Sokba kerülhet a kanyar lekerekítése

  • Nagy szerencséje volt a részeg kecskeméti sofőrnek, hogy még tavaly decemberben karambolozott azzal a busszal.
  • A balra kanyarodás egyetlen szabályát sem tartotta be.
  • Egy várandós anya és ötéves kisfia sérült meg a balesetben, ami a végén még nagyon sokba kerülhet a baleset okozójának.
  • Nem a bíróság által kiszabandó pénzbüntetés, hanem a biztosítótól várható számla miatt kell igazán aggódnia.

A kép csak illusztráció.

Jelentősen nőtt az ittasan okozott közúti közlekedési balesetek száma az év első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Nemcsak januárban és februárban, hanem márciusban is, amikor pedig a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és a kijárási korlátozások miatt lényegesen kisebb volt a forgalom az utakon, mint 2019 harmadik havában. Azonban minden jel arra utal, hogy aki egyszer már eldöntötte, hogy iszik és vezet, azt semmiféle járvány és korlátozás nem térítheti el a szándékától.

Nyilván ennek is meg lesznek majd a következményei. Egyáltalán nem lehetnek (és ne is legyenek) biztosak az érintettek abban, hogy a rendőrség sokáig tűri, hogy az autósok, motorosok egy része visszaéljen a helyzettel, és abból kiindulva, hogy „van most fontosabb dolguk is a rendőröknek”, gyorsulási és gumiégető versenyeket tartsanak az elnéptelenedett utakon és igyanak kedvük szerint vezetés közben.

Nagy szerencséje annak a kecskeméti férfinak, aki részegen vezette tavaly december 3-án az autóját és balra kanyarodás közben busszal karambolozott egy várondós nő és öt éves kisfiának a sérülését okozva, hogy az eset tavaly történt. Még a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtt. Ha március 18. (a veszélyhelyzet elrendelése) után történt volna, nem biztos, hogy ennyire megengedő lett volna az ügyészség, hogy csak pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltásra tesz indítványt a vádiratában.

Bár most sem a bíróság által majdan kiszabandó pénzbüntetés miatt kell igazán aggódnia.

Az eset 2019. december 3-án történt Kecskeméten. Az Ipoly utcában a Halasi út felől a Kiskőrösi út irányába haladt a később balesetet okozó személyautó. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint, amikor a sofőr balra kanyarodott a Kiskőrösi útra, járművével a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávban nekiütközött egy szemből érkező helyi autóbusz bal első részének”.

A balesetben a személygépkocsi vezetője, az ügy jelenlegi vádlottja, valamint a busz utasai közül egy várandós nő és az ötéves kisfia nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek. A vádlott autójában és a buszban anyagi kár is keletkezett. A vádlott vezetői engedélyét az intézkedő rendőrök a helyszínen elvették.

Az eset tipikusnak mondható. Az ittas sofőr úgy érezhette ő még simán be fog kanyarodni balra a busz előtt, ezért ahelyett, hogy szabályosan és nagy ívben vette volna be a kanyart, erőszakoskodott. Bátorította az alkohol, „…még átérek előtte, ha meg nem, úgy is lassít majd a busz, félti az utasait…”, alighanem ezért nem tartotta be a balra kanyarodásra vonatkozó KRESZ szabályok egyikét sem.

A KRESZ szerint balra kanyarodáskor a kanyarodási szándékot időben és egyértelműen jelezni kell, egyfelől az irányjelzővel, másfelől pedig azzal, hogy a kanyarodni készülő autó behúzódik a felezővonal mellé. Balra kanyarodni azonban még ezek után is csak akkor szabad, ha a kanyarodó jármű vezetője előzőleg meggyőződött arról, hogy senkinek nem kell elsőbbséget adni.

Az ügyészség közleménye szerint a vádlott ezeket a szabályokat lényegében mind megszegte. Ittas járművezetés vétségéért emeltek vádat ellene, és a vádiratban pénzbüntetés, valamint járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozták.

Az ügyben a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Azonban az ítélettel valószínűleg még nem kerül pont az ügy végére. Az ittasan karambolozó sofőrnek ugyanis előbb-utóbb a buszban keletkezett kárt is meg kell térítenie, s ha a buszon megsérült várandós nő valamiféle kártérítést kér az őt és ötéves gyermekét ért megrázkódtatás miatt, akkor még azt is.

A biztosítók ugyanis nem állnak jót az ittasan okozott károkért. A vétlen félnek természetesen rendezik a kárát, ám utána a kifizetett kártérítést teljes egészében behajtják a részeg sofőrön.

F.Gy.A.