Kik okozzák a legtöbb balesetet?

  • A forgalomban lévő járművek arányát tekintve több balesetet okoznak a buszsofőrök az autósoknál – a vezess.hu szerint.
  • Vajon igaz lenne az az állítás akkor is, ha a megtett kilométereket és a volán mögött töltött időt is figyelembe vennénk?
  • A buszos szakma kissé talán felhígult, és a munkaerőhiány miatt túlterheltek a sofőrök, mégis őket tartják a legbiztonságosabban vezetőknek.

Meglepő eredményre jutott a tavaly személyi sérüléssel végződött közlekedési balesetek elemzése során a vezess.hu portál. Számításaik szerint a közhiedelemmel ellentétben nem az autósok, de még csak nem is a motorosok okozzák a legtöbb balesetet, hanem a buszsofőrök.

A hangzatos címről, miszerint A buszsofőrök okozzák a legtöbb balesetet persze már maga a cikk szerzője megállapítja, hogy nem teljesen fedi a valóságot. Pontosabban, nem úgy fedi a valóságot, ahogy azt a cím alapján gondolná az olvasó.

Mert persze, hogy az autósok okozzák a legtöbb balesetet. Szám szerint 2019-ben a rendőrségi statisztikákban országosan 11.052 olyan személyi sérüléssel végződött közúti közlekedési balesetet jegyeztek fel, melynek okozója személygépkocsi-vezető volt.  Ugyanakkor a múlt évben csak 1218 balesetet okoztak a tehergépkocsik, 765-öt a motorosok és csak 170-et a buszsofőrök.

A vezess.hu viszont a balesetek okozóinak számát összevetette a különböző gépjármű-kategóriákban nyilvántartott járművek és az adott típus balesetet okozóinak a számát. Ebből pedig az derült ki, hogy míg a valamivel több mint 3.812.000 személygépkocsi esetében csak minden 345.-re jut egy, az autóvezető által okozott baleset, addig a 19.454 autóbuszból minden 114.-re. (A tehergépkocsiknál minden 434., a motoroknál pedig minden 243. járműre jut egy személyi sérüléses baleset.)

Bár a Buszsofőrök okozzák a legtöbb balesetet címnek hála a portál írása igen nagy népszerűségnek örvend a világhálón, a benne közölt adatokból nem lehet és nem is szabad messzemenő következtetéseket levonni. Ezt a cikk szerzője is hangsúlyozta.

Noha az utóbbi időben a YouTube-ot és más internetes felületeket nem egy felvétel bejárta a piroson áthajtó, szabálytalanul kanyarodó, olykor kifejezetten beszélyes manővereket bemutató buszokról (ezek közül többet a rendőrség Pofátlan(TAN)ító autóvadászai rögzítettek), a buszsofőröket a közvélekedés a legbiztonságosabban közlekedők között tartja számon. És ez még akkor is igaz, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt években a munkaerőhiány miatt a sofőrök túlterheltebbek lettek, és egyes vélekedések szerint olyanok is buszra ülhettek, akiknek nem biztos, hogy ott a helyük.

Azonban az a tény, hogy jellemzően sok utassal a hátuk mögött vezetnek, sokszor álló utasokat fuvaroznak – de akik nem, azoknak is számolniuk kell azzal, hogy a buszok jelentős hányadán még nincs biztonsági öv –, az átlagosnál megfontoltabb vezetésre kényszeríti, készteti őket. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy átlagos buszsofőr nagyságrendekkel is több időt tölt volán mögött, mint a legtöbb úrvezető, akik a személygépkocsi sofőrök többségét alkotják.

Abból pedig, hogy időben és kilométerben egyaránt többet vezetnek havonta, évente, nemcsak az következik, hogy rutinosabbak az átlag autóvezetőnél, hanem az is, hogy nagyságrendekkel gyakrabban kerülhetnek veszélyhelyzetbe, amiből egyenesen következik, hogy esetükben jóval nagyobb a baleset kockázata is.

A buszsofőrök dolgát ráadásul alaposan megnehezíti, hogy az úrvezetőkkel szemben ők nem választhatják meg kedvünk szerint, hogy mikor indulnak el úti céljuk felé és az útvonalat sem. Van viszont menetrendjük, amit tartani kell, vagy inkább kellene, majdhogynem az időjárástól és a forgalomtól függetlenül. Ezek a körülmények szintén csak növelik a baleseti kockázatot.

Ha létezne olyan statisztika, ami azt is megmutatná, hogy évente hány órát és kilométert vezetnek az úrvezetők és mennyit a hivatásosok, köztük a buszosok, a kép valószínűleg még árnyaltabb lenne. Biztos, hogy árnyaltabb lenne. Elnézve a mostani, a megszokottnál jóval kisebb  forgalom mellett is balesetet-balesetre halmozó autósok sokaságát, korántsem biztos, hogy az lenne a felmérés végeredménye mint, amit a vezess.hu fent hivatkozott címe sugall.

F.Gy.A.