Egésznapos ellenőrzéssel nyitotta a motorosszezont a rendőrség

Forrás: police.hu

Egyre több motorossal és nemcsak a motorosokat ellenőrző motoros rendőrrel találkozhatnak az utakon a közlekedők.

Ahogy beköszöntött a jó idő, a motoros szezon, sajnálatos módon több súlyos motoros baleset is történt Pest megye útjain. Az első tavaszias hétvégén három is. Ezzel indokolta lapunknak András Tamás alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, hogy szombaton amolyan szezonnyitó közlekedésbiztonsági ellenőrzést tartottak a megyei útjain, elsősorban Szentendre térségében, döntően motoros rendőrök részvételével.

Az akcióban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság motoros, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság gépkocsizó járőrei, a Szentendre Város Baleset-megelőzési Bizottsága és a Budakalász Önkormányzati Rendészet motoros járőrei mellett részt vettek a térségben működő motoros polgárőrök is.

Délelőtt elsősorban a Szentendrei Rendőrkapitányság körzetében állították ki és ellenőriztek a motorosokat a rendőrök, délután pedig a szomszéd megyében, az Esztergomi Rendőrkapitányság illetékességi területén.

– Néhány esetben, kisebb súlyú szabálysértések miatt kellett a kollégáknak intézkedniük – mondta az akció tapasztalatairól szólva András Tamás szombat délután. Elmondása szerint összességében a tapasztalataik kedvezőek, döntően jogkövető motorosokkal találkoztak a járőrök az ellenőrzött utakon.

Forrás: police.hu

András Tamás nem közölt adatokat arról, hogy hány ügyben intézkedtek a rendőrök az akció ideje alatt. Mint fogalmazott, nem a bírságolása volt a cél, és nem is az, hogy a végén elmondhassák, hogy „elkaptak három záróvonalat átlépő motorost”.

A motorosok esetében a kisebb súlyú szabálytalanság az akcióban résztvevő rendőrök elmondása szerint általában azt jelenti, hogy előzéskor, kanyarodáskor nem minden két keréken közlekedő indexel, de gyakori még az is, hogy a motorosok a gyorsabb előrehaladás érdekében – vagy éppen előzéskor – áthajtanak a záróvonalon.

A tavasznyitó akcióval a rendőrség és a közreműködő hatóságok, és a polgárőrök célja az volt, hogy felhívják a közlekedők figyelmét: mostantól mind gyakrabban találkozhatnak motorosokkal az utakon. És persze motoros rendőrökkel is, akik értelemszerűen nemcsak a motorosokat ellenőrzik.

Forrás: police.hu

A rendőrök tapasztalatai szerint az utóbbi időben autósok és motorosok már sokkal együttműködőbbek az utakon, mint korábban. Persze kivételek vannak, mind a két táborban. Azonban már egyre kevésbé találkoznak olyan autósokkal – nemcsak a rendőrök, a motorral közlekedők is – akik láthatóan direkt azért tapadnak a felezővonalra, „nehogy elhajthasson mellettük egy kétkerekű”.

Az akció másik célja az volt, hogy felhívják a motorosok figyelmét arra, hogy a szezonkezdetre nemcsak a motorokat kell felkészíteni. Az előző szezon vége óta még a legtapasztaltabb motorosok reflexei is megkophattak, célszerű tehát a motorra ülőknek a gépükkel együtt magukat is újra formába hozni. A motoros rendőrök is tréningeznek minden szezonkezdet előtt – és nem véletlenül.

F.Gy.A.