Vigyázz! A kis testvér fentről figyel téged!

  • Már nemcsak civilnek látszó nagy teljesítményű és gyors rendőrautókból vagy motorokról, a levegőből is Pofátlan(TAN)ít a rendőrség
  • Salgótarján egéről rendőrségi drón figyeli a szabálytalankodókat, akiket később elfogó egységek állítanak meg, ahol éppen sikerül
  • Nem egy autós csak azért ment be a rendőrségre megnézni a szabálysértéséről készült felvételt, mert nem hitte, hogy egy drón buktatta le

Forrás: Baleset-megelőzés facebook

Már rég nem elég csak akkor szabálykövetőnek lenni, ha a szembe jövők villogtatva jelzik, a közelben sebességet mér a rendőrség, vagy akciózik, és találomra félreállítja az autósokat szondáztatásra, igazoltatásra. Sőt, már az sem mentheti meg a bírságtól és az esetleges büntetőpontoktól a notórius szabályszegőket, ha képessé teszik magukat arra, hogy messziről kiszúrják a Pofátlan(TAN)ító civilnek látszó rendőrautókat, megtanulják a rendszámukat, vagy messziről kiszúrják a bennük ülő egyenruhásokat.

Már Pofátlan(TAN)ító motoros járőrei is vannak ugyanis a rendőrségnek, Nógrád me-gyében pedig már drónnal is vadásznak a szabálytalankodókra.

Palkovics Viktor alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője lapunknak elmondta, saját döntésük volt, hogy egy drónt közlekedésbiztonsági ellenőrzésre vetnek be. Tennivalójuk ugyanis sajnos van bőven, tette hozzá.

– A drón nagy területet belát a magasból, kilométereket minden irányba, így lényegesen nagyobb körzetet lehet egyidejűleg megfigyelés alatt tartani, mint gépkocsiból vagy motorról. Ráadásul a magasból pontosabban meghatározható például, hogy valaki behajtott-e a kereszteződésbe, ráhajtott-e a zebrára és a hasonlókat.

Palkovics alezredes szerint nem igen van olyan közúti szabálysértés, amit csak drónnal lehetne leleplezni, gépkocsizó- vagy motorosjárőrrel nem. De drónnal olykor sokkal egyszerűbb. Emellett a drón azért tud hatékonyabb lenni a földi járőröknél, mert az autósok számára gyakorlatilag láthatatlan.

– Az autósok nem fent keresik a „rendőrt”, ha valamilyen szabályszegést készülnek elkövetni, vagy ha már meg is tették, hanem maguk előtt és mögött. S persze figyelik a többi közlekedő jelzéseit is – jegyezte meg az alezredes.

A drónos forgalom-ellenőrzés hasonlóképpen zajlik, mint a megállításos sebességmérés, vagy egy általános közlekedésbiztonsági ellenőrzés. Azzal a különbséggel, hogy ez esetben nem az út szélén felállított (vagy éppen a közlekedők szeme elől elrejtett) sebességmérő mellől kapják az elfogó egységek az adatokat, hogy melyik autó vezetőjével szemben kell intézkedniük és miért.

– A drónpilóta mellett mindig van egy kolléga, aki rádión tájékoztatja a járőröket, hogy melyik autót kell kiállítani, és, hogy annak a vezetője pontosan mit, vagy miket követett el – magyarázta Palkovics alezredes. Hozzátette: – A kiállított autósokkal minden esetben közlik, hogy a drón élőképe alapján intézkednek velük szemben. Voltak, akik ezt nem is akarták elhinni és bejöttek a rendőrségre, hogy megnézzék a szabályszegésükről készült drónfelvételt.

Némely autós igencsak meglepődött, amikor felülről látta az autóját szabálysértés közben. Aki már járt így azt mondja, az egészben az volt számára a legdurvább, hogy már messze járt attól a helytől, ahol szabálytalankodott, (szavai szerint halványzöldön hajtott át a kereszteződésen), amikor a járőrök megállították.

„Nem az volt, mint amit a youtube-ra feltöltött rendőrségi videókon látni, hogy az ember áthajt a piroson és már villog is mögötte a kéklámpa. Én átcsúsztam, körülnéztem, hogy nincs-e a közelben rendőrautó, de nem volt. Megnyugodtam. Aztán egyszer csak jött egy járőrkocsi, ami a kereszteződés közelében sem volt, amikor én áthajtottam ott. Azt mondták, hogy drónos ellenőrzés van, és engem a magasból szúrtak ki, hogy áthajtottam a piroson. Felajánlották, hogy megnézhetem a mozit, de azt inkább kihagytam”.

Palkovics alezredes szerint a drónban az a legjobb, hogy bár a drónpilóta nem vezetheti az eszközt olyan terület fölé, ahol műszaki hiba vagy más probléma esetén balesetet okozhat, így is hosszan lehet vele követni azokat, akik a szabálysértés után megpróbálnak elmenekülni a rendőrök elől. Akármilyen kis utcákon keresztül hajtva próbálják is meg lerázni a rendőröket, a drón fentről látja őket. Még az is megtörténhet, hogy a drónpilóta segítője végül nem a menekülő után, hanem elé küldi a járőröket.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság drónját ugyan két kamerával szerelték fel, de egyelőre egy is elég. Ám már tervezik a jövőt, amikor több drón és drónpilóta fog járőrözni Nógrád megye útjai felett, hogy rögzítse a szabálysértéseket, amelyekről az elkövetőknek meglehet, hogy csak kilométerekkel távolabb kell majd számot adniuk.

Rossz hír a nem túl szabálykövető autósoknak, hogy a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tovább drónpilóták kiképzését és munkába állítását tervezi, és ha lesz rá pénzük, új, nemcsak a most használt drónnal ellenőrzik majd a közlekedőket.

 F.Gy.A.