Kétliteres, 190 lóerős Škodákkal bővült a rendőrség Pofátlan(TAN)ító flottája

  • Nyolc új civilnek látszó Pofátlan(TAN)ító rendőrautót állít szolgálatba a rendőrség
  • Országszerte immár 40 nagy teljesítményű autóval vadásznak az arcátlanul szabálytalankodókra.
  • Az év végéig további új, nagy teljesítményű (lerázhatatlan) autóvadász autók állhatnak szolgálatba.

A tavaly decemberben elindított Pofátlan(TAN)ítási akció eddig teljes siker a rendőrség szemszögéből. Az elmúlt két hónapban azok a piroson áthajtó, a kötelező haladási irányt jelző táblát semmibe vevő, a forgalmi dugó kikerülésére szabálytalanul a buszsávot és az autópályák leállósávját használó, és ezekhez hasonló szabálytalanságokat és pofátlanságokat elkövető autósok, akiket a Pofátlan(TAN)ító járőrök elkaptak, kivétel nélkül beismerték a szabálysértést és fizettek.

Persze ki-ki vérmérséklete szerint közben azért szidta a rendőröket, tanácsokat adtak nekik (és felmenőnőiknek), hogy kiket kellene „zaklatniuk” ahelyett, hogy „ilyen piti kis szabálysértők után száguldoznának, mint ők”. És persze a legtöbben még meg is magyarázták, hogy azért hajtották át a piroson, a záróvonalon, azért mentek itt-ott szembe a forgalommal, mert kórházba siettek, késésben voltak egy fontos tárgyalásról, beteg lett a gyerek… Sok mindent mondtak, de a végén eddig kivétel nélkül elismerték a szabálysértést és tudomásul vették a bírságot.

Mondjuk más választásuk nemigen volt. A Pofátlan(TAN)ítók felvételt készítettek a szabálytalanságukról. Sokszor még be sem fejezhették a szabálytalan előzést, még át sem értek a kereszteződés túloldalára – fittyet hányva a lámpa piros jelzésére – amikor mögöttük villogni kezdett a kék-piros lámpa, és a nyomukba eredt egy addig átlagos civil kocsinak tűnő rendőrautó.

Ezek a kocsik tökéletesen beleolvadtak a forgalomba. Még azokat is nehéz volt kiszúrni, amelyeknek a tetején ott kéklett a lapos (de annak, aki figyel, azért észrevehető) Kojak-lámpa. Ráadásul teljességgel kiszámíthatatlan volt (és ez a jövőben sem lesz másképp), hogy az autóvadászok mikor és hol akcióznak.

Ezek a nehezen felismerhető, mondhatni felismerhetetlen, s ma már országszerte bárhol, bármikor felbukkanó nagy teljesítményű, civilnek látszó rendőrautók rendkívül hatékonynak bizonyultak eddig. Bár az a tény, hogy az elmúlt két hónapban az utakon töltött egyetlen percük sem telt el munka nélkül, azt sejteti, hogy az autósok még mindig nem félnek tőlük eléggé.

Nincs olyan nap, hogy ne bukna le előttük egy sor pofátlanul szabálytalankodó, és ezzel másokat veszélyeztető autós, motoros, buszsofőr vagy éppen a piroson vígan átkerekező kerékpáros.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk róla, december elején elsőként a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK) kezdte el a leplezett ellenőrzéseket a speciális képrögzítő berendezéssel felszerelt, jelöletlen autókkal. Az Pofátlan(TAN)ítás első két hétében még mindössze két külön erre a feladatra felkészített autóval dolgoztak, ám azok is sokkolták a pofátlanokat.

A BRFK magas felderítési eredményességének hatására még decemberben az ország egész területére kiterjesztette az ORFK vezetése a Pofátlan(TAN)ítást. Húsz Pofátlan(TAN)ításra átalakított rendőrautó mellé  még tavaly beszerzett a rendőrség 12 vadonatújat, amelyeket már kifejezetten az akció céljaihoz igazodva szereltek fel.

Az utakon Pofátlan(TAN)ító 32 autóhoz csatlakozik most az a nyolc új Skoda Octavia, amelyeket csütörtökön adott át a rendőrségnek a Porsche Hungária. Ezek a 190 lóerős turbómotorral és hétfokozatú DSG automata váltóval szerelt (ami sport állásba is kapcsolható és jellemzője a nagyon gyors váltás) autók összkerékhajtásúak, így laza-, vagy síkos útburkolaton is nagyon jó tapadással rendelkeznek, és a gyorsulásuk, valamint az úttartásuk is átlag feletti.

A flottabővítés egyben azt is jelenti, hogy a közúti ellenőrzéseket a rendőrség átsúlyozza a mozgó, rejtett jellegű ellenőrzési eljárásra, mivel, ez sokkal hatékonyabb a durva, másokat veszélyeztető vagy „csak” hátrányba hozó (és ezzel idegesítő) szabálytalanságok kiszűrésére. Szóval senki ne reménykedjen abban, hogy előbb-utóbb majd csak megunja a rendőrség a Pofátlan-vadászatot. Nem unják meg. Sőt, fokozni kívánják az efféle ellenőrzéseket.

A csütötökön átadott nyolc Skoda Octaviát még fel kell szeretni a bevetéshez szükséges szolgálati eszközökkel, de az ORFK tájékoztatása szerint igen rövid időn belül valamennyi szolgálatba áll majd.

Az autók beszerzésének a finanszírozását, miként a tavaly vásárolt előző tizenkettőjét is, az ORFK-OBB állta, hiszen az elsődleges cél a közlekedési morál és a közúti biztonság javítása. A rejtett ellenőrzések már említett átlag feletti hatékonysága, és a szabálykövető autósok pozitív visszajelzései alapján vélhetően az év folyamán az elfogóautó flotta várhatóan tovább fog bővülni – közölte az ORFK.

Már csak azért is érdemes mindenkinek megfogadni a rendőrség tanácsát: Vezessenek óvatosan! Mert mindenkit hazavárnak…

F.Gy.A.