Lecsukják mostantól az ittas vezetőket?

  • Még, hogy a pofátlanságnak is van határa? Ez a rendőrség eddigi legnagyobb tévedése!
  • Taníthatók-e azok a pofátlanok, akik a kéklámpás autó előtt kezdenek szabálytalan, olykor veszélyes manőverekbe?
  • A biciklis futár 50 ezer forintért megtanulta, hogy a KRESZ – a konkrét esetben a lámpa piros jelzése – rá is vonatkozik
  • A PofátlanTANítási akció immár országos és a rendőrök várhatóan egy ideig nem állnak le vele.
  • Lecsukják mostantól az ittasan vezetőket, szabálysértési, avagy a büntetőeljárás végéig – egyelőre csak Pest megyében.

„A pofátlanságnak is van határa” hirdeti az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottságának baleset-megelőzési célú kisfilmje, amit egy rendőrautó fedélzeti kamerája készített. A felvételen az látható, ahogy egy autókat szállító tréler végig előz egy araszoló kocsisort egy többsávos kereszteződésben. Kezdetben a balra kanyarodó sávban halad, majd a kereszteződés után a szemből balra kanyarodónak fenntartott sávban, ekkor már nyomában a rendőrség elfogóvadász kocsijával.

Nem egy Porsche volt napszemüveges vagány csávóval, akinek simán belefér az a pár tízezer forintos bírság, amit ezért a manőverért a helyszínen kiszabhatnak rá. Esetünkben egy félig megrakott tréler sofőrje vette semmibe a szabályokat és próbált  meg bepofátlankodni a sorban (hozzá képest) türelmesen várakozók el.

Kell-e ennél egyértelműbb bizonyíték arra, hogy az ORFK-OBB reklámfilmjének címe téves, de legalábbis naív, ráadásul tényszerűen nem is igaz!?

A pofátlanságnak ma még az utakon sajnos nincs határa!

Okkal hihette a másokat súlyosan veszélyeztetve előző tréler sofőrje, hogy az ő (pontosabban a járműve) méretei kellőképpen tekintélyt parancsolók ahhoz a sor végén, vagy ahol gondolja, hogy most már visszatér az ő sávjába, úgy is beengedik. És ha a szembe haladó sávban érkezne közben valaki, nyilván az is inkább kitér előle, vagy megvárja, amíg visszaengedik azok, akik elé bepofátlankodott. Senki nem akar megkockáztatni egy karambolt egy soktonnás kamionnal, még akkor sem, ha baleset esetén a jog nyilvánvalóan az ő oldalán áll.

A sofőrnek bizonyos szempontból peche volt. Ott és akkor a szabálytalanul előzött sorban araszolt a rendőrség elfogóvadásza. Egy látszólag civil autó is állt a sorban, ami azonban  valójában egy kamerákkal felszerelt rendőrautó volt, aminek – számos hasonló rendőrautóval együtt – december közepe óta épp az a küldetése, hogy az ilyen és hasonló „pofátlanokat” kiemelje a forgalomból.

Halmosi Zsolt vezérőrnagy, az ORFK közrendvédelmi főkapitány-helyettese  még december elején jelentette be, hogy a rendőrség „PofátlanTANítási akciót” indít azok ellen, akik például a leállósávban előznek, akik a jobbra kanyarodó sávban araszoló kocsisort balról megelőzve a haladó sávból próbálnak meg befurakodni a többiek elé, az autópályák leálló sávjában előznek, áthajtanak a piroson, fütyülnek a záróvonalra és így tovább.

Szabálytiszteletre, a többi közlekedő tiszteletére, kulturált közlekedésre fogják TANítani a pofátlanokat. Innen a név: PofátlanTANítási akció. Azokra vadásznak majd a rendőrök az akció keretében – mondta –, akik a leginkább irritálják a szabályokat tiszteletben tartó közlekedőket.

Halmosi Zsolt nem tagadta, a rendőrség ezzel egyszersmind azt is demonstrálni kívánja, hogy nemcsak a sebességmérésre és a gyorshajtók megbírságolására képes, azaz nem pénzbehajtó szervezet, ahogy sokan előszeretettel – de Halmosi szerint minden valós alap nélkül – állítják ezt róla.

A PofátlanTANítási akció Budapesten indult, de ma már az ország bármelyik autópályáján, fő- és mellékútján, városában és kistelepülésen felbukkanhatnak a civil autónak látszó elfogóvadászok. Bár ez a meghatározás is túlzó. Az elfogóvadász autók többségének a tetején ott kéklik ugyanis a bóbita (a kicsi, lapos kék lámpa), amit bármelyik sofőr könnyen kiszúrhatna, ha körülnézne mielőtt szabálytalan manőverekbe kezd.

A bóbita megtartásának egyebek között éppen az a célja, hogy visszatartsa a szabálytalankodástól a sofőröket. Legalábbis azokat, akik látják a kék lámpát. Azonban az autósok többsége nem elég figyelmes, vagy ha mégis, fütyülnek a bóbitára (is).

A kreszvaltozas.hu és a totalcar.hu riporterei az ünnepek alatt elkísérték a rendőrség két budapesti elfogóvadászát egy rövid portyára. Beszámolóikból az derült ki, hogy nem sokat kellett autózniuk ahhoz, hogy „kapásuk legyen”.

Volt minden, mint a búcsúban: buszsávban és a szembe jövők sávjában előző autók, záróvonalon áthajtva megforduló motoros, taxis – utóbbi szóvá is tette, hogy a szabálytalankodókra kellene utaznia a rendőrségnek nem a taxisokra.

Elkaptak néhány piroson áthajtó járművet is – köztük egy biciklis futárt. Ő korábban nemigen tapasztalhatott olyasmit, hogy miután vidáman átkerekezik a piroson, vagy más szabálytalanságot követ el, azonnal megszólal mögötte a rendőrségi sziréna és ez esetben ő az, akit kiállítanak, és akit 50 ezer forintra bírságolnak. A tarifa fix, vita nincs.

Olyan autóssal is találkoztak azonban, akit csak néhány saroknyi üldözés után sikerült megállítani. Azt hitte a sofőr, legalábbis később így magyarázta a történteket, hogy valamiféle delegációt kísérnek a kéklámpások, mondta, igencsak meglepődött, amikor kiderült, hogy őt „kísérték”, mert a szembe jövők sávjában előzte végig a dugóban araszoló kocsisort, benne az elfogóvadász rendőrautót.

Kifogások persze mindenre vannak. Akiket különböző szabálysértéseken értek (mert mondjuk ki, a pofátlanságok többsége nemcsak egyszerű bunkóság, hanem közönséges, sőt, olykor kifejezetten durva szabálysértés is) jellemzően azzal védekeztek, hogy orvoshoz, kórházba, vagy a gyerekért siettek. Persze az első néhány keresztkérdés után mind rájöttek, hogy ez nem mentség, ráadásul hamar kiderülhet, hogy egy szó sem igaz abból, amit mondanak, ha a rendőrök még egy kicsit faggatóznak, és inkább beismerték amit elkövettek, tudomásul vették, hogy lebuktak és fizettek.

Az a sofőr, akit több kereszteződésen át üldöztek a rendőrök, mire sikerült megállásra bírni, azt mondta, fodrászhoz kellett mennie, és már késésben volt.

Még, hogy a pofátlanságnak is van határa?

A PofátlanTANítási akció folytatódik – ígérik a rendőrök. És ez még csak a kezdet.

Az m1 Híradója számolt be elsőként arról, hogy Pest megyében bekeményítettek a rendőrök. Őrizetbe veszik immár az ittas vezetésen ért sofőröket. A megyei rendőrfőkapitányság a Híradó érdeklődésére nem cáfolta ezt, bár Szabóné Berki Bianka megyei rendőrségi szóvivő hivatalosan csak annyit mondott a Híradónak:

„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy járművet csak az vezethet, akinek szeszes ital fogyasztása utáni alkohol nincs a szervezetében. aki mégis ittasan, vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, az hatalmas kockázatot vállal és nem csak saját magát veszélyezteti, hanem a közúti közlekedésben résztvevőket, olykor természetesen a saját utasaikat is. Ennek természetesen komoly jogi következményei vannak”

Akinél a műszer a nullánál nagyobb légalkoholszintet mutat, azt 0,25 ezrelék alatt szabálysértési, afölött bűnügyi őrizetbe veszik. Az ittas vezetéssel meggyanúsított sofőröket az ügyészség gyorsított eljárásban állítja bíróság elé. Jagusztin Tamás, a Pest Megyei Főügyészség helyettes szóvivője ezzel kapcsolatban közölte: a megye valamennyi járási ügyészsége partnere a rendőrségnek az ittas vezetők ellen indított eljárásokban.

A bekeményítés indoka, hogy a személyi sérüléssel járó balesetek 8 százalékát az ittas vezetők okozzák. A halálos baleseteknél a gyorshajtás után a második legfőbb baleseti ok az ittasság.

F.Gy.A.