Vigyázat! Felszabadultunk!

  • Ha már túléltük a koronavírus-járványt, senki ne haljon meg közlekedési balesetben!
  • Mától Budapesten is megszüntették a kijárási korlátozásokat!
  • Az elkövetkező napokban folyamatosan és jelentősen nőhet a közúti forgalom.
  • Legyen mindenki óvatos a bevásárló központok és a szórakozóhelyek környékén!

Mától Budapesten is feloldották a koronavírus-járvány miatt március 28-tól elrendelt kijárási korlátozást. Immár nemcsak kivételes esetekben, munkába járás, egészségügyi ellátás, bevásárlás, egyéni sport és még a rendeletben felsorolt vagy tucatnyi kivételes esetben mozdulhatnak ki otthonukból a budapestiek.

A járványveszély azonban még nem múlt el teljesen, ezért néhány szabály továbbra is érvényben maradt.

Kötelező maradt a biztonságos távolság megtartása a nem egy háztartásban élők között a közterületeken. Az üzletekben vásárolni, a közösségi közlekedési járműveket használni pedig kizárólag maszkban (vagy az orrot és a szájat más módon eltakarva) szabad. Délelőtt 9 és 12 óra között az élelmiszerüzletekben, a drogériákban és a patikákban azonban továbbra is csak a 65 év felettiek vásárolhatnak.

(A változásokról részletesen itt tájékozódhatnak az érdeklődők.)

E változások hatására várhatóan mától jelentősen megnövekedhet a forgalom az utakon.

Sorra megnyitnak, és immár korlátozás nélkül nyitva tarthatnak az üzletek, ami sokakat ösztönözhet a járvány miatt kényszerűségből elhalasztott vásárlásaik pótlására. Kinyithatnak a szórakozóhelyek teraszai is, a strandok, az állatkertek és még egy sor, békeidőben is nagy közönséget vonzó helyiség.

Bölcsen teszik az autósok, ha mindezekre tekintettel fokozott körültekintéssel vezetnek.  Különösen a bevásárló központok és szórakozóhelyek környékén.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Budapest számos útján sávlezárásokkal ideiglenes kerékpáros utakat alakítottak ki, amelyek miatt a Nagykörúton például a kijárási korlátozás alatt is rendszeresen dugók alakultak ki, noha akkor a töredéke volt a forgalom annak, amekkorára az elkövetkező időkben számítani kell.

A megmaradt korlátozások várhatóan már nem csökkentik oly mértékben a közúti forgalmat, hogy ne kelljen reálisan számolni azzal, hogy viszonylag rövid időn belül visszatér az élet a korábbi kerékvágásba – legalábbis az utakon, a közlekedésben.

Legyen mindenki óvatosabb, körültekintőbb és legfőképpen türelmesebb, mint az elmúlt két hónapban, de ha lehet még annál is, mint a kijárási korlátozás előtti időszakban. Mindenki örül, hogy végre kimozdulhat otthonról, hogy végre beszerezheti azokat a dolgokat, amiknek a megvásárlására eddig nem volt lehetősége, vagy amiknek a beszerzéséről önmaguk és környezetének védelmében időlegesen inkább lemondtak.

Mindenki mielőbb el szeretne jutni a céljába, szeretné elintézni a járvány miatt elintézetlen ügyeit, szeretne kikapcsolódni, kipihenni a home office, a home ovi, a home iskola és a többi megpróbáltatás fáradalmait.

Vigyázzunk egymásra! Milyen lenne az már, ha a koronavírus támadását sikeresen kivédekezők egymást gázolnák el, törnék össze az utakon?

Ne feledjük: mindenkit hazavárnak!

 F.Gy.A.