Örökre eltiltanák a vezetéstől a pszichés beteg ámokfutót

  • Jogosítvány nélkül száguldozott Fonyód üdülőövezetében
  • Nagy sebességgel, kis oldaltávolsággal előzött, kárt okozott, de nem állt meg
  • Segítségnyújtás nélkül tovább hajtott, miután elgázolt egy kerékpárost

A kép illusztráció.

Maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset okozásának vétségéért és más bűncselekmény elkövetéséért emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség egy 32 éves nő ellen, aki tavaly augusztusban Fonyód lakó- és pihenőövezetében száguldozott autójával és közben két balesetet is okozott, ám áldozatait mindkét esetben cserben hagyta.

A Somogy Megyei Főügyészég közleménye szerint pszichotikus  tünetei miatt a vádlott jogosítványát már korábban visszavonták. Ez azonban nem tartotta vissza őt attól, hogy autóba üljön, vezessen, és, hogy Fonyód turisták által is kedvelt utcáiban száguldozzon.

Jóval gyorsabban haladt a megengedettnél akkor is, amikor egy szabályosan közlekedő autó előzése közben túl szűkre mérte az oldaltávolságot és alaposan meghúzta azt. Az előzött kocsiban ülő négy fiatal nem sérült meg, azonban a járműben jelentős kár keletkezett.

Nem sokkal ezután – pár száz méterre csupán az előbbi incidens helyszínétől – a szembe közlekedők oldalán száguldott három kerékpáros felé. A biciklizők észlelték a feléjük – szemmel láthatóan – nagy sebességgel közeledő autót, de mindannyian már nem tudta kitérni az útjából. Ketten a kerékpárjukat hátra hagyva a járdára menekültek, társukat azonban elgázolta az ámokfutó nő.

A baleset után, ahogy korábban a négy fiatal autójának megrongálását követően sem, nem állt meg. Nem győződött meg arról, hogy segítségre szorul-e bárki is, és ő maga sem hívott segítséget. Márpedig a vád szerint mindkét balesetet észlelnie kellett és észlelte is.

Azonban a kerékpáros elgázolása után már nem jutott messzire, köszönhetően annak, hogy a balesetben az ő autója is megsérült. Igaz, csak a gumija lyukadt ki, azonban ez pont elég volt ahhoz, hogy amikor a biciklista elgázolása után megpróbált visszatérni a saját sávjába túlkormányozza a stabilitását vesztett autót, mire az felrohant az út jobb oldalán lévő partoldalra, s közben leszakadt a lökhárítója.

A vádlott az út melletti fás-bokros területen hagyta az autóját és gyalogosan elhagyta a helyszín. Így se jutott azonban túl messzire, a fonyódi rendőrök rövid időn belül azonosították és még aznap este elfogták.

Utóbbi kiderült, ámokfutásának súlyos következményei lettek. Maradandó fogyatékossággal járó csont és idegi sérülései lettek annak a kerékpárosnak, akin – és akinek a kerékpárján – áthajtott. Mindezekre tekintettel az ügyészség az amúgy büntetlen előéletű nőre végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésé kiszabását kérte a bíróságtól a vádiratában. Indítványozta továbbá, hogy alkalmatlanságára tekintettel véglegesen tiltsa el a közúti járművezetéstől.

F.Gy.A.