Vigyázat: Megszállja a rendőrség a benzinkutakat!

  • A munkaerőhiány új módszer bevezetésére kényszerítette a rendőrséget is
  • A kasszától való távozás után keresse fel szemészét, optikusát
  • Figyelem! Az út nemcsak akkor csúszik, amikor már fagy
  • A rendőrség már nem őrzi az iskolák környékén a zebrákat, de lehet…

Elkezdődött. A héten néhol már fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála, ami  nyilvánvaló és talán az utolsó figyelmeztetés mindenkinek: nem érdemes tovább halogatni maguk és autójuk felkészítését az őszi-téli út-, látási, és közlekedési viszonyokra.

Egy ideig még nem várható havazás, a meteorológiai előrejelzések nagyobb fagyokat és más szélsőségességeket sem jeleznek az elkövetkező egy-két hétre. Sőt, lesznek olyan napok, amikor a kevésbé fázósak akár egy szál pólóban sétálhatnak nap közben. Reggel és este azonban már elkel a kiskabát.

Reggelente már fagyhat, vagy legalábbis erősen lehűlhet a levegő, pára csapódhat az aszfaltra, ami már önmagában is veszélyes, mert csúszós lesz tőle az útburkolat. És azért is, mert az elmúlt hónapokban ilyen útviszonyokkal a közlekedők többsége nem találkozott.

Még csúszósabbak a fasávokkal szegélyezett vagy erdőn áthaladó utak. A lehullott falevélre kicsapódott reggeli pára együtt igen veszélyes kombinációt alkotnak. Ennél talán már csak a sárfelhordásos nedves utak veszélyesebbek. Márpedig a betakarítási időszakban ilyenekkel is bőven találkozhatunk. Még akkor is, ha az erőgépek vezetői igyekeznek megtisztítani a traktorok, kombájnok és más gépek gumijait mielőtt kihajtanának velük az aszfaltozott utakra.

Ha már a betakarítás szóba került: érdemes különösen óvatosnak lenni a szántóföldek környékén. Nemrég történt egy két halálos áldozatot követelő baleset, amit a vizsgálat elsődleges adatai szerint az okozott, hogy egy nagy méretű mezőgazdasági gép vezetője nem kellő körültekintéssel hajtott ki egy főútra és az oldalába rohant egy  ott haladó Mercedes.

A fennemlített balesetben ketten a meghaltak, míg az autó harmadik utasát a híradósok szerint életveszélyes állapotban szállították a mentők kórházba. Egyikük sem volt bekötve. Az eset kapcsán a rendőrség nyomatékosan hangsúlyozza: nemcsak azért kell bekacsolni a biztonsági övet mert a használata kötelező, hanem mert életet menthet. Különösen az előttünk alá „csúszós időszakban”.

Az elkövetkező hetekben folyamatosan számítani kell arra az autósoknak, hogy más járműveknél lassabban mozgó, szélesebb és az előrelátást is nagyobb mértékben akadályozó erőgépekkel, járműszerelvényekkel is osztozniuk kell az úttesten bármely napszakban és szinte bárhol az országban.

Az őszies időjárás beköszöntével a rendőrség is aktivizálja magát. Hétfőtől fokozatosan megszállják a benzinkutakat. Persze szigorúan balesetmegelőzési céllal.

Lényegében az elmúlt évekből jól ismert Látni és látszani kampányt folytatják, csak másképp. Korábban ingyen szemvizsgálaton vehettek részt az akció keretében az autósok és a rendőrséggel együttműködő szervizek. Ingyen átnézték a járművüket is, a gumik, a világítás és az ablaktörlő állapotát, hogy megfelel-e az őszi-téli közlekedési viszonyoknak vagy megérettek már a cserére.

Csakhogy az ingyenes szemvizsgálatot ma már szinte minden optikai szalon  maga is ingyen szolgáltatja a szemüvegre váróknak. A szervizek nagy részében sem kell külön fizetni az állapotfelmérésért, ha utána náluk rendeli  meg az autó tulajdonosa  a  javítást, karbantartást. A munkaerőhiány miatt azonban a szervizek már alig győzik  a munkát. Bár korábban sokan és szívesen csatlakoztak a rendőrség kampányához, ma már ez túl sok lenne nekik.

Berzai Zsolt alezredes, az ORFK balesetmegelőzési osztályvezetője lapunknak elmondta, a fentiek okán a rendőrség újragondolta az eddigi látni és látszani kampányát. Az idén senkit nem küldenek szemvizsgálatra, és nem kell szervizbe se menniük az autósoknak ahhoz, hogy megállapítsák, megfelelőek-e még a gumi, az ablaktörlő lapát az autójukon, megfelelően működik-e a jármű világítása.

Ha a rendőrség mondhatni házhoz megy. A jövő héttől előbb csak Pest megyében és csak kísérleti jelleggel, majd országosan is megszállják a benzinkutakat. Amíg az autós tankol, a rendőrség által felkért szakemberek, de lehet, hogy maguk a rendőrök, megnézik az autó gumiját, ablaktörlőjét.

Ezzel azonban még nincs vége. A kasszánál is feltűnik majd egy rendőr vagy egy hosztesz, aki majd arra kéri az autósokat, hogy olvassák le egy kissé távolabb leparkolt autó rendszámát. Berzai azt ígéri, az elolvasandó rendszám jól látható lesz, de csak azok számára, akiknek a szeme jó.

Mindez csak egy-két percet vesz el a sofőr életéből, és ingyenes. Berzai elmondta: semmiféle hátrány nem éri azt, aki nem tudja elolvasni a rendszámtábla betűit és számait, mert nem látja, nem látja elég jól, elég élesen. Javasolni fogják azonban nekik, hogy mielőbb menjenek el egy alapos szemvizsgálatra, mert alighanem  szemüvegre lesz szükségük.

Nehéz tudomásul venni, de 40 felett egyre több embernek van szüksége szemüvegre. A leginkább az olvasáshoz, de sok esetben a távolbalátáshoz is. Márpedig vezetés közben korán sem mindegy, hogy milyen távolságból észleli az autóvezető a veszélyt, hogy mikor látja meg az úttesten lévő sárfelhordást, vagy más csúszós és veszélyes anyagot.

Most még nem szükséges a téli gumi, ám szürkülettől pirkadatig ajánlatos úgy vezetni, mintha már tél lenne. A világítást pedig ott és akkor is célszerű felkapcsolni, ahol nem kötelező és a látási viszonyok még nem is indokolják. Az őszi időjárás sajátja, hogy hirtelen megváltozhatnak a látási viszonyok, a tavasszal, nyáron megszokottnál gyorsabban sötétedik, de akár egy felhő vagy lakott területen kívül egy ködfolt is elég a látási viszonyok gyökeres megváltozásához.

Nemcsak az autót és a vezetési szokásainkat kell felkészíteni a megváltozott út és időjárási viszonyokra a járművek üzemben tartóinak, hanem önmagunkat is. Ha már csúszhat az út, célszerű ennek megfelelően lábbelit választani. Rém ciki, amikor valaki a téli gumival felszerelt autója mellett hanyatt vágódik a nulla tapadású nyári cipellőjében! Emellett már most érdemes bepakolni a csomagtartóba mindazokat a holmikat, amelyekre a téli útviszonyok között szükség lehet. Soha nem lehet tudni…

A szakemberek azt is javasolják, amíg nem késő, mindenki ellenőrizze az ablakmosó-folyadék szintjét, és lassan kezdjen el átállni a téli, azaz fagyálló ablakmosóra. Ellenőrizze, hogy van-e a kocsiban legalább egy láthatósági mellény (nem árt, sőt hasznos lehet, ha minden utas számára van, ha mellény nem is, de legalább fényvisszaverő karszalag, pánt vagy hasonló – ma már nagy a választék az ilyesmiből.

A megváltozott és az elkövetkező hetekben folyamatosan tovább romló látási és útviszonyok miatt célszerű továbbra is óvatosan és nagy körültekintéssel megközelíteni a gyalogátkelőhelyeket, különösen az iskolák környékén. Hivatalosan október elsején befejeződött a rendőrség egy hónapos iskolavédő kampánya. Ma már nem látni szinte minden iskola környékén rendőröket a gyalogátkelők környékén, de azért erre senki ne fogadjon!

Rendőrségi forrásaink szerint azokon a helyeken, ahol az  elmúlt hónapban a fokozott ellenőrzés dacára több szabálysértő járművezetővel szemben kellett a járőröknek intézkedniük, visszatérő jelleggel fenntarthatják és fenn is tartják a fokozott ellenőrzést. Nem mellesleg a polgárőrség még nem vonult le az iskolák környéki zebrákról. Már csak azért is – és persze, mert a KRESZ is előírja – tanácsos kellő óvatossággal megközelíteni a gyalogátkelőket. És nemcsak az iskolák környékén.

Mert mindenki hazavárja a gyermekét, mert mindenkit hazavárnak…

F.Gy.A.