Pénteken a rendőrségre menjen tejért!

Pénteken reggel nyolctól délig (vagy, amíg a készlet tart) a tervek szerint ezer doboz 1,5 százalékos UHT tejet oszt szét a vállalkozó szellemű érdeklődők között a rendőrség. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 30. születésnapjához kapcsolódó rendezvényen azok kaphatnak egy-egy liter ingyen tejet, akik kipróbálják a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központhoz erre az alkalomra kitelepítendő szimulátorokat.

Az egyik szimulátorban azt tapasztalhatják meg a vállalkozó szellemű érdeklődők, milyen érzés amikor a gépkocsi egyik pillanatról a másikra megállni kényszerül. Például egy karambolban. Biztonsági okokból az „ütközést” csak egészen kis sebességgel szimulálják, Berzai Zsolt alezredes, az ORFK Balesetmegelőzési Osztályának vezetője ígérete szerint azonban így is tanulságos lesz a bemutató.

Egy másik masinába, az úgynevezett 3D szimulátorban ülve pedig bárki megtapasztalhatja, hogy milyen érzés az, amikor egy autó felborul. Ez esetben persze az élmény már korántsem annyira valósághű, hiszen a szimulátorban garantáltan nem sérülhetnek meg akik kipróbálják, ami persze nem mondható el azokról, akik egy valódi autóval valóban felborulnak.

Berzai Zsolt tájékoztatása szerint az idősebb érdeklődőket nem akarják azonban még annyi izgalomnak és megpróbáltatásnak sem kitenni, amennyi a szimulátorokban érheti őket. Nekik egy pár kérdésből álló tesztlapot készítenek, s akik helyesen válaszolnak a kérdésekre, vihetik az ORFK-OBB logója mellett balesetmegelőzési üzenetekkel díszített tejet.

F.Gy.A.