„Nem találjuk az elgázolt férfit” – mondták a rendőröknek a cserbenhagyók

  • A kijárási korlátozás ellenére hatan haltak meg az utakon a hosszú hétvégén közlekedési balesetben.
  • Egy 72 éves motoros is megtalálható az áldozatok között.
  • Egy taxis öngyilkos lett, mert azt hitte halálra gázolt egy motorost.
  • Csak a gyanúsan kacsázókat szondáztatták, így is 37 ittas vezető akadt fenn az ellenőrzéseket.

A kép illusztráció!

Tévedett, aki azt gondolta a kijárási korlátozás és a húsvétkor hagyományosan nagy szondáztatási hajlandóságot mutató rendőrség együtt minimálisra csökkentik az ittas vezetők számát. Húsvétkor, elvileg, még kevesebbeknek kellett dolgozni menni, mint a  veszélyhelyzet kihirdetése óta bármikor, az ilyenkor népszerű úti célok többségét pedig a polgármesterek jó előre bejelentve lezárták a nem helyiek előtt.

Mégis viszonylag nagy volt a forgalom az utakon ahhoz képest legalábbis, hogy elvileg egy nyári vasárnapinál is kisebbnek kellett volna lennie, ha tényleg mindenki otthon marad, akinek nem kell dolgozni mennie. És a gyér forgalom mellett is 95 személyi sérüléssel végződött közlekedési baleset történt az ország útjain.

Péntektől hétfőig közúti balesetben hatan vesztették életüket. Egyikük egy 72 éves motoros, aki húsvét vasárnap délután személyautóval ütközött Ajkán. Előző nap, szombaton Szigetvár belterületén egy 55 éves asszony halt meg, amikor két autó karambolozott a 6-as út egyik kereszteződésében.

A halálos baleseteken felül még 25 súlyos és 64 könnyű sérülésekkel végződött baleset történt az ország útjain. Tehát a kijárási korlátozás ellenére sem volt sétagalopp a hétvége a közlekedési rendőrök számára (sem).

A legelképesztőbb eset azonban mégis április 12-én éjjel történt a 3702-es úton Újcsanálos és Sóstófalva között. Egy bejelentésre mentek ki a helyszínre a Készenléti Rendőrség munkatársai, akik két, láthatóan ittas férfit találtak ott egy betört szélvédőjű autó mellett.

Egyikük elmondta, hogy kevéssel az előtt elgázoltak egy sötét ruhába öltözött férfit. Ennek nyomai látszottak az autójukon. Ők azonban nem álltak meg, noha nem lehettek kétségeik, hogy ezt a gázolást nem fogják tudni elmismásolni, előbb hazavitték az autójukban utazó másik két férfit. Csak az után tértek vissza a helyszínre, hogy megnézzék segíthetnek-e az elgázolt férfin.

„Amikor visszatértünk, az az elgázolt ember már nem volt sehol” – magyarázták a Készenléti Rendőrség munkatársainak, akik azonban nem messze attól a helytől, ahol a részeg férfiak és az összetört autójuk várakoztak, megtalálták az elgázolt embert. De már csak a halálát tudták megállapítani a helyszínre hívott mentők.

Később a rendőrök a helyszínen talált mindkét férfit előállították, majd azt a kettőt is, akiket a baleset után ők haza fuvaroztak. Segítségnyújtás elmulasztásáért ugyanis nagy valószínűséggel nekik is felelniük kell majd.

A legszomorúbb tragédia azonban még az ünnepek előtt történt, csütörtökön. Egy beteg feleségét szállító taxis ütközött össze egy motorossal a Soroksári úton. A 63 éves veterán taxis azt hitte, halálos balesetet okozott, mivel a motoros mozdulatlanul feküdt az úttesten. Pánikba esett, és az úttal párhuzamosan haladó HÉV elé vetette magát. Már nem tudták megmenteni az életét.

Tragikus halála teljességgel értelmetlen volt, mert, mint kiderült, a motoros csupán könnyű sérüléseket szenvedett a balesetben.

A rendőrség az idén – a koronavírus járványra tekintettel – új módszerrel próbálta meg kiszűrni a forgalomból az ittas vezetőket. Szakítva a korábbi gyakorlattal, nem állítottak fel ellenőrző pontokat és nem állítottak meg minden arra elhaladó autóst, motorost. Jobbára csak azokat szondáztatták, akik vezetési stílusa gyanút keltett. Például, akik összevissza kacsáztak az úton. Azonban még így is 37 ittas vezető akadt fenn az ellenőrzéseken.

F.Gy.A.