelvénynek jelezni tudjon. Elkésett. Bár azt sem lehet biztosan tudni, hogy ha korábban történik mindez, megakadályozhatta volna a balesetet.

Kevéssel az után, hogy az autó beszorult a betonperem és a sín közé, odaért a Tapolca-Székesfehérvár között közlekedő személyvonat. Amikor a vonat vezetője  meglátta a síneken álló autót és vészfékezni kezdett, már késő volt. Esélye sem volt megállítani a szerelvényt.

A mozdony először a közelben integető terheltet sodorta el, majd a beszorult személygépkocsinak ütközött, azt maga alá gyűrte és feltolta a vasútállomás peronjára.

A balesetben a 65 éves sofőr súlyosan megsérült, az autója ripityára tört, és a mozdonyban is mintegy másfél millió forintos kár keletkezett, melynek megtérítése érdekében a vasúttársaság polgári jogi igényt jelentett be.

A vádhatóság szerint azon túl, hogy a megfordulás kivitelezésekor KRESZ-szabályt szegett, magatartásával veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát. Ezért a járási ügyészség a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalára, és abban pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak.

F.Gy.A.