Szeretne ön élve kiszállni a barátja autójából?

  • Lakott területen 150-es tempóval hajtott, megcsúszott és korlátnak csapódott
  • A korlátból kitört fémcső átütötte a kocsi ajtaját és az egyik utas testébe fúródott
  • A sofőr szervezetében a baleset után tetemes mennyiségű alkoholt mutattak ki
  • Az ügyészség a sofőrt börtönbe küldené és véglegesen eltiltaná a járművezetéstől

Halált okozó ittas járművezetésért vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki még 2018. április 30-án éjszaka Szadán egy jobbkanyarban elvesztette uralmát a járműve felett és az út menti korlátnak csapódott. A kocsiban rajta kívül még hárman utaztak, egyikük az ütközés következtében meghalt, ketten zúzódásos sérüléseket szenvedtek.

A Pest Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a sofőr azért vesztette el az uralmát a járműve felett mert, a megengedett 50 helyett 150-160 kilométer/órás sebességgel hajtott a nedves úton. Ez a két körülmény együtt akkor is életveszélyessé tették volna a száguldását, ha a sofőr józanul vezetett volna.

De nem volt józan. A baleset után közel 1,5 ezrelék véralkoholszintet mutattak ki a szervezetében. Nagyjából a háromszorosát annak az értékhatárnak, amitől az ittas vezetés már bűncselekménynek minősül.

A nyomozás megállapította, hogy az extrém módon eltúlzott sebesség és a sofőr ittassága együttesen okozták a tragédiát. Ez áll a vádiratban is. A nedves, és emiatt kissé csúszós út már csak hab volt a tortán.

Ha a sofőr betartja a sebességkorlátozást, a baleset nagy valószínűséggel nem történt volna meg, de ha mégis, talán nem követelt volna emberéletet.

A halálos végkifejletet ugyanis egy tragikus véletlen okozta. Miután a sofőr elveszítette uralmát az autója felett, a jármű nagy sebességgel nekicsapódott az út szélén lévő korlátnak és ripityára törte azt.  A korlátból kitört egy fémcső, ami átütötte a kocsi jobb hátsó ajtaját és belefúródott a jobb hátsó ülésen ülő utas testébe.

Az utas a helyszínen életét vesztette.

Az ügyészség letöltendő szabadságvesztés kiszabását kéri a vádiratában, továbbá, hogy a bíróság véglegesen tiltsa el az ittasan száguldozó sofőrt a gépjárművezetéstől.

Ez az eset is csak megerősíti, amit a közlekedésbiztonsági szakemberek már évek óta mondogatnak. Jelentősen növeli az esélyét, hogy élve és épen szállhat ki egy autóból azzal, ha eleve be sem ül egy olyan kocsiba, amit ittas sofőr vezet.

A közlekedési balesetek 8-9 százalékát ittas sofőrök okozzák. Sok esetben a vétlen közlekedők az áldozatok, de gyakoriak a Szadán történtekhez hasonló esetek is, amikor az ittas sofőr miatt  a vele utazók szenvednek súlyos, olykor halálos sérüléseket.

Pedig mindenkit haza várnak!

F.Gy.A.