Fegyházbüntetés ittas vezetésért?

  • Részegen akart elautózni a vasútállomásig
  • Kétszázezer forint kért okozott a terepjáróban
  • Huszonnégy órán belül bíróság elé állították és elítélték

Július másodikán egy ceglédi férfi a hajnalig tartó italozás végén úgy döntött, ő bizony nem gyalogol hazáig. Szerez egy kocsit, és legalább a vasútállomásig elautózik vele, ahogy egy magára valamit is adó bulikirályhoz illik.

A Pest Megyei Főügyészség közleménye szerint az egyik családi ház udvarán álló terepjárót nézte ki magának. Bemászott az udvarba a kerítésen át és óvatosan körbejárta az autót. Szerencsésnek érezte magát, amikor meglátta, hogy a terepjáró gazdája olyan biztonságosnak ítélte otthona környékét, hogy a slusszkulcsot a kocsiban hagyta.

Az ittas bulizó bemászott a volán mögé, gyújtást adott és elindult. Azonban néhány manőver után rá kellett döbbennie, hogy rossz ötlet volt részegen autóba ülni. És nemcsak azért, mert az autó történetesen nem az övé volt, és nem is adta kölcsön neki a jogos tulajdonosa, hanem azért, mert olyan állapotban volt, hogy még az olyan egyszer manővereket sem volt képes végrehajtani, mint a biztonságos elindulás vagy a megfordulás

A részeg bulizós többször is nekihajtott a családi ház falának, a kerítésnek és az udvar zárt elektromos kapujának, mindhiába. Csak a filmekben dől le a kerítés azonnal, ha egy autó akármekkora sebességgel is nekihajt.

Kis idő elteltével feladta. Ez idő alatt azonban mintegy 200 ezer forint kárt okozott az autóban, a ház falában és a kerítésben, illetve annak kapujában összesen.

Kiszállt az autóból és ahol érkezett, a kerítés tetején, ugyanott távozott. Azonban percekkel később a ceglédi rendőrök, akiket a ház lakói időközben riasztottak a közelben elfogták és őrizetbe vették. Másnap a Ceglédi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állította.

Jármű önkényes elvétele volt a vád ellene. A Ceglédi Járásbíróság meg is állapította a bűnösségét, és két év három hónap fegyházbüntetésre ítélte, valamint három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Jármű önkényes elvételéért nem szoktak fegyházbüntetést kiszabni. Ebben a bűncselekmény-kategóriában ez az ítélet meglehetősen, már-már példátlanul súlyosnak számít. De nem véletlen döntött így a bíróság. A magyarázat az elítélt előéletében keresendő.

Információink szerint a részeg férfi feltételesen volt szabadlábon, alig egy éve engedték ki a fegyházból, ahol egy „erőszakos vagyon elleni bűncselekményért” kiszabott több éves szabadságvesztését töltötte. Emiatt a hatályos törvény értelmében nem kerülhetett fogházba vagy börtönbe.

Nyilvánvaló azonban, hogy a férfi nem két évet és három hónapot fog fegyházban tölteni. A történtek után azonban várható, hogy le kell töltenie majd még azt a büntetést is, amit a korábbi büntetéséből a feltételes szabadlábra helyezése miatt nem töltött le.

F.GY.A.