Többféle drogot találtak a Ferihegyi úton halálos balesetet okozó taxis szervezetében

  • A taxi a reptér felé tartva előzésbe kezdett, de már nem tudta befejezni
  • Tavaly októberben bevonták a balesetet okozó taxisofőr jogosítványát
  • H. Szilveszter ellen már több szabálysértési és büntetőeljárás is indult
  • Júniusig nem hagyhatja el az otthonát, nyomkövető viselésére kötelezték
  • A helyszínen életét vesztette a Fradi egykori focistája, Halgas Tibor

Inni – legalábbis a helyszínen elvégezett alkoholszondás vizsgálat szerint – ugyan nem ivott, viszont a kábítószer gyorsteszt többféle drogot is kimutatott H. Szilveszter szervezetében. Ő az a taxisofőr, aki múlt kedden halálos közlekedési balesetet okozott a Ferihegyi úton, melyben életét vesztette Halgas Tibor, az FTC egykori futballistája.

H. Szilveszter ellen „halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának” gyanújával indított eljárást a rendőrség. Azonban ez a minősítés még változhat és akár újabb bűncselekményekkel is bővülhet az FTC volt játékosának halálát okozó taxis bűnlajstroma.

A BRFK lapunk érdeklődésére azt közölte, hogy a baleset után a szabálytalan előzésével halálos balesetet okozó gyanúsítottnál a kábítószer gyorsteszt kokain, amfetamin („Speed” hatóanyaga), THC és BZO (ami pszichoaktív nyugtató, altatószerek hatóanyaga) vonatkozásában pozitív eredményt mutatott.

Arra a kérdésre, hogy ezeknek a drogoknak, vagy közülük bármelyiknek hatása alatt állt-e a sofőr a baleset idején, s ha igen, e szerek hatása ok-okozati összefüggésbe hozható-e a balesettel – befolyásolhatták-e például a taxis vezetési képességét – majd az eljárás során az ügyben eljáró igazságügyi toxikológia és orvosszakértő szakvéleménye fog választ adni.

A Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken véglegessé vált végzése szerint mindenesetre június 7-éig bűnügyi felügyelet alá helyezte H. Szilvesztert. A végzés értelmében nem hagyhatja el a lakását, és azt, hogy betartja-e a bíróság döntését, a rendőrség nyomkövetővel folyamatosan ellenőrizni fogja.

A Fővárosi Törvényszék közleményéből az derül ki, hogy a döntésnél figyelembe vették, hogy a taxis, aki maga is megsérült a balesetben, beismerő vallomást, megbánó magatartást tanúsított és együttműködött a nyomozóhatósággal.

A mérleg másik serpenyőjébe ugyanakkor súlyos tények kerültek a sofőrrel szemben. H. Szilveszter lényegében jogosítvány nélkül, eltiltás hatálya alatt vezetett. Nem is egy büntető és szabálysértési eljárás folyt ellene már a múlt keddi baleset előtt is. Tavaly októberben a közlekedési igazgatási hatóság hat hónapra bevonta a vezetői engedélyét.

Ez azonban nem tartotta vissza H. Szilvesztert a járművezetéstől, és egy újabb közlekedési bűncselekmény elkövetésétől. Újfent bizonyítékot szolgáltatott az élet a vezetéstől eltiltott sofőrök örök igazságára: Nem a jogosítvány vezeti az autót…!

A tragikus baleset kedd este háromnegyed kilenckor történt a Ferihegyi úton. H. Szilveszter taxijával az Üllő út felől hajtott a Köki terminál irányába. Beismerő vallomása szerint jelentős sebességkülönbséggel előzött egy szerinte 50-60 kilométer/órás sebességgel előtte haladó másik autót a baleset előtt, de már nem tudott visszatérni a saját sávjába.

Az adott úton 70 kilométer/óra a megengedett maximális sebesség.

Az ütközés hatására a baloldali sávban vele szembe közlekedő autó megpördült, a szalagkorlátnak csapódott és az oldalára fordult. Csak az arra járók segítőkészségének és izomerejének köszönhető, hogy nem borult az út széli fás területre. Ők tartották meg az autót puszta kézzel a tűzoltók kiérkezéséig.

A balesetben a helyszínen életét vesztette a vétlen autót vezető Halgas Tibor. Sem a járókelők, sem a helyszínre érkező mentőorvos nem tudott már segíteni rajta.

Halgas Tibor az utóbbi időben edzőként dolgozott. A Pilisi Labdarúgó klubnál a felnőttekkel foglalkozott, egy másik csapatnál pedig kisgyerekekkel. Kedd este is tréningről tartott hazafelé, kevéssel a tragédia előtt szállt ki az autójából az egyik játékosa Vecsésen.

A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint „Az eljárás jelenlegi adatai alapján annyi mondható el, hogy H. Szilveszter megszegte a KRESZ azon rendelkezését, miszerint „előzni abban az esetben szabad, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy – figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre – az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja”.

Emellett megsértette a KRESZ azon előírását is, miszerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik.

Azt a rendőség az eljárás jelen adatai alapján még nem tudta megmondani, hogy H. Szilveszter taxizott-e (azaz fuvarért tartott Ferihegyre) vagy csak magáncélból autózott ott éppen. Bár ennek az ügy szempontjából nincs különösebb jelentősége. Az azért érdekes és elgondolkodtató, hogy adott esetben miként taxizhatott H. jogosítvány nélkül? És miképpen vállalhatott fuvart a Liszt Ferenc Repülőtérről?

F.Gy.A.