Nem ismerte a kereszteződést, de azért több mint 70-nel hajtott

  • A moldáv sofőr a baloldali sávban haladt a BAH-csomóponti felüljárón
  • A vádlott és áldozata is jóval gyorsabban hajtott a megengedettnél
  • Vádat emelt az ügyészség – akár öt évet is kaphat a moldáv sofőr

A felüljárót mindkét irányban órákra le kellett zárni, amikor 2017. szeptember 6-án hajnali 4 óra 50 perckor egy moldáv sofőr kisbuszával a BAH-csomóponti felüljárón a baloldali sávban és fél-frontálisan ütközött egy személygépkocsival. Az autó vezetője a helyszínen életét vesztette.

A felüljárón keresztbe fordult és oldalára dőlt kisbusz, az összeroncsolódott személyautó képe az egész úttestet hosszan elborító szétszóródott karosszériadarabokkal és üvegszilánkokkal együtt sokkoló látványt nyújtottak. Nem túlzás, hogy szinte csak a vak szerencsének volt köszönhető, hogy az esetnek nem lett súlyosabb következménye.

A kisbusz sofőrje nyolc utasával a Hegyalja út irányából hajtott a felüljáróra, jóval gyorsabban a megengedett 50 kilométer/óránál. Az ügyészség vádirata szerint 72-77 kilométer/órával haladhatott. Vele egy időben hajtott fel a felüljáróra a Budaörsi útról autójával a baleset későbbi áldozata. Egy utas ült még a gépkocsiban. A szakértői vizsgálatok szerint ő is gyorsabban ment a megengedettnél, nagyjából 69-73 kilométer/órával hajthatott a baleset előtti pillanatokban.

A Fővárosi Főügyészségnek a vádemelésről kiadott közleményéből az derült ki, hogy a baleset legfőbb oka ennek ellenére talán elsősorban mégsem a mindkét érintett által elkövetett gyorshajtás volt. Sokkal inkább az, hogy a vádlott nem ismerte a kereszteződést (ennek fényében persze nehezen érthető a megengedettnél másfélszer nagyobb tempó), rosszul értelmezte a forgalmi rendet és eleve a baloldali, tehát a szembe jövők sávjában haladt.

A balesetben – a gyorshajtástól eltekintve – szabályosan közlekedő autós olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. Az ütközés következében kisbuszban és az autóban utazók különböző súlyosságú sérüléseket szenvedtek.

A baleset után a kisbusz sofőrjét letartóztatták, később óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolja a moldáv sofőrt. Ha az ügyben eljáró Budai Központi Bíróság bűnösnek találja, akár öt év börtönbüntetésre is ítélheti.

F.Gy.A.