Miért akarhatta a bringás nő megütni és megrúgni az intézkedő rendőrt?

  • Vádat emeltek a rendőröknek hamis adatokat közlő kerékpáros nő ellen.
  • Megpróbálta faképnél hagyni a járőröket, majd kamu nevet adott meg nekik.
  • Ütni próbált, ezért megbilincselték, és eközben az egyik rendőrt combon rúgta.

Fotó: az index.hu oldalon 05.16-án megjelent videóból

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt szerdán vádat emelt a Budai Központi Kerületi Bíróság előtt az ellen a biciklis nő ellen, aki még májusban konfliktusba keveredett az őt piroson áthajtásért igazoltatni akaró rendőrökkel. Előbb csak el akart kerekezni előlük, majd miután többszöri felszólításra sem állt meg, a rendőrök a járőrkocsijukkal útját állták, és ekkor az egyiküket megpróbálta megütni, majd meg is rúgta.

A Központi Nyomozó Főügyészség a vádemelésről kiadott közleményében rámutatott, hogy a biciklis a jogszerű rendőri intézkedés során még csak igazolni sem volt hajlandó magát, majd az újabb és újabb rendőri felszólításra, hogy álljon meg és igazolja magát, hamis személyi adatokat közölt a járőrökkel.

Még akkor is tovább akart tekerni, amikor a rendőrök az autójukkal útját állták. Mint korábban írtuk, azt mondta siet, és mivel már megadta az adatait (igaz, hamis személyes adatokat), szerinte a járőröknek nincs joguk őt tovább feltartóztatni.

A rendőrök ezt nem így gondolták, és az egyikük megragadta a kerékpár kormányát, így próbálta meg elérni, hogy a biciklis nő ne hajtson el és vegye már végre komolyan a vele szemben megkezdett intézkedést. A hölgy azonban ekkor megpróbálta megütni a rendőrt.

Mivel a bringás folyamatosan ellenállt és egyáltalán nem volt hajlandó együttműködni a rendőrökkel (ami egy, az esetről készült amatőr videofelvételen – ami az eset után bejárta a sajtót – egyértelműen látszik) a rendőrök úgy döntöttek megbilincselik és előállítják a biciklist a kapitányságra. Meg is tették, de a bilincseléskor a nő még combon rúgta az egyik rendőrt.

Azt nem lehet tudni, hogy a hölgy miért volt ennyire agresszív a rendőrökkel szemben és miből gondolta, hogy miután többször felszólították, hogy álljon meg és igazolja magát, futni hagyják. Hogy rossz napja volt, vagy ilyen a habitusa, netán csak dühítette, hogy oly sok piroson áthajtó bringás közül pont őt kapták el a rendőrök, esetleg más okból tette, amit tett, talán egyszer majd kiderül.

Egy biztos: a piroson áthajtásért 50 ezer forint pénzbírságot kapott volna, a hivatalos személy elleni erőszakért, amivel most megvádolta az ügyészség azonban egytől öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

A bringás nőnek, aki a nyomozás során részben beismerte tettét, attól nem kell tartania a dolgok jelen állása szerint, hogy lecsukják. Az ügyészség a vádiratában ugyanis azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok alapján szabjon ki vele szemben felfüggesztett börtönbüntetést.

 F.Gy.A.