Látni és látszani 2019 – egymásért

  • Soha nem volt még ennyire fontos, mint ezen az őszön, hogy mindenki sokkal jobban figyeljen magára és másokra
  • Ingyen ellenőriztethetik az autóikat és saját látásukat is az autósok az OMV benzinkútjainál
  • Még akár a szabályszegésért kiszabott bírság is enyhébb lehet, ha valaki igazolni tudja, átnézette a kocsiját

Idén aligha kell bizonygatni mennyire fontos időben felkészülni és felkészíteni az autónkat az őszi-téli időjárási viszonyokra. Október 20-ig már több mint 50-en haltak meg közlekedési balesetben. Többségük olyan tragédiában vesztette életét, amelyek kis odafigyeléssel és a szabályok betartásával megelőzhetők, kivédhetők lettek volna.

Sokan ennek ellenére továbbra is úgy vezetnek, mintha nyár lenne. Noha a már szinte unásig ismételt tény, hogy ősszel a közlekedési balesetek többsége azért következik be, mert bár napközben az időjárás a nyarat idézi, este már lehűl a levegő, köd képződik, az úttestre hullott falevelek a lecsapódott párával együtt pedig a létező legcsúszósabb „koktélok” egyikét alkotják. Azaz, egyik óráról a másikra, sőt, olykor egyik kanyartól a másikig gyökeresen megváltozhatnak az út-, időjárási és látási viszonyok egyaránt. Akár egyszerre mind is.

Ennek ellenére a gépjárművezetők nem kis hányada – ahogy a rendőrség fogalmazni szokott – továbbra sem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezeti járművét. Sokan egyszerűen nem vesznek tudomást arról, hogy a nyárnak már vége.

Ebben az időszakban a járművezetők felelőssége, hogy megfelelően felkészítsék járművüket az őszi-téli út- és látási viszonyokra. És ami legalább ilyen fontos, de amire kevesebb figyelmet fordít a többség, mint az autója felkészítésére: a saját szemük megbízhatóságát is célszerű lenne ellenőrizni ebben az időszakban.

Az őszi-téli felkészülés keretében fontos a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer ellenőrzése, a későbbiekben pedig az, hogy jól működjön az ablaktörlő, legyen a kocsiban jégkaparó, jégoldó spray és megfelelő ablakmosó folyadék, valamint páramentesítő.

A rendőrség szakemberei a most kezdődő Látni és látszani kampánya keretében kedden egy Pest megyei OMV kútnál tartott sajtótájékoztatón külön is felhívták a figyelmet, hogy ebben az időszakban már tanácsos nagyobb követési távolságot tartva a szokásosnál lassabban vezetni. A kezdő vezetőknek, és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, célszerű gyakorolni egy kicsit forgalommentes (és nagy távolságba jól belátható) úton vagy inkább vezetéstechnikai pályákon. Főleg az utóbbiakon, mert a tanpályákon megtapasztalhatják, hogy viselkedik az autó, ha a sofőr elveszti felette az uralmát, és persze azt is, hogyan lehet visszaszerezni az irányítást a csúszós úton.

A rendőrség a kampányban arra buzdít minden autóst, éljenek a kampányban felkínált lehetőséggel, vizsgáltassák át autójuk világító és fényjelző berendezéseit, valamint gumiabroncsait, és ellenőriztessék a látásukat – a kampány alatt és a kampány keretében térítésmentesen.

A vizsgálatokon önként megjelenő gépjárművezetők részére az akcióhoz csatlakozott szervizek külön erre a kampányra készített igazoló lapot adnak ki, ami igazolja, hogy a járművük megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. A kampányba bekapcsolódott optikusoknál pedig ingyenes látásellenőrzésre van lehetőség, ahol szintén igazoló lapot kapnak a megjelentek.

Azt javasolják a rendőrség illetékesei, hogy a szóban forgó igazoló lapot mindenki tartsa magánál és a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek adja át. Ha a rendőrök valamilyen szabályszegésen érik, az igazolólap felmutatásával ugyan még senki nem minősül tettének jogkövetkezményei alól, de a rendőrség ígérete szerint esetleg olcsóbban megúszhatja a dolgot, aki igazolja, hogy kellő gondossággal ellenőriztette az autóját.

A kampányindító rendezvényen hangsúlyozták, hogy a közlekedésbiztonság társadalmi ügy, és egyben társadalmi felelősség is. Csak akkor lehet eredményes, ha fontosságát, kockázati tényezőit a közlekedés minden résztvevője felismeri és tesz is érte.

A „Látni és látszani 2019 – egymásért” országos közlekedésbiztonsági akció ennek szellemében került meghirdetésre. Legyen közös ügy az országos felelősségvállalás, a felelősség egymásért. A kampány célja, hogy széles tömegek számára világossá váljon a közlekedők felelőssége a balesetek elkerülése, következményeik csökkentése terén.

A járművezetők fizikai állapota (például a látása) és a járművük műszaki állapota elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

Az akcióban részt venni szándékozó szervizek „társadalmi felelősségvállalási nyilatkozat”-ot írnak alá és küldenek vissza a szervezőknek. Ennek alapján készül el a résztvevői adatbázis és kerülnek fel a szervizek az akció honlapjára, műhelykeresőjébe.

Az ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokról az adott szervizben lehet tájékoztatást kérni. Egy célirányos honlapot is üzemeltetnek (www.latnieslatszani.hu), amely folyamatos feltöltés alatt áll. Ezen megtalálhatók az egyes szervizek, optikusok, illetve egy szerviz- és optikakereső szolgáltatás is segíti az érdeklődőket.

A Rendőrség a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokra tekintettel a forgalomban résztvevő, valamint az álló járművek kivilágítására – az év egyéb időszakaihoz képest – az év hátralévő részében kiemelt figyelmet szentel, de a láthatóság jegyében a kerékpárosok és a gyalogosok biztonsága is előtérbe kerül.

Idén két új résztvevővel bővül a kampány: az OMV és a Continental is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Continental a kampány során szeretné felhívni a figyelmet a szezonnak megfelelő gumiabroncsok használatára és azok állapotára (évjárat, profilmélység, abroncsnyomás).

Az együttműködésben való részvétellel az OMV a minél magabiztosabb járművezetési szokások kialakításához kíván hozzájárulni, ezért a december 15-ig tartó kampány ideje alatt minden megyében és a fővárosban hetente kétszer, 2-2 óra időtartamban biztosít helyet töltőállomásain a szakembereknek, hogy segítséget nyújthassanak azoknak az autósoknak, akik élni kívánnak a lehetőséggel és meg kívánják vizsgáltatni magukat és az autójukat.

Az OMV emellett is növekvő figyelmet fordít a hazai közlekedésbiztonság színvonalának emelésére: a közelmúltban zárult a MaxxMotion kampányhoz kapcsolódó vezetéstechnikai tréning. A biztonságos autóvezetést támogató kiegészítő szolgáltatásira szintén kiemelt figyelmet fordít az OMV, mint például a szélvédőmosás, autómosás, keréknyomás mérés lehetőségének biztosítása. Emellett a sofőröknek is olyan környezetet biztosítanak a töltőállomás kávézóiban, ahol felfrissülhetnek útjuk során.

F.Gy.A.

Fotók: police.hu