Most célszerűbb elhagyni a járt utat a járatlanért

  • Sportolás közben nem mindig elég a kétméteres távolságtartás másoktól
  • Újratervezés: Keressen új, kevésbé forgalmas utat akkor is, ha gyalogos
  • A bogrács nem sporteszköz, különben is tűzgyújtási tilalom van érvényben

Járt utat a járatlanért el ne hagyj! – E régi magyar mondást így koronavírus-járvány idején célszerű elfelejteni. Sokak szerint amúgy is innovációellenes felhívás, de a betartása most még akár veszélybe is sodorhatja azt, aki hallgatna e népi bölcseletre.

Mostanság kifejezetten kívánatos nem menni sehova. Nem véletlen szajkózza mindenki, minden politikus, orvos, és minden médium, és nem véletlen olvasható szinte minden netes felületen, hogy #maradjotthon! Akinek mégis muszáj, márpedig néha muszáj kimozdulni a négy fal közül, annak célszerű betartani néhány egyszerű alapvető szabályt a megfertőződés elkerülése végett.

Például, hogy tartson másoktól legalább másfél, de inkább két méter távolságot. Ez a legkönnyebben talán úgy érhető el, ha alapból mindenki elkerüli a zsúfolt helyeket. Nemcsak az üzleteket, amelyekbe ma már eleve csak annyi vásárlót engednek be, ahányan biztonságosan (azaz kellő távolságot tartva egymástól) elférnek. Tanácsos az utcán, a villamos- és buszmegállókban, a metrón és a vonatokon is messzebb állni, ülni egymástól.

Ugyancsak a biztonságos távolság megtartását szolgálja, ha a járványra és a kijárási korlátozásra tekintettel újragondoljuk megszokott gyalogos és kerékpáros útvonalainkat, és azt is, hogy ha sportolni indulunk (az egyéni sportolás végett ugyanis el lehet hagyni az otthonunkat), merre megyünk.

A szakemberek azt javasolják, futás, kocogás, kerékpározás közben is tartsunk kellő távolságot. Az, hogy „kellő”, ez esetben két méternél is nagyobb távolságot jelent. A virológusok szerint ugyanis az intenzíven sportolók jóval nagyobb távolságba képesek szétszórni az esetleg bennük megbúvó vírusokat, mint a normál sebességgel gyaloglók. A futók esetében a másfél-két méter helyett, három-négy, a bringások esetében pedig a tíz méteres távolságtartás célszerű és indokolt.

Minél intenzívebben mozog valaki, tartson annál nagyobb távolságot másoktól!

Biztonsága érdekében mindenki gondolja át újra és újra a kedvelt vagy csak megszokott séta, futó és biciklis útvonalait. Ne közlekedjen és pláne ne sportoljon ott, ahol túl nagy a népsűrűség, vagy ahol túl sokan sportolnak egyszerre. Menjen például egy másik úton a boltba, még ha az hosszabb is, ha azon az útvonalon kevesebb ember mellett kell elhaladnia.

Az egyéni sporthoz (amibe semmiképpen sem fér bele a bográcsos családi séta, pláne, hogy országos tűzgyújtási tilalom van érvényben) szintén érdemes új útvonalat, vagy a megszokottól eltérő időpontot választani, amikor kevesebben vannak egy adott szakaszon. De még ezen óvintézkedések meghozatala esetén is legyünk körültekintőek: kerüljük a túl közeli kontaktust másokkal.

És mindeközben legyen mindenki sokkal, de sokkal óvatosabb, mint amikor a megszokott útvonalán jár boltba, gyógyszertárba vagy csak sétálni, futni, kerékpározni. Az új útvonalak új veszélyeket is rejtegethetnek, ezért semmiképpen se közlekedjen senki megszokásból.

Mert, ha már a korlátozások ellenére – azok keretei között – mégiscsak el kell mennie valakinek otthonról, azért ne feledje: mindenkit hazavárnak! Lehetőség szerint fertőzésmentesen!

F.Gy.A.