Nemcsak önmagát veszélyeztette a sínekre hajtó sofőr

  • Sokba kerülhet a sofőrnek a reggeli figyelmetlenség
  • Hiába fékezett a vonat, elkapta a személygépkocsi hátulját
  • A vonat mintegy félszáz utasának az életét is veszélyeztette

Forrás: police.hu

A közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Tatabányai Járási Ügyészség egy környei férfi ellen, aki még tavaly szeptemberben a fénysorompó tilos jelzése ellenére behajtott egy vasúti átjáróba.

A szerencsés kimenetelű baleset 2018. szeptember 3-án reggel hatkor történt Tatabányán a Környei úti vasúti átjáróban. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közleménye szerint a vádlott Környe irányából Tatabánya központja felé autózott, s az útjába eső vasúti kereszteződésben a fénysorompó tilos jelzése ellenére a sínekre hajtott.

A főügyészség közleménye úgy fogalmaz: „A vádlott haladása során nem fokozott óvatossággal közelítette meg a Tatabánya-Oroszlány közti vasútvonalat…, ezért nem észlelte a fénysorompó piros jelzését”.

A személygépkocsival szinte egyszerre ért a kereszteződésbe a Környéről Tatabányára tartó személyvonat mintegy ötven utassal. A mozdonyvezető látta a fénysorompó piros jelzése ellenére a sínekre hajtó személygépkocsit. Megkísérelte vészfékkel megállítani a szerelvény, de az ütközést már nem sikerült elkerülnie.

A mozdony elkapta a gépkocsi bal hátsó részét, s ezzel megpördítette azt. Csodával határos módon az ütközés következtében senki nem sebesült meg.

Az ügyészség vádiratában azonban rámutatott, azzal, hogy „a mozdonyvezető a baleset elhárítása érdekében gyorsfékezésre kényszerült, fennállt – a vasúti közlekedési ágazat vonatkozásában – más, vagy mások életét, vagy testi épségét sértő baleset bekövetkezésének reális veszélye”.

A vádirat a figyelmetlen autóvezető terhére rótta még azt is, hogy a baleset miatt aznap három vonat helyett is vonatpótló autóbuszokat kellett közlekedtetni az adott pályaszakaszon. A vasúti közlekedés ugyanis csak több mint három és fél órával a baleset után állt helyre a Tatabánya-Környe szakaszon. Csak emiatt több mint 30 ezer forint kár érte a vasúttársaságot.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság – amennyiben a büntetlen előéletű vádlott a bűncselekmény elkövetését beismeri – tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben ítélje pénzbüntetésre és határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől.

F.Gy.A.