Köhögő terrorista és a vicces fiúk

  • Több ezer dollár értékű árut köhögtek össze szórakozásból – az egyikük ellen terrorizmus miatt emeltek vádat.
  • Nálunk 200 ezer forintba került egy fenyegető mondat és a kamuköhögés.
  • Még ha nem is mindenhol kötelező maszkot viselni utazás közben, biztonságosabb az utazás eltakart orral és szájjal.
  • A közösségi közlekedés használata után célszerű fertőtleníteni a holmijainkat és alaposan kezet mosni.

A kép csak illusztráció.

Cuba egy kisváros Missouri államban, az Egyesült Államokban. Nemrég terrorizmus gyanújával emeltek vádat egy férfi ellen, amiért többekre szándékosan ráköhögött egy boltban, majd kiírta az egyik hűtőpultra, hogy COVID-19.

Őrizetbe vették, de később úgy döntöttek, 25 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. Mivel tettének idején a férfiről nem lehetett tudni, hogy koronavírus-fertőzött-e vagy sem, a boltot fertőtleníteni kellett és az árukészlet egy része is a kukában landolt.

Ugyancsak az USA-ban, Pennsylvaniában egy nő 35 ezer dollár értékű árut köhögött össze merő szórakozásból. Virginia egyik kisvárosában pedig tinédzserek szórakozásból ráköhögtek az utcán találomra kiválasztott gyanútlan járókelőkre.

Nemcsak az USA-ból lehetne azonban példákat hozni arra, hogy egyesek nem tartják be még a legelemibb óvintézkedéseket sem, sőt, szórakozásból riogatják azokat, akik komolyan veszik az óvintézkedéseket, mert tartanak a COVID-19 fertőzéstől. A hatóságok azonban mindenütt szigorúan büntetik azokat, akik ilyesmivel múlatják az időt.

Nálunk nem minősül ugyan terrorizmusnak, ha valaki viccből ráköhög másokra, de ettől még sokba kerülhet az efféle szórakozás. Április elején a Szombathelyi Járásbíróság 200-200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt az ukrán és magyar férfit, akik heccből ráköhögtek egy szombathelyi patika előtt várakozókra. A páros magyar tagja azzal lépett a gyanútlan emberek közé, hogy „Most jól megkoronázom a napotokat”.

Garázdaságért ítélték bűnösnek őket.

Nemrég csak szerencséjének köszönhette egy finoman szólva rosszul öltözött, de ismerői szerint nem hajléktalan férfi, hogy nem adták rendőrkézre, miután teátrális köhögőrohamokat produkált a Lehel piac egyik sütödéje előtt. Még időben eloldalgott, mielőtt valaki rendőrt hívott volna vagy maga vett volna elégtételt a történtekért.

A hurkát, kolbászt és más finomságokat akkor már csak elvitelre kínáló üzlet munkatársa kezdetben még nevetett a látásból ismert köhögőgépen. Ismerte, azt mondta, tudta, hogy csak szórakozik.

A szemben lévő ázsiai bolt személyzete már korántsem díjazta a dolgot, mivel az ő boltjuk előtt zajlott a műsor. A sütöde melletti patika előtt sorban állók pedig kifejezetten dühösen nézték. Néhányan rá is szóltak, hogy hagyja már abba.

„Nem szórakozom, köhögök, nem látja”, vakkantott vissza a férfi és rátett még egy lapáttal. Két tagbaszakadt szerelő elindult felé (az egyikük az a típus volt, akivel ránézésre nem szívesen találkozna az ember egy sötét sikátorban), azt mondták, szívesen elkísérik az orvoshoz, erre hirtelen meggyógyult és elsomfordált.

Nyilván más lett volna ennek a történetnek is a vége, ha arra jár a piac biztonsági szolgálata vagy pár éhes rendőr. Vagy ha a szerelők hamarabb unják meg a műsort.

Akár a szombathelyi, akár a budapesti esetből indulunk ki, látni kell, hogy sem a hatóságok, sem az – úgymond – utca embere nem tolerálja, ha valaki szándékosan megsérti a járvány idejére előírt vagy csak ajánlott közlekedési, közösségi kapcsolattartási szabályokat. És az idő előrehaladtával, a türelem fogytával még kevésbé fogják.

Ma már jóval kevesebb idő kell ahhoz, hogy rászóljanak a buszon, villamoson, metrón utazók arra, aki köhögés közben nem teszi a szája elé a kezét vagy nem használ maszkot, amikor tudja, hogy köhög. Kevésbé szemérmesek az emberek, mint békeidőben akkor is, ha azt szeretnék, hogy utastársaik „ne másszanak bele a képükbe”.

Nem szabad szemérmesnek lenni! Persze, ha tehetjük, menjünk arrébb mi, így elkerülhető egy felesleges konfliktus. Ha azonban már tényleg nincs több hely a biztonságos utazáshoz, szóljunk ró bátrán arra, aki csak a saját kényelme érdekében túl közel áll meg mellettünk.

Mindenkinek a saját érdeke is, hogy ha csak teheti betartsa az előírt 1,5 – 2 méteres távolságot másoktól. Április 27-től a budapesti közösségi közlekedés járműveit csak maszkban lehet használni.

A távolsági buszokat üzemeltető Volán-társaságok és a MÁV nem írt elő hasonló kötelezettséget az utasainak, ahogy Budapesten kívül máshol sem követelik meg a maszk viselését a helyi közösségi közlekedésben.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem szabad vagy, hogy nem tanácsos eltakarni valamivel a szájat és az orrot utazás közben. Mindenkinek a saját érdekében.

Hasznos lehet magunknál tartani egy kis flakon kézfertőtlenítőt. Ma már szinte minden drogériában kapható olyan utántölthető spray, amivel másodpercek alatt mindenki fertőtlenítheti a kezét, a holmijait. Már akár közvetlenül a buszról, vonatról való leszállás után is.

Ha buszon, vonaton, villamoson, trolin vagy metrón utaztunk, hazaérkezés után legyen az első dolgunk a holmijaink fertőtlenítése és egy alapos kézmosás. Célszerű nedves-fertőtlenítős ruhával áttörölni mindent, amit vásároltunk mielőtt a szekrénybe vagy a hűtőbe tennénk bármit is.

F.Gy.A.