Visszaeső ittas vezető halálos gázolása

  • Nem volt jogosítványa a részeg cserbenhagyó gázolónak
  • Többeket is veszélyeztetve előzött a baleset előtt
  • Észlelte a gázolást, ezért leparkolta a kocsit és eldobta a kulcsait

A kép illusztráció

Indítványozta az ügyészség annak a csemői férfinak a letartóztatását, aki még múlt pénteken ittasan halálra gázolt és cserbenhagyott egy kerékpározó lányt Cegléd közelében. A gyanúsítottnak nem volt jogosítványa – tudatta a Pest Megyei Főügyészség.

Az eset szeptember 27-én történt kora este. A későbbi áldozat, egy fiatal lány és egy szintén fiatal fiú az úttest jobb szélén szabályosan kerékpároztak, mindkét bicikli megfelelően volt kivilágítva.

Közepes forgalom volt. A csemői férfi a kerékpárosokkal egy irányba haladt és folyamatosan előzgette az előtte haladó autókat. Szinte mindegyiknek fékeznie kellett, az ittas sofőr ugyanis sem az előzési szabályokra, sem a biztonságos közlekedésre nem ügyelt. Kifejezetten veszélyes manőverek sorát hajtotta végre.

A vádhatóság a férfi ittasságával magyarázza, hogy az egyik előzés végén nem vette észre az éppen megelőzött autók előtt haladód kerékpárosokat, és előbb a fiú, majd a lány kerékpárjának ütközött.

A balesetben a kerékpáros lány olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A fiút a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Az ügyészség közleménye szerint a gázoló észlelte, hogy balesetet okozott, mégsem állt meg. Noha a KRESZ szerint – amúgy meg emberségből is – meg kellett volna állni, nem győződött meg arról, hogy a balesetet szenvedett kerékpárosok segítségre szorulnak-e. Egyszerűen továbbhajtott, mintha mi sem történt volna.

Ceglédig autózott, ott leparkolta a kocsit, majd visszament Csemőre, ahol a kocsi kulcsait és távirányítóját egy út menti árokba dobta.

Nem sokkal a kerékpárosok cserbenhagyása után Csemődön fogták el a rendőrök és azonnal őrizetbe is vették.

Halált okozó ittas járművezetés bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. Az ügyészség megítélése szerint az ítélet várható súlyossága és a gyanúsítottnak a baleset után tanúsított magatartása miatt okkal feltételezhető, hogy fennáll a veszélye, hogy megpróbál megszökni az igazságszolgáltatás elől. Az esetében emellett fennáll a tanúk befolyásolásának és a bűnismétlés veszélye is.

A gyanúsított nem ismeretlen a hatóságok előtt. Szeptember utolsó napján kellett volna bíróság elé állni egy korábbi ittas vezetése miatt. Mindezekre tekintettel indítványozta a Budakörnyéki Járási Ügyészség a férfi letartóztatását, amiről napokon belül dönt a bíróság.

F.Gy.A.