Fekete péntek reggellel kezdődött a hétvége

  • „Rossz oldalon, rossz irányba” hajtottak fel a sztrádára, hárman meghaltak, hárman megsérültek
  • Frontális ütközés egy borsodi „nagyon mellékúton”
  • Szabolcs megye főkapitányánál betelt a pohár: márciusig non stop ellenőrzéseket tartanak a megyében

A kép illusztráció

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint gyenge hidegfront halad át az országon pénteken, ami az arra érzékenyeknél ingerlékenységet, fejfájást és hasi görcsöket okozhat. Ez azonban nem magyarázza azt a sok és sajnos több esetben súlyos, sőt, halálos kimenetelű közlekedési balesetet, amelyek péntekre virradó és a reggeli órákban történtek az ország útjain.

A legsúlyosabb az M5-ös autópálya Pest megyei szakaszán történt, Felsőpakony térségében. Egy nő autójával eddig tisztázatlan okból a forgalommal szemben hajtott fel a sztrádára és ott hajnali háromnegyed kettőkor összeütközött egy szabályosan haladó másik autóval. A balesetben a forgalommal szembe közlekedő autó vezetője és egy vele együtt utazó gyermek az életét vesztette. Meghalt a vétlen autó egyik utasa is, három másik személy súlyosan megsérült.

Az ütközés erejét mutatja, hogy mindkét autó az autópálya melletti árokba repült és kigyulladt. A helyszínelés és a műszaki mentés miatt órákra le kellett zárni az M5-ös autópálya érintett szakaszát.

Az idén nem ez volt az első tragédia, ami azért következett be, mert valaki a forgalommal szemben haladt. Februárban egy 85 éves tatai férfi a forgalommal szemben hajtott fel az M5-ös autópályára Kiskunfélegyháza térségében. Az ütközés következtében egy 81 éves nő meghalt, hárman megsebesültek.

Még korábban, 2016 decemberében, amikor egy 82 éves férfi okozott halálos közlekedési balesetet Székesfehérvár határában. Ő is a szembe jövő sávba hajtva ütközött egy vele szemben szabályosan haladó autóval.

Nehéz magyarázatot találni arra, hogy történhetnek meg ilyen esetek. Amióta szinte minden évben történik legalább egy tragédiával végződő eset, az autópályák üzemeltetői még nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a táblák jelzéseit senki ne érthesse félre, senki ne hajthasson fel tévedésből egy autópályára a „rossz oldalon”.

A tragikus balesetek azonban azt mutatják, minden fáradozásuk hiába való volt. Mindig van, és valószínűleg lesz is egy-két autós évente, akik fáradtság miatt vagy nettó figyelmetlenségből, esetleg soha be nem bizonyosodó öngyilkossági szándékkal, a forgalommal szemben hajtanak fel valamelyik sztrádára, egyenest a halálba.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Kazincbarcikát Múcsonnyal összekötő 2606-as számú úton két autó ütközött frontálisan, ugyancsak péntek reggel. Egy 42 éves férfi a baleset következtében a helyszínen életét vesztette, öten súlyosan megsérültek.

A kép illusztráció

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy menetrend szerinti busz karambolozott személygépkocsival Csegöld és Csengersima között. Szerencsére a buszon nem voltak utasok, és a sofőr is megúszta a balesetet sérülések nélkül. A busszal ütköző autót viszont az ütközés ereje az árokba repítette, és egy ember alászorult. Őt a tűzoltók szabadították ki.

Nem tudni ez volt-e az utolsó csepp a pohárban, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye főkapitánya szombat nulla órától 2020 március 6. éjfélig a megye egész területére fokozott közlekedési és közlekedésbiztonsági ellenőrzést rendelt el. Az intézkedés oka a rendőrség közleménye szerint, hogy az utóbbi időben nem volt olyan nap, hogy a megyében ne történt volna közlekedési baleset.

A rendőrség a fokozott ellenőrzésekkel a közlekedési morál javítását és a jogsértések megelőzését, illetve gyors megszüntetését és az elkövetők mielőbbi elfogását szeretné elérni.

F.Gy.A.