Kéretlen szelfi figyelmetlen gyalogosoknak

  • Nézd meg, hogy milyen arcot vágsz, amikor egy pillanatra komolyan azt hiszed, a halál torkából menekültél meg!
  • Ha a szép szó nem használ, jöjjön a sokkterápia, ez alkalommal a tilosban bandukoló gyalogosoknak
  • Így csökkentették Franciaországban a gyalogos szabálysértések és az őket ért balesetek számát

Forrás: ketkes.com

Franciaországban egy meghökkentő húzással sikerült körültekintőbb vezetésre bírni a gyalogosokat és egyben csökkenteni az őket ért balesetek számár. Úgy tudjuk, a megoldás felkeltette a magyar rendőrség baleset-megelőzési szakembereinek az érdeklődését is. Kérdés: ha egyszer nálunk is bevezetik a francia módszert, vajon működik-e majd Budapesten az, ami Párizsban bevált?

A ketkes.com portál számolt be arról, hogy miután szép szóval Franciaországban sem sikerült rábírni a gyalogosokat, hogy ha tilosat jelez nekik a lámpa, akkor se lépjenek az úttestre, ha épp egyetlen autó sem közeledik feléjük.

A gyalogosok, ha körülnéznek egyáltalán – mert sokan életkortól függetlenül – körül sem néznek – szemrebbenés nélkül elindulnak az út túloldala felé, ha éppen akkor egyetlen autó sem közlekedik feléjük. Jellemzően – megint csak kortól függetlenül – selfiznek, telefonálnak, vagy csak babrálnak a telefonjukkal, még gyakrabban pedig egyszerűen csak mennek, s közben se jobbra, se balra nem néznek.

Sajnálatos módon – és ez nem a franciák sajátossága, nálunk sincs másképp – az esetek többségében a gyalogosok rendkívül pontatlanul mérik fel a közeledő autók sebességét, azaz, hogy biztonságosan átérnek-e még előttük a túloldalra. Azzal pedig egyáltalán nem számolnak, hogy ha akkor éppen nem is közeledik feléjük autó, másodpercekkel később már akkor ott is lehet egy, amit addig nem is láthattak.

Miután a szép szó (a közlekedésbiztonsági propaganda és az oktatás) Franciaországban sem hozta meg a várt eredményt, a hatóságok egy igencsak meghökkentő, ám úgy tűnik, hatásos módszert vetettek be annak érdekében, hogy a rájuk vonatkozó szabályok betartására bírják a gyalogosokat.

Bekameráztak néhány gyalogátkelőt és a közelében telepítettek egy reklámfalat, tévéképernyővel. Ha valaki körültekintés nélkül lép az úttestre, a rendszer egy hatalmas fékcsikorgás hangjával ébreszti rá, hogy talán illett volna körülnézni.

A felvételek tanulsága szerint ugyanis a megijesztett gyalogosok többsége néhány másodpercig azt sem tudja, hogy melyik bolygón van. El kell telnie egy kis időnek, amíg felfogják, hogy tulajdonképpen semmi nem veszélyeztette őket. Legfeljebb ők saját magukat.

Hiszen, aki egy nem létező autó fékhangjától halálra rémül, nyilván nem volt ott fejben, nem nézett körül, amikor lelépett az úttestre és elindult.

Forrás: youtube.com

A figyelmetlen gyalogosok sokkolásának azonban ezzel még nincs vége. Amikor átérnek az úttest túloldalára, egy tévéképernyőn szembe találják magukat önmagukkal.  Egy őket ábrázoló nem túl előnyös fotóval, amit akkor készítettek, amikor halálra váltan álltak az úttest közepén vagy épp menekülni próbáltak a fantomautó elől.

A képen egy személyre szóló üzenet: Ne kockáztassa az életét!

A módszer igen hatásosnak bizonyult, bár nyilván ezt inkább csak tapasztalati úton jelenthették ki a francia hatóságok, mint sem mért adatok alapján. Azt azonban elhihetjük nekik, hogy aki figyelmetlenül lelépett az úttestre és halálra rémítette egy fantom autó fékezése, egy ideig biztos körültekintőbben közlekedik majd. Legalább aznap.

A magyar közlekedés-biztonsági szakemberek némileg szkeptikusak a módszer hazai esélyeit illetően. Tapasztalataik szerint nálunk a gyalogosok egy része a nem fantomautóktól sem riad vissza. Sokan az őket majd nem elgázoló sofőrre támadnak, hogy nem látta, hogy ő éppen átkel a járdán, ahol neki elsőbbsége van. A háborgókat a legkevésbé sem zavarja, ha történetesen a lámpa éppen akkor tilosat jelzett nekik…

Mások attól tartanak, hogy tréfás kedvű fiatalok csak azért rohangálnak majd át az ilyen kamerákkal és hirdetőtáblákkal felszerelt átkelőkön, hogy készüljön róluk pár kéretlen szelfi, lehetőleg minél eltorzultabb arccal. Őket vélhetően az sem zavarja majd, hogy ha egy valódi autó valódi fékhangját hallják. Akkor azonban már inkább csak a szerencséjükön és a sofőr reflexein múlik az életük.

Ezzel együtt nálunk is felvetődött a rendőrökben, hogy kísérletképpen fel kellene szerelni egy-két nagy gyalogosforgalmú helyen Budapesten is a francia rendszert.

F.Gy.A.