A YouTube sztárja a fodrászhoz siető és a szembe jövők sávjában előzve kanyarodó Nissanos

 • Szappanoperák nézőcsúcsait ostromolja a rendőrség Pofátlan(TAN)ító videósorozata a YOUTube-on
 • Tízezreket vonzanak a legnagyobb videómegosztóra a Pofátlan(TAN)ító akció autóvadászainak felvételei
 • Csak januárban több mint 4300 pofátlant kapcsoltak le a civilnek látszó nagy teljesítményű autóval országszerte portyázó rendőrök
 • A legnézettebb rész legpofátlanabbja cím legesélyesebbje a fodrászhoz a záróvonalon áthajtva, a szembe jövők sávjában siető sport Nissanos

Forrás: police.hu

Nézettségi csúcsokat döntögetnek a Pofátlan(TAN)ító akció autóvadászai a legnagyobb videomegosztón. Pillanatnyilat a csúcstartó az a felvétel, amit a Totalcar.hu tett közzé elsőként arról fekete sport Nissanról, amelynek sofőrje annyira sietett a fodrászához (ő mondta), hogy a záróvonalon keresztül, szembe jövők sávjában haladva előzte végig a dugóban állók sokaságát, majd – értelem szerűen szabálytalanul – onnan kanyarodott be az egyik mellékutcába.

Pechére mindezt a BRFK egyik Pofátlan(TAN)ító autójának kamerája előtt követte el. Az akcióját látva a rendőrök azonnal felkapcsolták a kék-piros villogót és utána eredtek. Elkapták és megbírságolták. A Nissanos pofátlan manővereinek – pontosabban az azokról készült videónak – 579 ezer nézője volt eddig a YouTube-on. Közel félmillióan látták annak a motoros pizzafutárnak az esetét is, aki szintén egy Pofátlan(TAN)ító járőrkocsi előtt kanyarodott balra – a záróvonalon keresztül, még tavaly decemberben.

Bár a rendőrség Pofátlan(TAN)ítási akció közben készült videofelvételekből összevágott mozijainak a nézettsége erősen ingadozó, összességében már közelítenek a legnépszerűbb  tévésorozatokéhoz, némelyikét már meg is haladták, az érdeklődés még mindig jelentős. Ahogy sajnálatos módon a forgalomban tapasztalható pofátlanságok száma is. Nem igen van idejük pihenni az autóvadászoknak.

A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint csak januárban 4374 rendőri intézkedés történt az utakon a Pofátlan(TAN)ítási akció keretében.

A pofátlanok többsége (1035) gyorshajtó. Rajtuk kívül lefüleltek még:

 • 201 „a passzív biztonsági elemeket nem használó” autóst és motorost,
 • 200 piroson áthajtót,
 • 191 az elsőbbségadás és az előzés szabályait megszegő autóst,
 • 130 záróvonal-átlépőt,
 • 88 vezetés közben kézben tartott telefonnal mobilozót,
 • 70 olyan sofőrt, akik fütyültek a kötelező haladási irányra,
 • 68 olyan járművezetőt, akik a zebrán nem adták meg az elsőbbséget,
 • 22 szabálytalanul kanyarodót,
 • 16 ittas vezetőt.

Mindezeken kívül még az elkövethető szinte valamennyi szabálysértés miatt intézkedtek az idén már országszerte akciózó autóvadászok. Vasúti átjárón a fénysorompó piros jelzése ellenére áthajtó autósokkal, és az autópályák leálló sávjában autózókkal szemben például. De több rendőrségi „mozin” is láthatók olyan felvételek, amelyeken a pofátlan sofőrök úgy gondolták, nekik bérletük van a buszsávba. Csak arra nem számítottak, hogy ha ott próbálják meg kikerülni a dugót, lekapcsolódhatják őket a pofátnal(TAN)ítók.

Az akcióban szabálysértéseken kapott közlekedők mind a rendőrök orra előtt, és – ami ez esetben még ennél is nagyobb súllyal esik latba – speciálisan felszerelt autójuk fedélzeti kamerája előtt követték el a szabálytalanságokat.

Az autóvadászok mindenkivel szemben intézkednek, aki a kamerájuk előtt követ el szabálysértést. Nincsenek kivételek. Helyi és távolsági buszok sofőrjei is buktak le az elmúlt hetekben a pofátlan(TAN)ítók kamerái előtt, akikről pedig az autósok körében eddig sokan úgy gondolták, nekik a rendőrök elnézik, ha például halványzöldön hajtanak át egy kereszteződésen.

És most a kerékpárosok sem ússzák meg olyan könnyen. Nem kis felzúdulással fogadta az internet népe, hogy a Pofátlan(TAN)ítás közben 50 ezer forintra bírságoltak egy biciklis futárt, amiért láthatóan megszokásból és sztoikus nyugalommal átkerekezett a piroson. De hát, ha egyszer tényleg nincsenek kivételek.

A tavaly decemberben elindított Pofátlan(TAN)ítási akció a rendőrség szerint eddig sikeresnek mondható. És korántsem csak a YouTube-on közzétett filmek több tízezres nézettsége miatt. Az akció kezdete óta lefülelt piroson áthajtó, kötelező haladási irányt jelző táblát semmibe vevő, a forgalmi dugó kikerülésére szabálytalanul a buszsávot és az autópályák leállósávját használó, és ezekhez hasonló szabálytalanságokat elkövető autósok, egytől egyig beismerték a szabálysértést és fizettek.

Mondjuk túl sok választásuk nem is volt. A rendőrök kamerája mindent felvett.

Persze ki-ki vérmérséklete szerint megpróbálta azért megmagyarázni, hogy miért tette, amit tett (orvoshoz sietett, kórházba, a gyerekért, és a többi). Néhányan tanácsokat is adtak a rendőröknek, hogy kiket kellene zaklatniuk őhelyettük. Végül azonban ők is elvitték a balhét.

A legpofátlanabb talán az összes közül – és nemcsak a legmagasabb YouTube nézettség miatt, mint inkább a szabálysértés magyarázata  miatt – az elsők között közzétett videók egyikén feltűnő fekete sport Nissanos, aki a fodrászhoz sietve hajtott át a záróvonalon és előzte végig a dugóban állókat a szembejövők sávjában, majd tovább növelve a szabálytalanságai számát, balra bekanyarodott egy kis utcába.

Bár az utóbbi részeknél már némi csökkenés érzékelhető a Pofátlan(TAN)ítási akció videóinak nézettségében. Mintha nemcsak az utakon, a YouTube-on is kezdenénk természetesen tartani a pofátlanságokat.

Azonban a rendőrség azt ígéri, mivel ők amúgy sem a YouTube nézettségre hajtanak, az ellenőrzések töretlenül folytatódnak és a pofátlan szabálysértők a jövőben sem számíthatnak semmi jóra. Sőt.

Mint a napokban mi is hírt adtunk róla, a rendőrség nyolc új nagy teljesítményű civil külsejű autót állított szolgálatba, s ezzel negyvenre nőtt országosan a pofátlan szabálytalankodókra vadászó autóvadász-kocsik száma. A rendőrség illetékesei az autók átadása kapcsán egyértelművé tették: a jövőben egyre kevésbé lesz már elég az ismert sebességmérő pontok előtt (a VÉDA-kapuknál) lassítani, és nemcsak a gyorshajtók számíthatnak arra, hogy megbírságolják őket.

Bárki, bárhol kövessen el szabálysértést, számolnia kell azzal, hogy bárhol, bármikor felbukkanhatnak az autóvadászok!

Országszerte 40 járőrkocsinak más dolga sincs és nem lesz a jövőben sem, mint hogy menet közben ellenőrizzék a közlekedőket és kiállítsák a forgalomból azokat, akik ön- és közveszélyesen vezetnek. És persze akkor is, ha pofátlanok – bár a pofátlanság a ritka kivételektől eltekintve – szinte mindig párosul valamilyen szabálytalansággal is.

F.Gy.A.