Vizsgaturistákat nem fogadnak!

  • Mától lehet közlekedési vizsga időpontokat kérni – kivéve Budapesten és Pest megyében.
  • A vizsgahelyeken a még kijárási korlátozás alatt álló területekről senkit nem fogadnak.
  • Biztonsági okokból a maszk, a kesztyű és a távolságtartás a vizsgákon is kötelező lesz.
  • Az első időpontokat – ha a biztonságos vizsga feltételei adottak – hétfőtől hirdethetik meg.

Mától újraindulhatnak az országban a közlekedési vizsgák és az utánképzések Budapest és Pest megye kivételével – így döntött az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az intézkedés egyaránt érvényes a közúti, a vasúti,  a légügyi és a hajózási szakterületre. A tárca szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint az első vizsgákat előreláthatóan jövő héttől szervezhetik meg.

A tárca a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel március 19-én függesztette fel a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. vizsgáztatási és utánképzési tevékenységét. Azóta kizárólag a tárca külön engedélyével és csupán néhány indokolt esetben szervezhettek vizsgákat és vizsgálatokat, például leendő mentőgépkocsi-vezetők számára.

Hétfőtől új szakaszba lépett a koronavírus ellen védekezés, ami egyszersmind azt is jelentette, hogy a korábban elrendelte kijárási korlátozásokat szigorú menetrend szerint, fokozatosan enyhíthették. Mint korábban lapunk is beszámolt róla, a kormány Budapest és Pest megye kivételével feloldotta a korábbi kijárási korlátozásokat.

A másfél méteres távolságtartást azonban országosan fenntartották, és elrendelték, hogy az üzletekben és a közösségi közlekedés járművein mindenki köteles maszkot viselni – vagy más textíliával eltakarni az orrát és a száját – az ország egész területén.

A kijárási korlátozás részleges megszüntetésével összhangban az ITM – Budapest és Pest megye kivételével – május 6-tól visszavonta a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. vizsgáztatási és utánképzési tevékenységét  felfüggesztő döntését.

Vidéken tehát már mától újra igényelhetők vizsgaidőpontok. Az első vizsgákat előreláthatóan a jövő hétre hirdethetik meg.

A vizsgaturizmus megelőzése érdekében az egyes helyszíneken kizárólag azok tehetnek vizsgát, akik életvitelszerűen az adott településen, megyében élnek, a budapesti és Pest megyei lakosok ebből a célból sem utazhatnak az ország másik részébe. (A vizsgák előtt minden jelentkező személyes adatait ellenőrzik, így az esetleges „csalás”, azaz, ha valaki a még kijárási korlátozás alatt álló területekről máshova menne vizsgázni, azonnal kiderül.)

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár az MTI-nek elmondta: „A Vizsgaközpont csak azokat a vizsgákat és utánképzéseket szervezi meg, amelyek helyszínén járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni. A részvétel kötelező feltétele az egyéni védőfelszerelés, azaz a vizsgázóknak maszkot és kesztyűt kell  viselniük a vizsga ideje alatt”.

Mosóczi elmondta még, hogy a  vizsgaközpont a veszélyhelyzetre tekintettel, a fertőzési kockázatok mérséklése érdekében rugalmasan kezeli még a vizsga napján beérkező lemondásokat is, és  az ilyen esetekben ingyenesen biztosít új időpontot.

A vizsgázók érdekében a vizsgaközpont korlátozni fogja az egyes vizsganapokon a vizsgán résztvevők számát is, ami a várakozási idő növekedéséhez vezethet. A társaság vidéki ügyfélszolgálati irodáiban a járványügyi előírások betartásával ismét lehetőség nyílik a személyes ügyintézésre.

A budapesti és Pest megyei irodák továbbra is postai és elektronikus úton fogadják a megkereséseket.

F.Gy.A.