Most figyeljen, ha ön kisgyermekes anyuka és fél autót vezetni a forgalomban!

  • Szeretne ön a Hungaroringen profi segítséggel autóvezetést gyakorolni?
  • A kisgyermekes anyukák közel háromnegyedének nincs jogosítványa.
  • Sokba kerül a vezetői engedély megszerzése, félnek a forgalomban vezetni.
  • Augusztus közepétől lehet jelentkezni ingyenes vezetéstechnikai tréningekre.

Bár az élet minden területén könnyebbséget jelent a családosok számára (is) az autó, különösen a hölgyek számára, akik a gyermeket bölcsődébe, óvodába fuvarozzák reggelente, majd délután haza, akik jellemzően a bevásárlást intézik a családban, egy felmérés szerint a kisgyermekes anyák 71 százalékának ennek ellenére nincs jogosítványa.

Az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. 2020. júniusában a Groupama Biztosító megbízásából készített ezer fős, reprezentatív felmérése szerint több oka is van annak, hogy a kisgyermekes nők nem vezetnek, hogy a legtöbbjüknek jogosítványa sincs.

A megkérdezettek egyharmada egyszerűen fél a vezetéstől, úgy gondolja, nem lenne képes olyan szinten megtanulni autót vezetni, hogy biztonságosan közlekedhessen a forgalomban. Ugyancsak valamivel több mint egyharmaduk (36%) mondta azt, hogy számukra túlságosan sokba kerülne a jogosítvány megszerzése.

És ez annak ellenére is így van, hogy a megkérdezettek 80 százaléka határozottan állítja: mind a munkába járást, mind pedig a napi ügyintézést, a gyermekeik utaztatását vagy éppen a bevásárlást nagyban megkönnyítené, ha lenne jogosítványuk és autójuk.

Persze sokan épp azért nem vezetnek, mert nincs autójuk (29%), vagy mert lehetőségük lenne ugyan autót vásárolni, úgy ítélik meg, túl drága lenne számukra az autó fenntartása.

A problémák egy részére van megoldás – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Groupama Biztosító Zrt. által a Hungaroring területén működő Groupama tanpályán rendezett sajtóeseményen.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára emlékeztetett rá, hogy július elseje óta a húsz év alatti fiatalok ingyenes KRESZ-vizsga lehetőségét kiterjesztették a CSED-en, GYED-en és GYES-en lévőkre is.

Az tehát már nem feltétlen lehet akadálya a jogosítvány megszerzésének és a vezetésnek, hogy túl sokba kerül a tanfolyam és a vizsga.

Novák Katalin mindemellett elmondta még: a kormány a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával eddig 28 ezer családnak segített mindösszesen 34 milliárd forint értékben az igényeinek megfelelő autót vásárolni.

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár pedig bejelentette, hogy 2018. július 1. óta már több mint 56 ezer húsz év alatti fiatal igényelte vissza a KRESZ-tanfolyam és vizsga árát.

A Groupama Biztosító országos felmérése ugyanakkor arra is rámutatott, hogy nemcsak a pénztelenség az oka annak, hogy sok kisgyermekes anyuka nem jár autóval. Sokan vannak, akik bár elvileg megtehetnék, hogy autóval járnak munkába, vagy a mindennapi ügyeiket intézni, mégsem vezetnek. Őket „a közúti forgalomban való részvétel veszélye” tartja távol a vezetéstől, sőt, már a jogosítvány megszerzésétől is.

Ők azok, akik úgy vélik nem lennének képesek úgy elsajátítani a vezetést, ami mellett biztonságban éreznék magukat sofőrként a forgalomban. Rajtuk kíván segíteni a Groupama Biztosító az ingyenes vezetéstechnikai tréningekkel, amelyekre azok jelentkezhetnek, akiknek az ingyenes jogosítványszerzését az Emberi Erőforrások Minisztériuma programja támogatja. Azaz a 20 év alatti fiatalok és a CSED-en, GYED-en és GYES-en lévő anyukák.

„A közlekedésbiztonság elkötelezett támogatójaként vállalatunk célja, hogy segítsük a kisgyermekes anyukák és a 20 év alatti fiatalok magabiztos jogosítványszerzését, ezért a felajánlott több, mint négyszáz vezetéstechnikai tréningre elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik jelenleg valamelyik autósiskolában tanulnak vezetni. Bízunk benne, hogy ezzel a speciális gyakorlási lehetőséggel sikeresebben vizsgáznak majd autóvezetésből – hangsúlyozta Bertrand Woirhaye, a Groupama Biztosító vezérigazgatója felajánlásuk kapcsán.

A tréningek keretében a tanuló vezetők gyakorlott trénerek segítségével tanulhatják meg és gyakorolhatják azokat a vezetéstechnikai megoldásokat, trükköket, amelyek ismeretében a kezdő autóvezetők is nagyobb biztonságban érezhetik magukat a volán mögött, és emiatt kevésbé ódzkodnak a vezetéstől.

Augusztus közepétől október közepéig 420 érdeklődő számára teremti meg a lehetőséget a Groupama-tanpálya, hogy biztonságos körülmények között készüljenek fel a forgalomban sajnos gyakran előforduló veszélyes helyzetek kikerülésére, megoldására. Az érdeklődők a Groupama Tanpálya honlapján, a www.tanpalya.hu weboldalon regisztrálhatnak.

F.Gy.A.