Most füvet és amfetamint fogyasztott vezetés előtt a kokainos halálos gázoló

Ismét drogozott és vezetett a 27 éves nő, de most legalább nem okozott halálos balesetet

T.Klára Petrát, a „kokainos gázolót” nem jogerősen örökre eltiltották a vezetéstől, mégis vezetett

Az alkoholnál már nem számít a befolyásoltság, a drogoknál még számít – ezért is húzódnak el az efféle eljárások

Ha csak a másodfokon eljáró bíróság másképp nem dönt, a jogerős ítéletig már biztos nem vezethet – már ha a házi őrizet szabályait betartja

Egy rutinszerű közúti ellenőrzésen ismét lebukott a „kokainos gázoló”. Az eset még szeptemberben történt, de csak most írta meg a 24.hu portál. A lap hírét a Fővárosi Főügyészség is megerősítette.

A most 27 éves vállalkozó nő, T. Klára Petra azért kapta a drogos gázoló nevet, mert szinte napra pontosan három éve, 2016. november 7-én kora délután Budapesten, a XIV. kerületi Füredi úton – a nem jogerős ítélet szerint kokain hatása alatt vezetett és – fékezés nélkül átgázolt egy 85 éves férfin, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.

A baleset után segítségnyújtás nélkül tovább hajtott, mintha mi sem történt volna. Utóbb azzal védekezett, nem észlelte, hogy bárkit is elütött volna. Azt is mondta, védekezés gyanánt, hogy azt hitte, egy nagy testű kutyát ütött el, azért nem állt meg a helyszínen.

Összetört orrú Audiját egy közeli szépségszalon előtt találták meg a rendőrök. Mint később kiderült a gázoló hölgy oda sietett műszempillát felrakatni.

A kokainos gázolót azonban csak órákkal a baleset után találták meg a rendőrök. Ekkor derült ki az is, hogy nagy valószínűséggel kokain hatása alatt vezetett. Ő ezt mindvégig tagadta. Váltig állította, hogy csak a baleset után (amit ezek szerint mégiscsak észlelt – sicc.) szívott fel két csík kokaint.

  1. Klára Petra nem először drogozott és vezetett. Már 2016 tavaszán is indult eljárás ellene azért, mert bódult állapotban vezetett. Akkor, sajtóhírek szerint, rosszul lett vezetés közben, lehúzódott az út szélére és megállt. Állítólag a kormányra borulva találták rá a rendőrök. Később kiderült, hogy vezetés előtt drogozott. Akkor is kokaint találtak a szervezetében.

A Füredi úti halálos gázolása után a rendőrségi drog-gyorsteszt eredményét igazoló vagy azt cáfoló orvos szakértői véleményre az eset után kirívóan sokat kellett várni. Hónapokat. A Fővárosi Főügyészség akkori szóvivője ezzel indokolta, hogy nem vonták be azonnal a nő jogosítványát. Amíg a szakvélemény el nem készül, nem tehetnek semmit a hatóságok, derült ki a szavaiból.

Nincs okunk kételkedni a szóvivő szavaiban. Felvetődik azonban a kérdés: Mi történt az után, hogy kiderült, hogy nem tévedtek a rendőrségi gyorstesztek, valóban kokain volt a szervezetében a baleset idején? Az után miért nem vonták be a vezetői engedélyét? Az óta eltelt már két év?

Azt, hogy nem vonták be, onnan lehet tudni, hogy az újabb eljárást, ami a most szeptemberi lebukásával összefüggésben indult ellene, járművezetés bódult állapotban vétsége miatt indították ellene. Mindenféle minősítés nélkül.

A gyanúsítás – legalábbis az eddig nyilvánosságra jutott információk szerint – nem tartalmazza, hogy eltiltás hatálya alatt vezetett volna, amit az ügyészségi helyettes szóvivő azzal indokolt, hogy a bíróság időközben ugyan már elítélte T. Klára Petrát amiért bódult állapotban halálra gázolt egy idős férfit, és az ítéletben a vezetéstől véglegesen eltiltotta a bíróság, ám az ítélet még nem jogerős.

Bár az ügyészség – a cselekmény összes körülményét mérlegelve – már a 2016-os halálos gázolása után kezdeményezte T. Klára Petra letartóztatását, közvetlenül az után, hogy kiderült, a nő kokain hatása alatt vezetett, a bíróság elutasította az indítványt. Kétmillió forint óvadék ellenében T. Klára Petra szabadlábon védekezhet azóta is, azzal a megkötéssel, hogy nem hagyhatja el a fővárost.

Elvileg vezetni sem vezethetett volna. A rendőrségi gyakorlat szerint ugyanis  azoknak, akik halálos közúti balesetet okoznak és az elsődleges adatok szerint vétkesnek tűnnek, általában a helyszínen automatikusan elveszik a jogosítványát. Ez esetben pedig nemcsak a bódult állapotban elkövetett halálos gázolás gyanúja állt fenn a gázolóval szemben, hanem a kötelező segítségnyújtás elmulasztása is.

Itt azonban érezhető egy kis zavar az események láncolatában. Ennek az lehet az oka, hogy a drogoknál jogi relevanciája van annak, hogy az elfogyasztott szer befolyásolta, befolyásolhatta-e a sofőrt a vezetésben, vagy sem. Ennek bizonyítása pedig nem egyszerű, ráadásul komoly szakértői munkát igényel.

Borbély Zoltán ügyvéd szerint a drogokkal most nagyjából ugyanaz a helyzet, mint egykor az alkohollal. Nem is olyan régen még nemcsak azt kellett tisztázni egy ittas vezetés, vagy ittasan okozott baleset esetén, hogy a sofőr mennyit ivott, hanem azt is, hogy mennyire befolyásolta az elfogyasztott szesz a vezetésben.

Ma már ez nincs így. Ma már a büntetés a szervezetben kimutatott alkohol mennyiségéhez kapcsolódik, és e tekintetben szinte mellékes, hogy szalonspicces vagy merev részeg lett valaki attól, amit ivott. Meglehet, előbb-utóbb a bódult állapotban vezetés és baleset okozás esetén is valami hasonló elv szerint kell majd eljárniuk a hatóságoknak. Legalábbis, ha (a jogalkotó) nem akarja, hogy kokainos gázolók nem jogerős ítélettel a zsebükben továbbra is drogozhassanak és vezethessenek!

  1. Klára Petra állítólag a kokain hatása alatt nem érzékelte az úttesten előtte áthaladó 85 éves férfit, aki a vizsgálatok szerint féktávolságon kívül lépett az úttestre. Jók voltak az út és a látási viszonyok, s a szakértők szerint T. Klára Petra „önmagát és másokat nem veszélyeztető intenzív fékezéssel megakadályozhatta volna a balesetet”.

Ő azonban nem fékezett, ami Funk Sándor addiktológus szerint a kokainnak a fogyasztóira gyakorolt hatásával magyarázható. Ennek a drognak a befolyása alatt ugyanis a fogyasztó mindent elsöprő dominanciát érez mindennel és mindenkivel szemben. Nem mérlegel, nem törődik semmivel, a legkevésbé a tettei következményeivel.

„Elugrasz vagy belepusztulsz!”, jellemzően ilyen a kokainosok világlátása  az orvos szerint vezetés közben, miután a dominanciaérzéssel párhuzamosan szinte nullára csökken bennük minden racionális kontroll.

Ez év januárjában a kokain hatása alatt elkövetett 2016 őszi halálos gázolásért és amiért ugyanazon év áprilisban bódult állapotban vezetett, a bíróság öt és fél év börtönre ítélte T. Klára Petrát, hat évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és örökre a járművezetéstől.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész súlyosításáért fellebbezett. Októberben lett volna ügyében a másodfokú eljárást, amit azonban szinte az utolsó pillanatban elnapoltak. Nem tudni van-e összefüggés a tárgyalás halasztása és aközött, hogy T. Klára Petrát ismét rajtakapták, hogy bedrogozva vezetett. Csak az biztos, hogy most újabb eljárás indul a kokainos gázoló ellen, ami viszont meglehet, hatással lesz a halálos gázolási ügyében folyó eljárásban várható ítéletre.

Az újabb eljárásra tekintettel – mint lapunknak Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője elmondta, az ügyészség már a szeptemberi rendőri intézkedést követően, arra tekintettel indítványozta a bűnügyi felügyelet szabályainak szigorítását. A Fővárosi Törvényszék ez alapján el is rendelte, hogy a gázoló az általa lakott ingatlant csak külön engedéllyel hagyhatja el. (Közkeletű kifejezéssel élve, T. Klára Petrát házi őrizetbe helyezték).

A bíróság döntése nem végleges. Ennek ellenére a  jogerős döntésig az elsőfokú döntésben foglaltakat kell alkalmazni, azaz a kokainos gázoló nem hagyhatja el az otthonát és ennek a szabálynak a betartását a rendőrség ellenőrzi is.

Egyáltalán nem zárható ki azonban az sem, hogy T. Klára Petra az újabb eljárás során végül mégis letartóztatásba került. Már bizonyította, hogy szabadlábon hagyása esetén nagyon is fennáll a bűnismétlés veszélye. Legalábbis ami a drogozás, és a bódult állapotban vezetést illeti.

Szeptemberi lebukásakor állítólag amfetamint és marihuánát mutatott ki a rendőrségi gyorsteszt a szervezetében. Funk doktor szerint ezek külön-külön is ártalmasabbak a sofőrök vezetési képességére, mint a kokain, együttes hatásuk pedig majdhogynem kiszámíthatatlan. Egyénenként jelentős eltérések lehetnek.

A marihuána megnöveli a magabiztosságot és kontrollvesztést okoz. „Ha egy oktalan madár tud repülni, miért ne lennék rá képes én is”. Nem egy, az elszívott fűtől pirosló szemű fiatal lépett már ki ennek szellemében az ablakon; szerencsés esetben csak a földszintről. A marihuána Funk doktor orvosi tapasztalatai szerint megszünteti a felelősségérzetet, koncentrációzavart okoz; hatására a fogyasztó csak saját magával, önön nagyszerűségével van elfoglalva, semmi más nem érdekli.

Az amfetamin hatása a kokainéhez hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy durvább, karcosabb szer annál. Brutálisabb. Kicsit olyan, mintha egy zavaros házi főzésű kerítésszaggatót hasonlítanánk össze egy ugyanolyan erős minőségi pálinkával.

F. Gy. A.