Börtönjárat

Nem kell ittasan halálos baleset okozni ahhoz, hogy valaki börtönbe kerüljön. Sőt, még túl sokat inni se!

Minimum 22 hónapra rács mögé küldené és több mint egy évre a vezetéstől is eltiltaná a Tatabányai Járási Ügyészség azt az oroszlányi férfit, aki ellen a napokban emeltek vádat két rendbeli ittas vezetésért.

Ebben az ügyben először 2018 június 9-én állították meg a férfit a rendőrtök az oroszlányi Mester utcában. Enyhén ittasan vezette a saját autóját, és két utast is szállított. Még egy hónap sem telt el ez után, 2018 augusztus 5-én hajnali egykor – ugyancsak Oroszlányban – a Környei úton szondáztatták meg a rendőrök a férfit. Akkor is enyhén ittas volt, de akkor csak egy utast szállított.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közleménye szerint a férfi notórius visszaeső, már csak azért is szeretné a vádhatóság egy ideig börtönben vagy fogházban tudni. Korábban már nyolcszor volt büntetve, ilyetén többszörös visszaesőnek számít.

Mindkét alkalommal úgy vezetett, hogy a korábbi ittas vezetéséért már jogerősen eltiltották a járművezetéstől. Ezért a bíróság 2018. június 11-én jogerősen 150 ezer forint pénzbírságra ítélte, majd augusztus 7-én egy másik végzésben 34 nap elzárással büntette.

E két végzés között jogerőre emelkedett az a korábbi ítélete is, amellyel ittas vezetésért nyolc hónap börtönbüntetést szabtak ki rá és egy évre eltiltották a gépjárművezetéstől. Mint a mostani eljárásban vizsgált két eset is bizonyítja, nem sok sikerrel.

Az ügyészség ezért most az újabb ügyekben még hosszabb ideig tartó letöltendő szabadságvesztést és a korábbi ítéletben meghatározottnál hosszabb ideig tartó járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását kéri a bíróságtól. Amennyiben a vádlott az előkészítő eljáráson lemond a tárgyalásról és a bíróság elfogadja az ügyészi indítványban foglaltakat, két hónap híján két évre kellene börtönbe vonulnia.  Ehhez jön még természetesen az a nyolc hónap börtön, amit már korábban jogerősen kiszabtak rá.

Az, hogy a szabadulása után még mennyi ideig nem vezethet (mármint engedéllyel) a bírótól függ.

F.GY.A.