Te meghalsz, de mi lesz a gyerekkel és velem?

Már nem az értelemre, hanem az érzelemre próbál hatni a rendőrség legújabb közlekedés-biztonsági kampánya?

Nemcsak a pénze bánja annak, aki közlekedési balesetet okoz és közben maga is súlyosan megsérül?

Miért nem szólunk rá barátunkra, hozzátartozónkra, ha szabálytalanul és/vagy veszélyesen vezet?

Nem tudjuk mit mondhatnánk? Adunk néhány ötletet!

Történhetett volna másképp, ha…

… ha nem hajtasz sokkal gyorsabban, mint amekkora sebesség mellett még képes vagy irányítani az autódat,

… ha bekapcsoltad volna a biztonsági övet,

… ha felkapcsolod a világítást induláskor,

… ha nem ülsz részegen vagy bedrogozva a volán a mögé,

… ha nem szelfizel vezetés közben, és nem is pakolod fel azonnal a képet a Facebookra vagy az Instára, hogy mindenki lássa, ott vagy

… ha megadod az elsőbbséget annak, akinek elsőbbsége van,

… ha nem közvetítesz élőben a Facebook-on a semmiről…

… és még hosszan lehetnek sorolni a „ha”-vel kezdődő mondatokat, ha lenne értelme. De nagyon úgy tűnik, hogy nem igazán van. A rendőrség mégis megpróbálta, mert nem tehet mást.

„Hogy lásd, mit teszel kockára” kampányuk a TETRIS Challenge kihívást kapta, azzal a kiegészítéssel, hogy ez itt most nem játék. Aki egy karambolban meghal, annak nincs még egy próbálkozásra lehetősége, nem ad neki új életet a gép!

Írhatták volna még azt is, hogy Vigyázzatok emberek, mert ha összetöritek magatokat az autótokkal együtt, akkor…

… betegállományban sokkal kevesebbet kerestek majd, mint ha dolgoznátok,

… sokkal drágább lesz a kötelező felelősségbiztosításotok!

… jó időre bevonhatják a jogosítványotokat, és akkor mehettek újra KRESZ-tanfolyamra és vizsgára!

… ha még tanultok, rengeteg bepótolni valótok lesz, ha már felgyógyultatok,

…. lehetséges, hogy soha nem nyeritek már vissza a régi formátokat, lesznek dolgok, amikre nem lesztek többé képesek, vagy amiben csak árnyékai lesztek egykori önmagatoknak,

… csúnya lesz a pofikátok, ha összetöritek a kocsival együtt, és utána már nem néznek rátok többé azok a fiúk/lányok, akik eddig rajongtak értettek,

… még az is megtörténhet, hogy elhagy benneteket a Ő mire összeraknak benneteket a kórházban, mert talál magának valakit, vagy rástartol valaki, aki nem olyan lúzer, hogy bemegy százzal egy olyan kanyarba, amit nem lehet százzal bevenni, vagy ha mégis megteszi, ki is tud belőle jönni élve.

… kimaradtok egy csomó buliból, vállalati összeröffenésből,

… lemaradtok koncertekről, filmbemutatókról…

… lecsúszhattok egy zsíros állásról, pályázati, utazási lehetőségről.

Írhattak volna még ezeknél is hétköznapibb dolgokat, de minek. Mondhatnak bármit annak, aki 100-zal teper a hajtűkanyarban, vagy aki fékezés nélkül hajt bele egy előtte haladó traktorba. Többségük valószínűleg el sem olvassa az efféle intelmeiket.

Nagy valószínűséggel a potenciális címzettek családtagjaik, barátaik sem. Mert ha legalább ők figyelnének az efféle intelmekre, ha rászólnának a barátaikra, szeretteikre:

  • Nem vezess ma már, mert ittál!
  • Add ide a kulcsot, busszal/taxival megyünk haza, mert én nem akarok meghalni miattad, és azt sem akarom, hogy te meghalj vagy mások meghalljanak miattad!
  • Ne menj kocsival bulizni, mert isztok, részegen pedig összetöröd magadat vagy elütsz valakit, aztán mehetsz a börtönbe!
  • Kösd be magad, mert ha jön valami hülye és nekünk jön, kirepülsz az autóból Te meghalsz, de mi lesz velem és a gyerekkel?!

És így tovább. De a barátok és hozzátartozók sem mondanak ilyeneket, mert … Miért is nem? Mert …

… a Józsi jól vezet?

… a Józsi máskor is vezetett már így és akkor sem történt semmi?

… máskor is bevette már azt a kanyart, tudja mit csinál?

… nem szereti, ha kritizálják, ha megmondják neki mit hogyan csináljon?

… ciki rászólni valakire, hogy tartsa be a szabályokat, mert a szabályok betartása már önmagában ciki?

… ő ezt jobban tudja, különben is az ő kocsija…?

… máskor ők is pontosan így vezetnek? Ugyanilyen veszélyesen?

Októberben 71-en vesztették életüket az utakon. Többségük a hónap első két hetében, ami szinte sokkolta még a sokat tapasztalt közlekedési rendőröket is. Némely esetben ugyanis józan ésszel felfoghatatlan figyelmetlenség, nemtörődömség, felelőtlenség vezetett a tragédiához.

Pedig minden eset után elmondta a rendőrség minden létező fórumon: vegyék figyelembe a közlekedők a megváltozott út- és látási viszonyokat, készítsék fel autójukat az őszi-téli közlekedésre annak ellenére is, hogy nappal olykor tavaszias az időjárás, de éjjelente már csúszhat, köd települhet az útra és a többi. Mindhiába.

A mostani TETRIS Challenge kampány az érzelmekre próbál hatni – ha már az eddigi kampányok tapasztalatai szerint – az értelemre hiábavaló próbálkozás. Arra figyelmeztet a legújabb kampányuk, hogy szinte nem múlik el nap, hogy ne halna meg valaki az utakon közlekedési balesetben úgy, hogy a szabályok betartásával, kis odafigyeléssel, egymásra figyeléssel a tragédia elkerülhető lett volna.

Szétroncsolt testekről írnak a rendőrség honlapján, amiket a rendőrök (a mentők és a tűzoltók) a helyszíneken látnak, és a családokról, akiknek a rendőrök a rossz hír hozói: Hozzátartozójuk nincs többé! És amikkor ezt kimondják, a szemük láttára roppan össze egy család, törnek meg addig szép reményű életek.

Hogy lásd, mit kockáztatsz! – olvasható a police.hu  kampányt beharangozó felhívásában. Az idén, ha csak a sokkolás volna a cél, már több mint 500 horror történetet tudna a közönség elé tárni a rendőrség.

De nem ez a cél, hanem hogy idővel egyet se mutathasson. Olyanokat legalábbis ne, amelyek szabálykövetéssel és egymás iránti tisztelettel megelőzhetők lettek volna.

Rövid időn belül ez az ORFK harmadik kampánya, amelyben óvatos és szabálykövető magatartásara intenek az utakon és a szabályszegés, a – egy közkeletű kifejezéssel élve – az országúti bunkóság – következményei oldaláról megközelítve próbálják jobb belátásra bírni a közlekedőket.

Korábban a 112-es segélyhívóra beérkező telefonhívásokból tettek közzé egyet-egyet a rendőrség baleset-megelőzéssel foglalkozó Facebook-oldalán. Kétségbeesett anyák, döbbent és magukat tehetetlennek érző idegenek magyarázzák a felvételen a 112 diszpécserének, hogy mit láttak, mi történt…

Egy másik kampányban óriásplakátokon figyelmezteti a rendőrség a főleg román sofőröket, hogy Magyarországon nem díjazzák, ha nem tartják be a közúti áruszállítás szabályait. Mert a több mint kétmilliós bírság, amit nemrég az egyik ilyen halálkaraván sofőrjére kiszabtak, a jelek szerint még mindig nem volt elég elrettentő erejű. a megbírságolt sofőr értetlenkedve kipanaszkodta magát a sajtóban, el sem tudta képzelni, mondta, mire fel és miért ilyen nagy összegű a büntetése.

Ha megakad a szeme a kampányplakátokon, talán rájön. De nem valószínű, hogy  emiatt a jövőben szabályosan, szabályosabban fogja-e majd felpakolni az autójára a rakományát, megfelelő méretű és rendeltetésű autóval vállalja-e a fuvart. Persze akkor kisebb lesz a haszon, viszont az egy az egyben az övé marad. Nem megy el bírságra!

Kérdés, hogy az észre és a szívre ható kampányokkal jobb belátásra bírja-e a közlekedőket. És itt már korán sem csak az autósokról van szó természetesen.

F. Gy. A.