Közlekedésbiztonsági ellenőrzések várhatók

Márciusban folytatódik a magyar részvétellel zajló nemzetközi közlekedési hatósági ellenőrzéssorozat a hazai utakon. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által koordinált közúti műszaki, megfelelőségi vizsgálatok célja a közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő személy- és áruszállító járművek kiszűrése és szankcionálása.

Magyarország rendszeresen részt vesz a 14 európai ország közlekedési hatóságait tömörítő Euro Contrôle Route (ECR) együttműködés havi-kéthavi gyakoriságú ellenőrzéseiben. A tavaly lebonyolított hét akció során hazánkban összesen közel 7800 személy- és áruszállító járművet, több mint 5500 teherautót és több mint 2200 buszt vizsgáltak meg, ezek közül minden tizedik problémásnak bizonyult.

Február után az idei második nemzetközi ellenőrzéssorozatban is dolgoznak a magyar szakemberek a hazai autópályákon és főutakon 2020. március 10. és 12. között. A tematikus ellenőrzés során a hatóság munkatársai a gépjárművek általános műszaki állapotát, előírásoknak való megfelelőséget vizsgálják. A vizsgálat kiterjed a menetíró készülékek ellenőrzésére, a vezetési és pihenőidők betartására is. Ha a műszaki, biztonsági és környezetvédelmi tulajdonságokra vonatkozó rendelkezések megsértésének mértéke ezt indokolttá teszi, az eljáró hatóság a szabályszegő járművet a közlekedésbiztonsági kockázat elhárításáig visszatartja.

Az idei első, februári akcióban több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgáltak meg a szakemberek, és 156 jármű kapcsán találtak kisebb-nagyobb problémákat. A magyar közlekedési hatóság a közúti közlekedésbiztonság javítása, a balesetek megelőzése és a szabálykövető vállalkozások védelme érdekében az ECR 2020-ra tervezett hét nemzetközi ellenőrzésének mindegyikében szerepet vállal.

ITM