„Fel a fejjel!”

Az iskolakezdés időszakának finn kampánya a járművezetés közbeni telefonhasználat tilalmára hívja fel a figyelmet, különösen a gyermekbalesetek megelőzése érdekében.

 „Pää ylös!”, azaz „Fel a fejjel!” – olvasható a képen látható jelzőtáblán. A kép Nyugat-Finnország egyik településén készült, de bárhol készülhetett volna az országban, hiszen augusztusban hasonló táblák százait helyezték el az utak mentén. Az ok: a gyalogos és kerékpáros gázolások, ezen belül is különösen a gyermekeket érintő balesetek megelőzése.

Finnországban néhány héttel korábban kezdődik a tanítási időszak, mint hazánkban, igaz, a tanév korábban is ér véget. A skandináv államban augusztus 12. óta a hétköznapokon megtelnek az iskolapadok, s iskolás korú gyermekek tízezrei mennek reggelente suliba, majd ebéd után haza. A legkisebbeket többnyire a szülők szállítják az iskolába, míg a nagyobbak tömegközlekedési eszközöket használva, illetve – különösen a vidéki településeken – kerékpárt hajtva közelítik meg a tanintézetet, még az igencsak csípős téli napokon is (akkor általában „szöges” gumiabroncs kerül fel a kerékpárra).

A tanév kezdetén, augusztusban és szeptember első felében az átlagosnál nagyobb veszély leselkedik az iskolás korú hátizsákos közlekedőkre, hiszen az autósok a nyári hónapokban „elszoktak” attól, hogy a gyermekek jelennek meg az utak környezetében, valamint az úttesten. A veszélyt tovább fokozza, hogy vezetés közbeni mobilozás a skandináv országban is egyike a leggyakoribb közlekedési szabályszegéseknek, márpedig a figyelmetlenség igen könnyen balesetet idézhet elő.

A „Pää ylös!” feliratú jelzőtáblák a mobiltelefon használat járművezetés közbeni veszélyeire, kifejezett tilalmára hívja fel a figyelmet, hiszen a készülékek – különösen az okostelefonok egyes applikációinak – használata akár jelentős ideig, több másodpercig is elterelheti a vezető figyelmét. Márpedig a fizikai törvényszerűségek nem felülírhatók: amennyiben a járművezető 5 másodpercig nem az úttestre, hanem a telefonjára figyel, akkor 50 km/h sebességgel haladva a gépjármű 70 métert tesz meg mindenféle felügyelet (és veszély esetén a szükséges beavatkozás) nélkül, ezáltal potenciális veszélyhelyzetet okozva.

És bár a kép csak a kézben tartott mobil telefon használatának tilalmát jelzi (hiszen a hatályos jogszabály, a finn KRESZ mindössze ezt tilalmazza), a hivatalos közlekedésbiztonsági kommunikáció az egyéb, azaz handsfree” üzemmódok veszélyességét, jelentős figyelemelvonó hatását is kihangsúlyozza. Hiszen az egyik kéz lefoglalásánál sokkal veszélyesebb tényező a figyelem elterelődése, mert különösen nehéz egyszerre két dologra koncentrálni: a közúton zajló eseményekre, valamint a telefonálásra, illetve valamely alkalmazás használatára.

A „Pää ylös!” jelzőtáblák többnyire megfelelnek a hivatalos előírásoknak, de ahol nem áll rendelkezésre elegendő tábla, ott az önkormányzatok és az útkezelők „gyártanak” saját maguknak, hiszen a cél szentesíti az eszközt (lásd az első képet). És természetesen senki nem emel szót a táblák ellen: sem a hatóságok, sem a közlekedők, mert mindenki tudja, hogy közös célt, a biztonság érdekeit szolgálják. A táblákat többnyire olyan útszakaszok előtt helyezik ki, ahol gyermekek megjelenésére, úttesten való átkelésére fokozottan számítani lehet, első helyen említve az iskolákat, de hasonló táblák a lakó- és pihenőövezetekben, továbbá egyéb balesetveszélyes helyeken is láthatók.

Az okos telefonok használatával járó veszélyek ismertetése rendszeres elemei a finn közúti közlekedésbiztonsági kampányoknak. A finn közlekedésbiztonsági szervezet, a Liikenneturva 2015 óta folyamatosan napirendjén tartja a „Kun ajat ajaa!” (Ha vezetsz, vezess!) kampányt, melyről a „Közlekedésbiztonság” szakmai lap hasábjain is részletesen beszámoltunk.

Mindkét kampány lényegében arra a tényre épül, hogy a mobil telefonok mindennapi életünk szerves, gyakorlatilag elválaszthatatlan részévé váltak. Eszközei a kapcsolattartásnak, jól jön a várakozás pillanataiban, közvetíti a gondolatainkat, bármikor felhívhatjuk ismerőseinket, vagy ügyeket, problémákat rendezhetünk általa, találkozókat, randevúkat szervezhetünk rajta keresztül, míg más funkciói segítségével üzeneteket küldhetünk, fényképeket, vagy videofelvételeket készíthetünk, zenét hallgathatunk, böngészhetünk, vagy éppen játszhatunk, ha éppen arra van kedvünk. A mobiltelefonok tehát jelen vannak mindennapjainkban, és sok mindenben segítségünkre lehetnek. De a készülék járművezetés közbeni használata a jelentős figyelemelvonó hatás miatt rendkívül veszélyes lehet, ezért csak javasolni tudjuk a magyar gépjárművezetőknek is, hogy:

 „Fel a fejjel!”

G.I.