Bemutatkozott az Alagutak könyv

Öröm volt látni június 12-én délután a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BMGE), hogy egy szakkönyv, nevezetesen az Alagutak az építők szemével című kötet bemutatója képes zsúfolásig megtölteni egy nagy előadótermet. Ebben persze nem kis szerepe volt Bozsó Tamásnak, a könyv szakmai lektorának és Lovas Györgynek, a kötet szerzőjének, hiszen az ő hívószavukra a bemutatón megjelent az alagútépítő szakma számos egykori és jelenlegi jeles képviselője.

prof. dr. Dunai László

A bemutatót prof. dr. Dunai László, a BMGE Hidak és Szerkezetek dékánja nyitotta meg azzal, hogy minden leendő szakember figyelmébe ajánlotta a könyvet, amelyet reményei szerint több hasonló kiadvány követ majd.
Lovas György beszédében kitért a könyv megszületésének előzményeire, majd a szakmai pályafutásából idézett fel néhány olyan pillanatot, amely – meggyőződése szerint – az utókor számára is fontos lehet abból a szempontból, hogy a szakma óriási fejlődése ellenére is érdemes időnként a múlt tapasztalatait is hasznosítani. A szerző köszönetet mondott a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. vezetésének, hiszen az Intézet támogatása nélkül a könyv nem jelenhetett volna meg.

Bozsó Tamás

Munkatársi, baráti oldalról közelítette meg a témát Bozsó Tamás, jelezve, hogy a teremben helyet foglalókkal mennyi közös élmény, hazai és külföldi munka köti össze. Hangsúlyozta, hogy reményei szerint az alagútépítésben komoly elismerést szerzett szakmai gárdára szükség lesz még a jövőben is. Minden, évtizedekkel korábbi híresztelés ellenére a magyarok megtanultak alagutat építeni, és ezt azóta a világ számos országának szakemberei elismerik, jegyezte meg Bozsó Tamás.
Nyúl Zoltán, a BKK stratégiai és innovációs igazgatója a könyvben alaposan kitárgyalt metróépítés kapcsán elmondta, hogy a fővárosban komoly előkészítő munka zajlik a Lánchíd alagút rekonstrukciója, a 3-as metróvonal meghosszabbítása, a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötése, illetve a rákoskeresztúri leágazás kiépítése ügyében.

dr. Malatinszky Sándor

A KTI Közlekedéstudományi Intézet képviseletében megjelent dr. Malatinszky Sándor, a tanúsítási igazgatóság igazgatóhelyettese a kötetet kiadó intézmény szemszögéből emlékezett a könyv megjelenéséről. Beszédében egyebek mellett hangsúlyozta, hogy dr. Erb Szilvia, a KTI ügyvezetője örömmel támogatta a szakkönyv kiadását, és egyre inkább megfogalmazódik az a szándék, hogy hasonló kiadványok kiadása mögé szívesen áll majd be a kutatóintézet.
Az elhangzott beszédek alapján a könyvbemutató talán legnagyobb tanulsága az volt, hogy egy igényes kiadvány képes összefogni, megmozgatni a szakmát, amelyre nagyon sok területen szükség lenne.

S.G.