Maszk és kesztyű

  • Fontos a maszk, mert a látszólagos egészségesek sem tudhatják, hordozzák-e a vírust
  • A maszkot is gyakran kell cserélni vagy mosni
  • Gumikesztyűt is használhatnak, akiket ez megnyugtat
  • A gumikesztyűvel se fogdossunk meg mindent!

Bár a maszk és a gumikesztyű használatáról erősen megoszlanak még a szakértői vélemények is, a többség mégis azt állítja, hogy mindkét eszköz használata hasznos lehet járvány idején. Sőt, talán még azt követően sem lesz majd haszontalan. Nem lévén szakemberek, mi inkább – a józan ész által diktált érveket is figyelembe véve – azok álláspontját fogadjuk el, akik erősen javasolják legalább az orvosi maszk használatát, amikor bevásárlásra vagy éppen gyógyszertárba indulnánk. De senkinek a kinézetén nem ront sokat, ha a tömegközlekedési eszközökön, netán futás vagy kerékpározás közben is használja a maszkot. Ez egyébként sem divatkérdés!
A maszk használata tehát nem lehet vitás, hiszen nemcsak arról van szó, hogy emberek között kötelezően előírt másfél méteres „követési távolság” csökkenti a megfertőződés veszélyét, hanem például egy élelmiszerüzletben kevésbé kerülhetnek vírusok a szabadon kihelyezett pékárura vagy zöldségre. Azt persze talán mondani sem kell, hogy a maszkok sem használhatók az idők végezetéig. Egy több napja használt maszk – állítom én laikusként – többet árt, mint használ. Ma már kaphatók olyan maszkok is, amelyek moshatók, érdemes tehát egy otthonról történt „kimozdulásunk” után fertőtlenítős mosószerrel legalább átöblíteni, az egyszer használatost pedig kukába dobni.
A gumikesztyű viseletével kapcsolatban a helyzet már nem ennyire egyértelmű, hiszen hosszabb eljárási rutin szükséges ahhoz, hogy ezzel az eszközzel még biztonságosabbá tegyük mondjuk a bevásárlásainkat. Számomra például már a telente használt bőrkesztyű is komoly fejtörést okoz, mert az odáig rendben van, hogy nem fogdosom össze a 4-6-os villamos kapaszkodóit (bár azokat a BKV állítólag valamilyen különleges fertőtlenítő bevonattal látta el), de amikor a kesztyűt leveszem, eleve megérintem a külsejét, nem is beszélve arról, hogy azt követően begyűröm a zsebembe. E szerint a zsebemben pedig folyamatosan komplett bacilus és vírus kolóniák tanyáznak. De legyen ez az én örök polémiám!
Sajnos azonban az ajánlott gumikesztyűvel is hasonló problémáim vannak. Mert tény ugyan, hogy a tiszta kézre felhúzott gumikesztyűvel bármit gond nélkül megfoghatunk, legyen az a bevásárlókocsi fogója, a kosár füle, a zsemlék elvételéhez kirakott csipesz vagy egy tömegközlekedési eszköz kapaszkodója, a folyamat végén ott a kérdés: hogyan távolítom el a kesztyűt és mit csinálok vele? A választ akkor kaptam meg, amikor a feleségem pressziójára hetedszerre néztük meg a Grace klinika összes részét. A kesztyű felvételét most hagyjuk is, nyilván nekünk, egyszerű halandóknak nem kell könyékig körömkefével lecsutakolnunk magunkat, de a műtét végére már érdemes odafigyelni. Szóval az orvosok, amint lehúzták a kesztyűt, azonnal egy – vélhetően elkülönített – gyűjtőbe helyezik a használt eszközt, majd újabb alapos „kimosakodásba” kezdenek. De azért azt sem érdemes elfelejteni, hogy ők egy steril műtőben, steril eszközökkel dolgoznak, és közben nem fogdossák a mobiljaikat, és még csak pénzt sem kezelnek.
Nos, hogyan néz ki ennek a hétköznapi gyakorlata? Aki nagyobb biztonságban érzi magát gumikesztyűben, nyugodtan használja, az én kétségeim mindössze abból származnak, hogy a gumikesztyűben ugyanazokat a berögzött mozdulatokat tesszük, mint csupasz kézzel. Összefogdosunk mindent, amit lehet, többek között a mobiltelefonunkat, a pénztárcánkat, a zsebkendőnket, a ruházatunkat, az autónk kormányát és kilincsét, majd legvégül magát a kesztyűt, miközben azzal nyugtatjuk magunkat, hogy a kezünk tiszta maradt. Ami voltaképpen igaz is. Egészen a kesztyű levételéig. De ha már így döntöttünk, a gumikesztyűt próbáljuk lehetőség szerint kifordítva levenni, ahogy teszik azt az orvosok is, a használt eszközt pedig azonnal dobjuk a kinti kukába, ne őrizzük napokig az otthoni szemetesben. A kesztyű levétele után pedig ugyanúgy mossunk alaposan kezet, mint ahogyan azt a szakemberek ajánlják.
A legjobb megoldás azonban az, ha betartjuk az ajánlásokat, az előírásokat, és lehetőség szerint otthon maradunk. És akkor – jó esetben – sem maszkra, sem kesztyűre nincs szükségünk.

S.G.