Közúton is közeleg a tél!

Útmutató az autók és vezetőik megfelelő felkészítéséhez

Magyarország időjárása négy évszakos, évről-évre mégis sokakat meglepetésként érnek a téllel járó megváltozott útviszonyok, a meghosszabbodó fékutak, a kanyarokban könnyen megcsúszó kerekek és a ködből pislákoló lámpákkal előtűnő járművek. E körülmények mindegyike fokozott baleseti kockázatot jelent. A tapasztalatok alapján a kemény és csapadékos téli hónapokban – az átlagos haladási sebesség lelassulása miatt – többnyire a könnyű sérüléses és a „koccanásos” balesetek száma emelkedik, míg enyhe tél esetén a balesetek következményei súlyosabbak. Megfelelő felkészüléssel nemcsak kellemetlenségektől, bosszúságoktól kímélheted meg magad, hanem a veszélyhelyzetek kialakulását is megelőzheted.

Mit kíván a tél az autótól?

 

Téli gumiabroncsokat: amikor a nappali hőmérséklet 7 fok alá süllyed, érdemes a nyári gumikat télire váltani. A téli gumik a hidegben sem dermednek üvegkeményre, mintázatuk jobban megfelel a hónak és az esőnek, tapadásuk rövidebb fékutakat eredményez. De légy óvatos: csodák nincsenek! A sebesség megfelelő megválasztásával a téli gumi életet menthet, de a fizika törvényszerűségeit nem írja felül. Ha teheted, a jobb minőséget válaszd! Kérd ki gumiszerelőd véleményét!

Jó állapotú akkumulátort: kevés dolog bosszantóbb annál, mint amikor az első keményebb téli napon nehezen vagy egyáltalán nem indul az autó. Egy új akkumulátor vásárlását nem lehet elodázni, mert egy elhasznált akkumulátorral ma még beindulhat az autód, de talán már holnap nem fog.
Túlélési tippek a téli átálláshoz

Puha ablaktörlőket: ezeken sem szabad spórolni! Az elöregedett, megkeményedett ablaktörlő gumik legfeljebb arra jók, hogy a felverődött sarat, latyakot szétmaszatolják a szélvédőn. A megfelelő kilátás viszont a sötétebb napokon még kevésbé nélkülözhető a biztonságos vezetéshez.

Fagyálló ablakmosót és hűtőfolyadékot: ha nem szeretnéd, hogy a megfagyott nyári ablakmosó szétfeszítse a tartályát, vagy hogy a kemény mínuszokban a hűtőfolyadék megrepessze a motorblokkot, időben gondoskodj a téli körülményekhez gyártott termékekről! Egyik sem kerül sokba ahhoz képest, hogy hiányuk milyen költséges károkhoz, sőt, balesetekhez vezethet.

Éles fényű világítóberendezéseket: a megfelelő látás és láthatóság télen talán még fontosabb, mint nyáron. Érdemes kicseréltetni vagy legalább felújítatni a bemattult fényszórókat, és minden indulás előtt ellenőrizni, hogy a világítótestek burája tiszta-e. Egyetlen törlőruha is elegendő lehet arra, hogy tisztábban lássunk, hogy tisztábban lássanak.

Túlélőcsomagot: sok minden beleférhet, amire váratlan helyzetekben szükséged lehet. Egyebek mellett bármikor jól jöhet jégkaparó, jégoldó spray, zárolajozó, kefe a hó eltakarításához, szilikon spray az ajtók gumitömítéséhez, hólapát, hólánc vagy takaró is.

Mit kíván a tél az autóstól?

Más szemléletet az utakon: a jeges, latyakos, havas utak többnyire olyan kihívásokat jelentenek az autósoknak, amelyekhez nincsenek hozzászokva. A legfontosabb ilyenkor, hogy ne csak a saját tapasztalataid, vezetési ismereteid, rutinod ismeretében közlekedj, hanem légy tekintettel azokra is, akik gyakorlatlanabbak nálad! Lehet, hogy számodra egy megcsúszó autó kordában tartása gyerekjáték, másoknak viszont élet-halál kérdés lehet. Gondolj tehát a többiekre is, amikor a téli utakon manőverezel!

Vezetéstechnikai ismereteket: egy szezon elején váratlanul érkező havazás még a gyakorlott sofőröket is zavarba hozza. Hogy ez ne így történjen, érdemes felkeresni egy vezetéstechnikai tanpályát, ahol biztonságos körülmények között, profi instruktorok iránymutatása mellett sajátíthatod el az életek elvesztésével, súlyos sérülésekkel vagy anyagi károkkal járó balesetek megelőzését segítő technikákat.

A tél veszélyes az utakon! De télen is mindenkit hazavárnak!
Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedéstudományi Intézet Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram