Ne kerülje el a közlekedési ellenőrzéseket – most, ha minden rendben van, a rendőr fizet

  • Ne járjon nyáron téli gumival, mert nemcsak, hogy balesetveszélyes, de igen sokba kerülhet!
  • Mától nyolcnapos közlekedésbiztonsági akció kezdődik Budapesten és Pest megyében.
  • Ellenőriztesse az akkumulátor és az izzók állapotát, a gumikat és a fékeket, mielőtt hosszabb útra indulna.
  • Az idén várhatóan nagyobb lesz a forgalom a hazai üdülőhelyek környékén, mint korábban.

A mai naptól jövő szombatig regionális közlekedésbiztonsági akciót tart a közlekedésrendészet Budapesten és Pest megyében több helyszínen, és még az is megtörténhet, hogy az ellenőrzés végén „a rendőrök fognak fizetni” az autósoknak. Nem érdemes tehát elkerülni azokat a pontokat, ahol az elkövetkező nyolc napon elsősorban azt ellenőrzik majd, hogy az autók kerekeire az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységű és előírt nyomású gumikat szereltek-e fel.

Akiket ellenőriztek a járőrök, és persze mindent rendben is találtak az autójukon,10 ezer forintos utalványt kapnak, és ha augusztus végéig Continental gumikra cserélik a meglévőket, az új gumira 30 százalékos kedvezményt kapnak. (Az utalványokat ugyan a rendőrök adják át az arra érdemesnek bizonyult autósoknak, de ténylegesen azok a Continental felajánlásai.)

Az ORFK-OBB és a Continental keddi közös sajtótájékoztatóján mindemellett arra figyelmeztettek, hogy nyáron is kiemelt figyelmet kell fordítani a szezonnak megfelelő gumiabroncsok használatára, illetve az abroncsok állapotára, hosszabb utazás előtt nem elég azokat pusztán szemmel ellenőrizni.

De nemcsak a gumik állapotának ellenőrzése a fontos. Berzai Zsolt alezredes, az ORFK baleset-megelőzési osztályvezetője rámutatott: a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások miatt sokan hetekig, hónapokig egyáltalán nem vagy csak egészen rövid utakon használták az autójukat.

Vannak, akik teljes egészében kihagyták a tél után ajánlott karbantartást és a kocsijuk tavaszi-nyári felkészítését. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy aki a járvány idején nem vagy csak a szokottnál jóval ritkábban használta az autóját, most nézesse át alaposan, mintha csak most lenne vége a télnek. Ellenőriztesse az akkumulátor és az izzók állapotát, a fékeket, töltse fel a tartályt nyári ablakmosó folyadékkal. És persze cserélje nyárira a téli gumikat.

Miután a járványveszély még nem múlt el, és az elmúlt hónapok sok családot anyagilag is próbára tettek, a szakemberek most arra számítanak, hogy az idén sokan inkább itthon töltik majd a nyári szabadságukat azok közül is, akik máskor külföldre utaztak. Emiatt a rendőrség a megszokottnál jóval nagyobb autóforgalomra számít a legnépszerűbb üdülőhelyek környékén, de vélhetően máshol is többen lesznek majd a hazai vendégek.

Ezért (is) különösen fontos az autók megfelelő műszaki állapota. A téli gumiabroncs, mint arra Hoffer Zsolt, a Continental vezetéstechnikai nagykövete rámutatott, a melegben (és itt nemcsak a levegő, hanem az aszfalt hőmérsékletére is kell gondolni) jóval könnyebben, hamarabb és nagyobb mértékben deformálódik, s emiatt kevésbé biztonságos, mint az évszaknak megfelelő, keményebb nyári abroncsok. Emiatt a téli gumi használata nyáron meglehetősen kockázatos.

Márpedig az autókat figyelve, nem kevesen vannak, akik még most is téli gumikkal járnak, pedig már bőven benne vagyunk a nyárban, még ha ez az időjáráson nem is látszik. Ők valószínűleg úgy gondolják, hogy a szezon negyede, talán a harmada is elmúlt már, ha az idén a szokásosnál korábban köszönet be a rossz idő, erre „a kis időre” pedig már nem cserélik le a téli gumit nyárira. Így legalább a gumicsere árát megspórolják.

Pedig nemcsak balesetmegelőzési szempontból fontos az évszaknak megfelelő gumi használata. Egy forró nyár – amiben még lehet részünk – még a vadonatúj téli gumikat is megeheti, így mire eljön a szezon súlyos tízezrekért vehet majd újakat a meggondolatlan autós.

 F.Gy.A.