Újra „Bringázz a munkába!” játék

  • Pedálozz a munkába az egészségedért, a környezetedért!
  • Az idén tízezer regisztrált játékost remél a Magyar Kerékpárosklub
  • Jövőre újabb nagy, országos bringás-felmérés készülhet

Forrás: bringazzamunkaba.hu

Ma a hagyományosnak mondható bringás reggelivel kezdetét veszi a jövő hétfőn induló „Bringázz a munkába!” játék beharangozó kampánya. Az ország több pontján kínálnak majd bringás reggelit az érdeklődőknek, ahol kakaó és péksütemény mellett a játékra felhívó plakátokat, matricákat is kapnak azok, akik nemcsak részt venni szeretnének az akcióban, de szívesen népszerűsítik is azt. (A kínált ételek és italok helyszínenként eltérőek lesznek és a készlet erejéig tartanak.)

Az első Bringázz a munkába játékot még 2007-ben hirdették meg. Akkor még egy honlapon lehetett gyűjteni a kilométereket, ami megkönnyítette azoknak a dolgát, akik csak papíron bringáztak, vagy legalábbis jóval több kilométerrel szerettek volna eldicsekedni a játékban, mint ahányat ténylegesen letekertek.

Ezért is volt néhány év szünet a programban. De aztán újrakezdték, immár más technikai feltételek mellett. A ma használatos Bike Citizens applikáció ugyanis már szinte teljesen kizár mindenféle csalást és manipulációt. Mindenki csak annyi kilométert tud gyűjteni és „elszámolni”, amennyit ténylegesen letekert.

Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub szóvivője lapunknak elmondta, tavaly közel hatezren regisztráltak a játékba, a tavaszi programra pedig 5300-an, igaz, a 2019-es első játék a legesősebb napokra esett, így érthető okokból az érdeklődés mérsékeltebb volt, mint remélték.

A most induló játékban azonban a tízezer regisztrált résztvevő elérése a cél – mondta Halász Áron, – amit úgy kívánnak elérni, hogy „nyitnak az egyetemisták felé”.

Forrás: bringazzamunkaba.hu

A játék végén – szintén a hagyományoknak megfelelően – nemcsak a résztvevők által letekert összes kilométert teszik majd közzé, hanem azt is, hogy hány tízmillió forintnyi benzint nem égett el annak köszönhetően, hogy több ezren kerékpárral jártak munkába, s nem kocsival, vagy motorral. Közzéteszik majd azt is, hogy hány ezer kilogramm széndioxid nem kerül a levegőbe a munkába bringával járóknak köszönhetően.

A regisztrált bringás munkába járók között, mint korábban, az idén is különféle ajándékokat sorsolnak majd ki. Azonban az érintettek számára, nem a jutalom a fontos, sokkal inkább az egészség és a bringázás öröme, valamint az a tudat, hogy tehetnek és tesznek is valamit környezetükért.

Ma már Magyarországon is vannak ma már olyan cégek, amelyek nem tartanak cégautót, céges bringát viszont igen. Sőt olyan is, ahol taxicsekk vagy -kártya helyett a Mol-Bubi bringáinak használatát támogatják. Így a dolgozóiknak nincs más választásuk, ha hivatali ügyben kell kimozdulniuk a munkahelyükről, mint nyeregbe pattannak, vagy békávéznak.

A program kapcsán a Magyar Kerékpárosklub ismét felhívta a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára, s arra, hogy mennyire fontos, hogy az autósok és a két keréken közlekedők kölcsönösen figyeljenek egymásra. Ennek kapcsán Halász Áron lapunknak azt mondta: személyes tapasztalataik szerint elsősorban a kezdő bringásoknak támadnak konfliktusai az autósokkal. Azoknak, akik még nem szokták meg a nagy és sűrű forgalmat. És jobbára azokkal az autósokkal kerülnek konfliktusba, azok kritizálják a leginkább a bringásokat, akik még nem szokták meg a jelenlétüket a forgalomban.

Forrás: bringazzamunkaba.hu

Halász elmondta: Olykor megfigyelhető, hogy ha egy útlezárás miatt egy olyan utcában is feltűnnek a bringások, ahol korábban nem vagy csak ritkán találkoztak velük, az adott helyről hirtelen megnő a panaszok és bírálatok száma. Egy idő után aztán normalizálódik a helyzet.

Azt, hogy hogyan változik a rendszeresen kerékpárral közlekedők száma Magyarországon pontosan nem tudni. A forgalmasabb utakra telepített forgalomszámlálók enyhe növekedést mutatnak.

Jövőre a tervek szerint újabb felmérést készít a Magyar Kerékpárosklub a hazai kerékpározási szokásokról. Tavaly is készült egy az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával [a felmérés főbb megállapításai itt érhetők el]. A két felérés összevetése talán pontosabb választ ad majd arra a kérdésre, hogy a különböző kerékpározást népszerűsítő kampányok hatottak-e vagy sem.

F.Gy.A.