Mit jelenthetnek a fehér, ellipszis formájú útburkolati jelek az útkanyarulatokban?

  • Egyedülálló tesztkísérlet van folyamatban Németországban.
  • Két különböző, fokozottan balesetveszélyes helyszínen a záróvonalak közelében fehér színű ellipsziseket festettek az úttestre.
  • Az új útburkolati jelek a motorkerékpárosok nagyobb biztonságát hivatottak biztosítani.
  • A balra ívelő útkanyarulatokban az ellipszis formájú jelzésekkel a kétkerekűek biztonságos haladási vonalát szemléltetik. 
  • Amennyiben a motorkerékpáros követi az útburkolati jelek külső ívét, akkor a feje és a felsőteste nem nyúlik át a szembejövő sávba, ezáltal a súlyos, gyakran végzetes közúti balesetek elkerülhetők.
  • A tesztidőszak idén májusban kezdődött és 2024 tavaszáig tart. Az eddigi eredmények kifejezetten biztatóak.

Egyedülálló tesztkísérlet helyszíne az Eifel hegység lábánál lévő Düren kerület, mely Németország Észak-Rajna-Vesztfália (NRW) tartományában található. Az L218-as számú útnak ez a szakasza nagy népszerűségnek örvend a motorkerékpárosok körében, ami nem meglepő, hiszen a „Panorama Strasse” útkanyarulatokkal sűrűn tűzdelt erdős-hegyes terepen vezet keresztül. A be nem látható útkanyarulatok ugyanakkor jelentős „lappangó” veszélyeket jelentenek a motorosok számára, ezért az NRW útépítési hivatala az Aacheni Egyetemmel, a Düren kerülettel, valamint a helyi rendőrséggel együttműködve kísérleti projektbe kezdett.

A két teszthelyszín (fotó: ISAC, Institut für Straßenwesen)

Ennek keretében Hürtgenwald település közelében, egymáshoz közeli, de két különböző helyszínen a záróvonalak közelében fehér színű ellipsziseket festettek az úttestre. Ezek az új útburkolati jelek a motorkerékpárosok nagyobb biztonságát hivatottak biztosítani. A két balra ívelő útkanyarulatban 30, illetve 40 db fehér ellipszis került az aszfaltra, amelyek a kétkerekűek biztonságos haladási vonalát szemléltetik. Amennyiben a motorkerékpáros követi az útburkolati jelek külső (záróvonaltól távolabb eső) ívét, akkor kanyarodás közben mindvégig a saját sávjában marad, a vezető és az utas feje, valamint felsőteste garantáltan nem nyúlik át a szembejövő sávba, ezáltal a súlyos, gyakran végzetes következményekkel járó közúti balesetek megelőzhetők.

A biztonságos kanyarodás vonala (Fotó: Siegfried Körtgen/Straßen.NRW)

Az NRW közlekedési minisztériuma támogatja a projektet. Oliver Krischer tartományi közlekedési miniszter a tesztidőszak kezdetén az alábbiakat jelentette ki: „Javítani akarjuk a motorosok közúti biztonságát. Az új útburkolati jelöléseket először az Eifel hegységben teszteljük, és bízunk abban, hogy hosszú távra sikerül felszámolnunk az itteni baleseti csomópontokat. Ez nem csak a motorosok, hanem valamennyi úthasználó érdeke.”

A tesztelésre kijelölt mindkét útszakasz „baleseti hot spot”-nak, azaz kiemelt kockázatú baleseti helyszínnek számít. A tesztidőszak 2023 májusában kezdődött és egy évig, 2024 tavaszáig tart. A projekt az RWTH Aacheni Egyetem tudományos felügyelete alatt áll. Az egyetem munkatársai az adatvédelmi előírásokat szem előtt tartva, kamerák segítségével felügyelik az útszakasz forgalmát, ezáltal lehetőség nyílik az új útburkolati jel hatásának elemzésére. Az eddigi eredmények kifejezetten biztatóak.

A kezdeti értékelések azt mutatják, hogy a motorosok kétszer olyan gyakran használták a számukra nagyobb biztonságot nyújtó területet a kanyarodásuk során, mint a tesztidőszak megkezdése előtt. Másrészt az is kiderült, hogy az egyelőre „tájékozódási segédeszköz”-nek nevezett fehér ellipszisek a haladási sebesség csökkentésére is ösztönzik a közlekedőket, a motorkerékpárosokat és más járművek vezetőit egyaránt.

Az új útburkolati jelzések felfestése (Fotó: Stefan Biermeier/Straßen.NRW)

Amennyiben a kísérlet sikeresen zárul, előfordulhat, hogy az új közúti jelzés szövetségi szinten is bevezetésre kerül, de akár a megoldás nemzetközi szintű elterjedése sem zárható ki. A projektfelelősök azonban ennél szerényebben fogalmaznak. „Ha az útburkolatra festett fehér ellipszisek által akár csak egyetlen súlyos balesetet el tudunk kerülni, akkor a célunkat már elértük. Ez az újítás mintaként szolgálhat azon a németországi utak, útszakaszok esetében is, ahol hasonló problémákkal küzdenek, és egyre növekszik a balesetek száma” – jelentette ki Wolfgang Spelthahn, a kísérlet egyik vezető munkatársa.

Észak-Rajna-Vesztfáliában más megoldásokat is alkalmaznak a motorkerékpáros balesetek megelőzése, valamint a sérülések csökkentése érdekében. Immár két évtizede hatékony preventív eszköznek bizonyulnak az úgynevezett „dübörgő sávok” a kijelölt útszakaszokon. Ezeknek az úttesten keresztirányban elhelyezett, kb. 50 centiméter széles, a közepén legfeljebb 1,5 centiméter magas, áthaladás esetén hanghatást kiváltó kiemelkedéseknek a célja, hogy fokozzák a motorkerékpárosok (és más járművezetők) figyelmét, és arra ösztönözzék a gyorshajtókat, hogy csökkentsék sebességüket a veszélyes területek előtt. Ez a műszaki megoldás kizárólag egyenes vonalú útszakaszon, a veszélyes zónától kellő távolságra alkalmazható, annak érdekében, hogy a motorkerékpárosnak legyen lehetősége korrigálni a magatartását. Emellett az aláfutás elleni védelemmel ellátott védőkorlátok is sikeresnek bizonyultak, amelyek csökkentik a motorkerékpárosok sérülésének súlyosságát ütközés bekövetkezése esetén, megakadályozva az aláfutást és a beékelődést.

G.I.