Még akár börtönbe is kerülhet Demcsák Zsuzsa?

  • Videó készült arról, hogy az eltiltás hatálya alatt vezetett az egykori televíziós műsorvezető
  • Mindenki azt hitte, megússza a dolgot, csakhogy a rendőrség is látta a világhálón keringő felvételt
  • Nem ez volt az első ittas vezetése Demcsák Zsuzsának, aki reggeli tévéműsort is vezetett korábban ittasan

Hivatalból eljárást indított a rendőrség Demcsák Zsuzsa egykori televíziós műsorvezető ellen, miután tavaly valaki videofelvételt készített róla, amint egy Fiat volánja mögé ül egy parkolóban, majd az autóval elindul a forgalomba. A felvétel hasított a világhálón és több, főleg bulvárlap is címlapon foglalkozott az esettel.

Demcsák mindezt tavaly nyáron „követte el”, miközben ország-világ tudta róla, hogy ittas vezetésért három évre eltiltották a vezetéstől. A felvétel állítólag csak néhány héttel az után készült, hogy jogerőre emelkedett a hároméves eltiltásról és 700 ezer forintos pénzbüntetésről szóló bírósági ítélete.

2019. június 10-én Demcsákot azért állították meg a Szentendrei úton a rendőrök, mert szabálytalanul folyamatosan a buszsávban autózott. Pillanatokon belül kiderült azonban, hogy más gondok is vannak vele, semmint, hogy jogtalanul használta a buszoknak fenntartott sávot.

Egy szemtanú a Blikknek másnap azt nyilatkozta, hogy meglehetősen furcsán viselkedett a műsorvezető, amikor a rendőrök számon kérték rajta, hogy miként közlekedik. Amikor aztán megszondáztatták, rögtön át is ültették a járőrautóba és elhajtottak vele.

A szonda – mint utóbb kiderült – ugyanis ittasságot jelzett Demcsáknál.

Nem először. 2016 májusában egy rutinszerű közúti ellenőrzésen bukott le. Az után két évre vonták be a jogosítványát. Alkoholproblémáit vagy annak kiváltó okait azonban – nagyon úgy tűnik – az után sem sikerült megoldania.

Sőt: egy évvel később készítette Demcsák Zsuzsa az ATV műsorvezetőjeként azt a botrányos interjút Szanyi Tiborral az MSZP EP-képviselőjével, amely után távoznia kellett az ATV-től. Demcsák ugyanis szemmel láthatóan, füllel hallhatóan ittasan ült le beszélgetni a szocialista politikussal a reggeli adásban.

Ha addig nem is, ez után az eset után már nem lehettek volna kétségei, ha autót vezet minden rendőr megállítja és megszondáztatja, aki csak felismeri és van egy kis ideje az ismert volt tévés ellenőrzésére. Ezek szerint mégis úgy döntött: iszik és vezet.

A volt műsorvezető Gyurcsány Ferenc kormányzása idején kormányszóvivő-jelölt is volt, de elbukott a nemzetbiztonsági ellenőrzésem. Akkor egyesek a róla korábban készült szexi fotókkal, mások viszont már akkor is a barátai körében közismert alkoholizmusával magyarázták a dolgot, a hivatalos közlemények azonban inkább azt sejtették, hogy Demcsák akkori férjének a vállalkozása körül tárt fel olyan kockázatot a  titkosszolgálat vizsgálata, ami alkalmatlanná tette Demcsákot kormányszóvivőnek.

Bármi is történt akkor, az a tény, hogy nem egészen négy év alatt kétszer eltiltották a járművezetéstől, és már elsőre is két évre, de a második eltiltásnak már a legelején engedély nélkül vezetett, több, mint elgondolkodtató. Ha valaki, hát ő elég ismert ahhoz, hogy számíthatott arra, hogy valaki, valamikor, valahol majd lefilmezi, amint vezet, annak bizony súlyos következményei is lehetnek. Talán csak abban bízhatott, hogy ha senki nem jelenti fel, a rendőrség – ahogy azt mondani is szokta – „a sajtóban megjelent hírek alapján nem indít eljárást” ellene.

De, indított. Hivatalból. Nem kellett hozzá feljelentés. Úgy látszik a Pofátlan(TAN)ítási akció az ilyen felvételek komolyan vételét is jelenti és az arcátlan celebek sem úszhatnak meg mindent.

Aki eltiltás hatálya alatt vezet, elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel büntetendő. Az eljárás lefolytatása a bíróság hatáskörébe tartozik. Demcsák sorsáról tehát majd a bíróság dönt. Az általunk és más sajtóorgánumok által megszólaltatott jogi szakértőket nem lepné meg, ha Demcsák  ittas vezetői előéletének fényében 20-30 nap elzárással szankcionálnák neki azt, hogy a második, immár három évre szóló járművezetéstől eltiltásának már a legelején semmibe vette a bíróság ítéletét.

F.Gy.A.