Mit érdemel az az apa, aki hagyta a 6 éves fiát autót vezetni?

  • Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést és járművezetést eltiltást indítványozott a vádiratban.
  • Hogy majd legyen mivel iskolába járni – mondta az apa a földúton tempósan autózó fiának.
  • Járművezetés tiltott átengedése mellett kiskorú veszélyeztetésével is vádolják a kérkedő apát.

Fotó az ugyeszseg.hu felvételéből

Nem mindenki díjazza a magamutogató videókat posztolókat a Facebookon. Főleg nem akkor, ha olyasmivel dicsekszenek, ami törvénysértő, egészségtelen vagy más okból káros és veszélyes. Aki mégis posztol ilyen tartalmú fotókat és videókat, számolnia kell azzal, hogy előbb-utóbb valaki felháborodásában vagy csak merő irigységből olyan helyekre is eljuttatja  a felvételt, ahol a készítője a legkevésbé sem szerette volna látni.

Így járt az a Bács-Kiskun megyei férfi is, aki márciusban és áprilisban tett közzé egy felvételt a közösségi hálón arról, ahogy autót vezetni tanítja a hatéves fiát. „Ősszel kezdi az iskolát, majd legyen mivel iskolába járnia”, hallatszik a felvételen a büszke apa magyarázata.

Az apa – a nyomozás adatai szerint – először 2020. március 26-án délután engedte át fiának automata váltós autójának a vezetését a lakóhelyük egyik földútján, majd április 2-án délután.

Mind a két esetben egy automata váltós személygépkocsi kormányába kapaszkodott a gyermek, aki mindkétszer mintegy 1,8 kilométeres útszakaszon vezethetett, miközben az apja az „anyósülésen” ült, és onnan instruálta a kormányt és a pedálokat alig elérő fiát.

A Kiskőrösi Járási Ügyészség a napokban emelt vádat a férfi ellen járművezetés tiltott átengedésének vétségéért és kiskorú veszélyeztetésének bűntettéért.

A járművezetés tiltott átengedése vétségét az követi el, aki közúton vagy a forgalom elől el nem zárt magánúton ittas, bódult állapotban lévő vagy egyéb okból vezetésre alkalmatlan személynek átengedi a vezetést.

A törvény e vétséget egy év szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Esetünkben a gyermek a kora miatt minősül alkalmatlannak a vezetésre. Hatévesen még legfeljebb kerékpárral közlekedhetne ott, ahol a felvétel tanúsága szerint autózott. Azonban még nem hajthatna ki a főútra.

Közlekedésbiztonsági szakértők szerint egy váratlan forgalmi szituációban, ami még egy földúton is bármikor adódhat, a gyermek alighanem képtelen lett volna megfelelően reagálni. S vajon az apja kellően gyorsan és hatékonyan be tudott volna beavatkozni az anyósülésről vész esetén?

Súlyosabb jogsértés, bűncselekmény ugyanakkor a járművezetés tiltott átengedésénél a kiskorú veszélyeztetése. Utóbbit a Btk. szerint „a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy követheti el, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti”. Ezért az elkövető egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyészség szerint az apa azzal, hogy az autó vezetését két alkalommal is átengedte a koránál fogva járművezetésre alkalmatlan gyermek részére, a nevelési kötelességeit súlyosan megszegve veszélyeztette a fia testi és erkölcsi fejlődését.

A gyermekét vezetés közben filmező apával szemben benyújtott vádiratában az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását és határozott időre szóló járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását kéri a bíróságtól.

F.Gy.A.